Τοπικές Ειδήσεις

Υπόσχεση κέρδους από «κρυπτονόμισμα» κατέληξε σε δάνειο και εξαφάνιση χρημάτων

• Άγνωστος απέσπασε πρόσβαση σε κινητό και τραπεζικούς λογαριασμούς, προκαλώντας ζημία 6.790 ευρώ

Μια νέα υπόθεση εξαπάτησης πολίτη με τη μέθοδο της απομακρυσμένης πρόσβασης μέσω εφαρμογής, βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο των αρχών.
Στην Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων καταγγέλθηκε την 6η Αυγούστου 2025, από έναν 46χρονο ημεδαπό, ότι στις 30 Ιουλίου δέχθηκε διαδοχικές τηλεφωνικές κλήσεις από οκτώ διαφορετικούς αριθμούς κινητών τηλεφώνων. Κατά τη διάρκεια των κλήσεων αυτών, συνομιλώντας με άγνωστο άτομο, πληροφορήθηκε πως ένα ψηφιακό νόμισμα που είχε αγοράσει στο παρελθόν έναντι 50 ευρώ είχε πλέον «απογειωθεί» σε αξία, φτάνοντας, υποτίθεται, τα 47.500 ευρώ.
Ο συνομιλητής τον διαβεβαίωσε ότι είχε τη δυνατότητα να εισπράξει το ποσό αυτό, με την προϋπόθεση να συνεργαστεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής. Για τον σκοπό αυτό, του ζητήθηκε να εγκαταστήσει στο κινητό του την εφαρμογή ANYDESK, μέσω της οποίας παρέδωσε τον πλήρη απομακρυσμένο έλεγχο της συσκευής του στον δράστη.
Μέσω της πρόσβασης που αποκτήθηκε, ο δράστης κατευθύνθηκε στον λογαριασμό του παθόντα στην Εθνική Τράπεζα, απ’ όπου προχώρησε στην έκδοση δανείου ύψους 5.600 ευρώ στο όνομα του θύματος. Τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν σχεδόν άμεσα σε λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς με δικαιούχο άτομο του οποίου τα πλήρη στοιχεία έχουν καταγραφεί.
Στη συνέχεια, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο, ο δράστης απέκτησε πρόσβαση και στον λογαριασμό του παθόντα στην EUROBANK, απ’ όπου εκταμιεύτηκε επιπλέον ποσό 1.190 ευρώ προς τον ίδιο λογαριασμό Πειραιώς.

Συνολική ζημία και αντιδράσεις
Ο συνολικός αριθμός των παράνομων εκταμιεύσεων ανέρχεται στα 6.790 ευρώ. Ο παθών, μόλις αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί, προχώρησε άμεσα σε αμφισβήτηση των συναλλαγών και ενημέρωση των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Η υπόθεση έχει πλέον τεθεί υπό προανάκριση από τις αρμόδιες αρχές.

Επεκτείνεται η δράση των ηλεκτρονικών απατεώνων
Το περιστατικό αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της ραγδαίας εξάπλωσης των ψηφιακών απατών, όπου επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τεχνικές απομακρυσμένης πρόσβασης για να αποκτούν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες και οικονομικά εργαλεία, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί και δάνεια. Οι δράστες καταφέρνουν να πείσουν τα θύματα μέσω πειστικών σεναρίων, τα οποία βασίζονται είτε σε υποσχέσεις υπερκέρδους είτε σε ψευδείς ισχυρισμούς τεχνικής υποστήριξης ή ασφαλιστικής ανάγκης.
Έκκληση για αυξημένη επαγρύπνηση
Οι αρχές υπενθυμίζουν στους πολίτες να μην παρέχουν ποτέ απομακρυσμένη πρόσβαση σε τρίτους, να μην αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία ή κωδικούς PIN και να επικοινωνούν άμεσα με τις τράπεζες και την αστυνομία σε περίπτωση ύποπτων επαφών. Η χρήση εφαρμογών όπως το AnyDesk, TeamViewer ή άλλων εργαλείων απομακρυσμένου ελέγχου πρέπει να γίνεται αποκλειστικά για επίσημους και απολύτως ελεγχόμενους σκοπούς.

Η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ εξετάζεται και η διαδρομή των χρημάτων ώστε να εντοπιστούν τόσο οι τελικοί αποδέκτες όσο και τυχόν συνεργοί που συμμετείχαν στη διάπραξη της απάτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου