Ειδήσεις

Επικοινωνιακό “τρικ” της δημοτικής αρχής για τον παραλιακό δρόμο της Κρεμαστής – Υπάρχει ήδη μελέτη

Επανέρχεται προς συζήτηση το πρόβλημα με  την διάβρωση των ακτών του νησιού, με αφορμή και την αυτοψία που πραγματοποίησαν προχθές εκπρόσωποι της περιφερειακής και δημοτικής αρχής, με υπηρεσιακούς παράγοντες στην περιοχή της Κρεμαστής.
Το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών αφορά περισσότερο τις βορειοδυτικές ακτές της Ρόδου που προσβάλλονται από κυματισμούς δυτικής και βορειοδυτικής διευθύνσεως, δημιουργώντας μεταφορά ιζημάτων από τα νοτιοδυτικά πΚΡΕΜΑΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ 2ρος τα νοτιοανατολικά. Το φαινόμενο αυτό σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της γεωργίας αλλά και της παράνομης αμμοληψίας από τις κοίτες των χειμάρρων έχει συντελέσει στην απώλεια σημαντικού εύρους ξηράς, απειλώντας γεωργικές, τουριστικές και αστικές περιοχές και έχει φτάσει πλέον σε επικίνδυνα επίπεδα καθώς οι μετρήσεις αναφέρουν ότι η θάλασσα τα τελευταία χρόνια έχει καταστρέψει πάνω από… 114 μέτρα ξηράς!
Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, η συζήτηση (που έμεινε όμως στις συζητήσεις και στις…. συνεδριάσεις) ξεκίνησε από το 2010 περίπου, όταν το τότε Λιμενικό Ταμείο ανέλαβε να εκπονήσει μία μελέτη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών στο νησί –ξεκινώντας από την περιοχή της Ιξιάς μέχρι και την Κρεμαστή.
«Εμείς έχουμε συντάξει τον φάκελο για την μελέτη. Ο προϋπολογισμός για την μελέτη ανέρχεται στα 600.000 ευρώ και είναι απρόσιτος τόσο για τον Δήμο Ρόδου όσο και για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Γι’ αυτό ζητήσαμε την παρέμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ώστε να προσπαθήσει να την εντάξει σε κάποιο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέχρι και την οριστική μελέτη. Ωστόσο απαιτεί και επικαιροποίηση», δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι στην προχθεσινή ‘αυτοψία’ δεν προσκλήθηκε ο πρόεδρος ή άλλο στέλεχος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που εμπλέκεται άμεσα στο θέμα (!)
Παρά το γεγονός πως ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δώρος Κωνσταντίνου ανακοίνωσε πως υπάρχει ένα διαθέσιμο κονδύλι από τον Δήμο Ρόδου (αγνώστου ύψους) το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προσωρινή κατασκευή υποβοηθητικών μέτρων στην παραλία με ογκόλιθους, αυτό αποτελεί μια εμβαλωματική λύση και ουσιαστικά δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση:
«Τέτοιες παρεμβάσεις δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών. Αυτές αποτελούν ‘λύσεις ανάγκης’ για ένα κομμάτι της περιοχής. Είναι προσωρινή λύση. Η διάβρωση των ακτών του νησιού, απαιτεί εκ βάθρων αντιμετώπιση. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις καταγραφές που έχουν γίνει, το φαινόμενο ξεκίνησε από το 1973 και μέχρι το 1998 η θάλασσα είχε καταστρέψει σε διάφορα σημεία του νησιού, γύρω στα 110 μέτρα περίπου (!). Μέχρι και το 2011, ‘έφαγε’ ακόμη 14 μέτρα! Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Γι’ αυτό κινδυνεύει σοβαρά και ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί από την Αρχαία Κάμειρο και μετά», τονίζει ο κ. Χριστοδούλου.
Ο φάκελος πάντως του έργου το οποίο εκπόνησε το Λιμενικό Ταμείο είναι έτοιμος και κατατέθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά ο προϋπολογισμός της μελέτης είναι κάπως…. ‘τσουχτερός’ καθώς απαιτούνται πολλά χρήματα και φυσικά, ακόμη περισσότερα για το έργο.
«Ελπίζουμε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα καταφέρει να εντάξει την μελέτη σε κάποιο πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, το έργο θα πρέπει να υλοποιηθεί πιλοτικά», τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου