Ειδήσεις

A. Δημητριάδης: «Η υποστελέχωση των Δικαστηρίων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την γρήγορη απονομή δικαιοσύνης»

Για όλους και για όλα, χωρίς περιστροφές μιλάει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ» ο δικηγόρος κ. Άκης Δημητριάδης. Ξεκινώντας από τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα. για το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην Δικαιοσύνη στα τελευταία χρόνια λόγω των πληγμάτων της αξιοπιστίας της, για την απονομή και την καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης στην περιοχή μας καθώς και για την εγκληματικότητα που έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, με σημείο αιχμής την υπόθεση Τοπαλούδη.
Επιπλέον, μιλάει για την εκλογή του κ. Καμπουράκη στην δημαρχία, εκτιμώντας πως «θα είναι μια θετική εξέλιξη για την Ρόδο αφού θέλει να ανεβάσει τον πήχη, να φτάσει την Ρόδο ψηλά».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Δημητριάδη, να ξεκινήσουμε από τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα. Σας βρίσκουν σύμφωνο;
Οι αλλαγές έχουν ‘διορθώσει’ σε ορισμένα σημεία κάποια πράγματα. Βέβαια, δημιουργήθηκε ένα θέμα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και θα υπάρξουν προβλήματα –αν δεν αλλάξει- ως προς τις ασκήσεις διώξεως, την παράσταση των εισαγγελέων και των δικαστών στα δικαστήρια και φυσικά με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει, αυτή η διάταξη θα είναι ανεφάρμοστη. Το ίδιο συμβαίνει και για κάποιες διατάξεις που θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ευνοϊκές και φωτογραφικές για ορισμένες κατηγορίες κατηγορουμένων.
• Πάντως, η αλήθεια είναι πως η Δικαιοσύνη έχει υποστεί στα τελευταία χρόνια αρκετά πλήγματα. Έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο των συζητήσεων, χειριζόμενη βαριές υποθέσεις όπως π.χ. η Novartis ή με ζητήματα που προέκυψαν όπως η περίπτωση της κας Θάνου. Είναι βαρύ το κλίμα. Εκτιμάτε ότι θα αλλάξει κάτι;
Είμαστε υποχρεωμένοι και να το πιστεύουμε και να δώσουμε την ευκαιρία να γίνουν αλλαγές. Πράγματι η Δικαιοσύνη έχει τρωθεί στα τελευταία χρόνια καθώς δεν πρέπει οι κυβερνήσεις να βγάζουν φωτογραφικές διατάξεις ή ‘αλά κάρτ’ σύμφωνα με τα ζητούμενα από κάποιες κατηγορίες, νόμους και νομοθετικά διατάγματα δημιουργώντας προβλήματα.
• Ένα μεγάλο ζήτημα που μας απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια, είναι η απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και οι καθυστερήσεις που σημειώνονται. Τι πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
Κατ’ αρχήν έχουμε ένα βασικό παράγοντα που είναι αφενός η ‘δικομανία’ των Ελλήνων για πράγματα που δεν θα έπρεπε και αφετέρου, το κόστος. Σε σχέση με άλλες χώρες, το κόστος για να προσφύγει κάποιος στο δικαστήριο είναι πάρα πολύ υψηλό ενώ στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλό. Επομένως δεν αποτρέπει τον καθένα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ακόμη και για ασήμαντες αιτίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει σωρεία διατάξεων της εισαγγελικής αρχής που τελικά θέτει πολλές υποθέσεις στο αρχείο. Αντιλαμβάνεστε πως όταν γίνει αυτό, σημαίνει ότι δεν υπήρχαν βάσιμοι λόγοι. Όταν όμως το κόστος και οι αμοιβές των δικηγόρων βρίσκονται στο κατώτατο σημείο στην Ευρώπη είναι λογικό ότι ο καθένας είναι εύκολο να προσφύγει. Ένα ακόμη βασικό πρόβλημα αποτελεί η υποστελέχωση. Δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός γραμματέων για να εξυπηρετήσουν τον όγκο των υποθέσεων ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Και τέλος, η έλλειψη εισαγγελέων και δικαστών: π.χ. στην Ρόδο δεν είναι αρκετοί για τον όγκο δουλειάς που χειρίζονται αφού εδώ έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα Πρωτοδικεία και Εφετεία. Όταν θέλεις να κάνεις και αλλαγές θα πρέπει να έχεις και την αντίστοιχη υποδομή. Δεν μπορεί ο κάθε δικαστής να χρεώνεται 400-500 δικογραφίες αφού δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μέσα σε έναν χρόνο από την στιγμή που το πρωί θα πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία του. Επιπλέον θα πρέπει να γίνει επιτέλους ο διαχωρισμός ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων. Τέλος μην ξεχνάτε πως στα δικαστήρια εκδικάζονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι φορολογικές ή οικονομικές υποθέσεις, που επιβαρύνουν πολύ την διαδικασία. Πώς να μιλήσουμε λοιπόν για ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης; Η Ρόδος αυτή την στιγμή έχει αδυναμία να εξυπηρετήσει και τα Εφετεία ενώ υπάρχουν πολλοί προσωρινά κρατούμενοι.
• Μιας και μιλάμε για την Ρόδο παραμένει το ζήτημα του δικαστικού μεγάρου.
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το λειτουργικό μέρος όσο το ότι είναι εξευτελιστική η κατάσταση. Αυτά τα ακροατήρια δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες. Το ακροατήριο 2 π.χ. δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε στην…. Ζιμπάμπουε! Το ίδιο και το ακροατήριο 3. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη από την Πολιτεία για κατασκευή νέου κτηρίου. Δεν μπορεί να έχουν άλλες ελληνικές πόλεις καινούργια δικαστικά μέγαρα και η Ρόδος να έχει αυτά τα παλαιά κτήρια. Η Ρόδος θέλει νέο δικαστήριο με υποδομή από το 2020 κι έπειτα. Όχι πρόχειρες λύσεις. Τα δικαστήρια απαιτούν ακροατήρια, χώρους για τους δικηγόρους, για τους δικαστές, για τους κρατούμενους, με υποδομή ηλεκτρονική κ.λπ.
• Με αφορμή αυτό το θέμα θα ήθελα να σας ζητήσω κι ένα σχόλιο για τα κρατητήρια.
Τα κρατητήρια είναι μια άλλη υπόθεση. Πριν μερικά χρόνια ήταν χειρότερα από…. αφρικανικά. Έγιναν κάποιες παρεμβάσεις ενώ και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων βοήθησε πολύ στην επέκτασή τους, πλην όμως αυτά δεν αρκούν. Στα κρατητήρια δεν επαρκεί ο χώρος. Έχει γίνει μια μεγάλη πρόοδος αλλά όμως δεν υπάρχει χώρος για να μιλήσει ο δικηγόρος με τον πελάτη του! Δεν νοείται δικηγόρος να μιλάει πίσω από σίδερα χωρίς να βλέπει τον πελάτη του. Κι επιτέλους, κάποτε να ιδρυθεί Δικαστική Αστυνομία, η οποία θα εδρεύει στα δικαστήρια και θα χειρίζεται τους κατηγορούμενους και τους κρατούμενους στα δικαστήρια. Αυτό δεν είναι δουλειά της αστυνομίας.
• Ν’ αλλάξουμε θέμα. Κύριε Δημητριάδη, χειριστήκατε υποθέσεις όπως αυτή της Ελ. Τοπαλούδη. Δεν θα ήθελα να μιλήσουμε γι αυτήν συγκεκριμένα, αλλά για την νέα μορφή εγκληματικότητας που σοκάρει την Ρόδο και μάλιστα σε νεαρά άτομα.
Οι εποχές αλλάζουν. Οι γενιές είναι διαφορετικές, οι νοοτροπίες και οι τάσεις των νέων αλλάζουν. Η σημερινή νεολαία δεν είναι η ίδια μ’ εκείνη του 1970, του 1980, π.χ. Αλλάζουν τα ενδιαφέροντά τους, ασχολούνται πάρα πολλές ώρες με τους υπολογιστές, απομονώνονται ή καταφεύγουν σε άλλες δραστηριότητες. Είναι και θέμα κοινωνικό. Οι τάσεις, οι νοοτροπίες αλλάζουν ενώ οι αναστολές του παρελθόντος, κάμπτονται συνεχώς. Είτε στο σεξουαλικό επίπεδο, είτε σε έκνομες δραστηριότητες βλέπουμε ότι υπάρχει μια άλλη τάση. Κάποτε, η Ρόδος είχε ταλαιπωρηθεί από άλλου είδους παραβατικότητες όπως οι συμπεριφορές των τουριστών στο Φαληράκι. Βιασμοί, επιθέσεις, ξυλοδαρμοί, κλοπές, προσβολή δημοσίας αιδούς… Τότε υπήρχε αυτή η τάση. Τώρα έρχονται κάποιες άλλες τάσεις. Η Ρόδος είναι ένα πολύ-κοσμικό νησί που φιλοξενεί διαφόρων ειδών πολίτες. Επιπλέον, δεν υπάρχει η πρέπουσα αστυνόμευση, ξεπερνώνται οι παλαιές αξίες και έχουν αλλάξει οι συμπεριφορές. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κράμα από συναναστροφές που οδηγούν σε νέα είδη εγκληματικότητας. Επίσης, καταγράφεται έξαρση στα ναρκωτικά και μάλιστα στα νέου είδους ναρκωτικά. Στο παρελθόν υπήρχε η ακατέργαστη κάνναβη, σήμερα είναι σε έξαρση η κοκαΐνη, η ηρωΐνη και τα χημικά φάρμακα. Όλα αυτά επηρεάζουν τους νέους οι οποίοι ακολουθούν τις τάσεις.
•Για να κλείσουμε, θα ήθελα το σχόλιό σας για τον νέο δήμαρχο. Είναι γνωστή η σχέση σας με τον κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Ο κ. Καμπουράκης (δεδομένου ότι τυγχάνει κουμπάρος μου και φίλος) έχει μια άλλη άποψη αντιμετώπισης των ζητημάτων του νησιού. Είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ξενοδόχος, είχε πάντοτε όραμα για την Ρόδο που θα πρέπει να έχει, αφενός την πρέπουσα προβολή ως τουριστικός προορισμός και αφετέρου, να γίνουν οι υποδομές προκειμένου να αναβαθμιστεί η αξία της. Βλέπουμε και ζούμε την κρίση στην αγορά που στενάζει. Η εκλογή του κ. Καμπουράκη στην δημαρχία, πιστεύω ότι θα είναι μια θετική εξέλιξη για την Ρόδο και ήδη έχει ξεκινήσει με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό. Θέλει να ανεβάσει τον πήχη, να φτάσει την Ρόδο ψηλά. Και οι Ροδίτες γι αυτό τον ψήφισαν. Θέλουν να αλλάξει όψη η Ρόδος. Βλέπουμε ότι η καθημερινότητα έχει φτάσει στο απροχώρητο, υπάρχει αναρχία, αύξηση τροχαίων και έλλειψη παιδείας. Είναι καιρός να αλλάξουν όλα. Και είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου