Τοπικές Ειδήσεις

X. Θεοχάρης από τη Pόδο: «Διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά η οποία, όμως, μπορεί να μας αφήσει παράθυρο αισιοδοξίας»

Με τους τοπικούς φορείς του Τουρισμού πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αμέσως μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετείχαν ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας, οι βουλευτές Δωδ/σου της Ν.Δ. κ.κ. Μίκα Ιατρίδη και Βασίλης Υψηλάντης, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Αντώνης Καμπουράκης, η καθηγήτρια του ΕΜΠ κα Τόνια Μοροπούλου, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Χρήστος Ευστρατίου και Κώστας Χρυσοχοΐδης, ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Ταρασλιάς, όλοι οι τοπικοί φορείς (ΤΕΕ, ΟΕΕ, Ξεναγοί, Ιδιοκτήτες Ταξί, ο πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ, εκπρόσωπος του ΕΟΤ, ο σύλλογος ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, ο σύλλογος καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης κ.ά.)

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ
Λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την εξέλιξη της φετινής σεζόν, ο κ. Χ.Θεοχάρης δήλωσε τα εξής:
«Είμαι χαρούμενος που βρεθήκαμε μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Κ.Μητσοτάκη στην Ρόδο, ένα ιδιαίτερο νησί, ένα νησί που δίδαξε τον Τουρισμό στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη. Διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, η οποία, όμως μπορεί να μας αφήσει παράθυρο αισιοδοξίας. Κι αυτό γιατί έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε την υγειονομική κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού, ενισχύοντας το προφίλ της χώρας μας, σε όλους τους τομείς
. Πρέπει όλοι μας να προσέξουμε το επόμενο διάστημα. Είναι θετικό και ευχάριστο το γεγονός πως όλοι οι έλεγχοι που έχουν γίνει σε εργαζόμενους στον Τουρισμό, είναι αρνητικοί (δεν έχει βρεθεί ούτε ένα θετικό κρούσμα) που σημαίνει ότι τα πρωτόκολλα τηρούνται και όλοι μας, έχουμε συνταχθεί σε αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε αυτή την χρονιά. Φέτος, είναι μια χρονιά επένδυσης για το μέλλον του Τουρισμού και το μέλλον της χώρας.
Τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά για όσους άνοιξαν κι ελπίζω να το δουν αυτό και οι υπόλοιποι που περιμένουν κι ετοιμάζονται να ανοίξουν. Εκτιμώ ότι μέσα στο προσεχές διάστημα θα έχουμε μεγαλύτερη ενεργοποίηση των τουριστικών δυνάμεων της χώρας μας. Όσο η Ελλάδα είναι επιτυχημένη στην υγειονομική διαχείριση, τόσο θα μπορεί να στηρίζεται και στην αύξηση του Τουρισμού».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το άνοιγμα της Κρουαζιέρας, ο υπουργός Τουρισμού είπε: «Η χώρα μας είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα κρουαζιερόπλοια με όλα τα πρωτόκολλα. Συνέβαλε να υπάρξουν πρωτόκολλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κι αυτό πρέπει να μας κάνει περήφανους. Εάν ανοίξει η Κρουαζιέρα θα ακολουθήσει όλους τους υγειονομικούς κανόνες που μας έχουν πει οι γιατροί και οι ειδικοί. Το αν θα υπάρξει ζήτηση, είναι ένα άλλο ζήτημα. Εμείς πάντως, έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε και ο τελευταίος τουρίστας που θέλει να επισκεφτεί την Ελλάδα, να νιώθει ασφαλής».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ –
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ
Βασικό πρόβλημα που τέθηκε από όλους, είναι αφενός η μονοκαλλιέργεια του Τουρισμού που πρέπει να στηριχθεί καθώς και η στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων μετά το τέλος της φετινής τουριστικής σεζόν, κατά την διάρκεια του χειμώνα –αφού άλλες επιχειρήσεις δεν έχουν ανοίξει καθόλου, άλλες υπολειτουργούν και πολλές χιλιάδες άτομα βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.
Σημείο αιχμής για όλους είναι αφενός η τουριστική κίνηση η οποία εξελίσσεται πολύ καλύτερα από όσο περίμεναν όλοι ενώ οι εκτιμήσεις για την συνέχεια και την τελική έκβαση της σεζόν, είναι ακόμη πιο ενθαρρυντική –σύμφωνα με τα στοιχεία.
Ο κ. Γ.Χατζημάρκος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως «σε σχέση με άλλες τουριστικές περιοχές, τα νησιά του Ν.Αιγαίου είναι σε πολύ καλύτερη θέση τόσο σε αφίξεις όσο και από άποψη συνεργασίας» και αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποσταλούν σοβαρές προτάσεις για την αξιοποίηση των κονδυλίων που μπορούν να μας δώσουν την προοπτική για τα επόμενα 50 χρόνια.
Ο κ. Χ.Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «η ΠΝΑι είναι ‘λευκή’ από τον κορωνοϊό» για να του απαντήσει ο κ. Γ.Χατζημάρκος: «Η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου είναι… πράγματι ‘λευκή’ αφού έχει ανοίξει πέντε αεροδρόμια και 118 λιμάνια, και έχει διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Έχουμε χάσει κάθε μέτρο τελικά σε αυτό τον τόπο… Ενώ υπάρχουν λύσεις, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και να υπάρξει άλλη προσέγγιση. Σε ανταγωνιστές μας, που θέλουν το μερίδιο από τον τουρισμό μας αλλά δεν θα βρεις τόσο δυσφημιστικά και αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, όσο εδώ!», ανέφερε ο κ. Γ.Χατζημάρκος.
Πάντως, ο υπουργός Τουρισμού ξεκαθάρισε πως οι χώρες ανοίγουν σιγά σιγά και σταδιακά ενώ σε μερικές χώρες που θεωρούνται ακόμη επικίνδυνες, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανοίξει τα σύνορά της.
Εστίασε πάντως στο γεγονός πως ‘δεν θέλει κανένας να πάμε ξανά σε lockdown’ αφού έχει καταστροφικές συνέπειες, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για την σεζόν.
Ο υφυπουργός κ. Μ.Κόνσολας ανέφερε ότι «αυτή η κρίση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 100 ετών. Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτο κανέναν από τους εργαζόμενους στον Τουρισμό.
Είναι πρόδηλο ότι χρειάζεται ένας νέος αναπτυξιακός νόμος για τα νησιά που θα αυξήσει την ποσόστωση ενίσχυσης για τα μικρά νησιά αλλά κυρίως, να γίνει καθορισμός φορολογικών ζωνών για να δοθούν κίνητρα στα νησιά. Είμαστε το πρώτο υπουργείο που έχει επιτροπή για το πλαίσιο της αξιοποίησης των διαθέσιμων κονδυλίων και προτείνω, η ΠΝΑι να έχει την δική της θέση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των προτάσεων προς το ΥΠΟΙΚ.
Επίσης, οι περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού μετασχηματίζονται σε πολυδύναμα κέντρα παραγωγής πολιτικής και κέντρα προώθησης των επενδύσεων σε περιφερειακό και υπερ-τοπικό επίπεδο. Οι προτεραιότητες αυτές είναι και προτεραιότητες και του Υπ. Τουρισμού το οποίο δεν είναι επισπεύδον πουθενά αλλά θέλω να πιστεύω ότι στην επόμενη περίοδο θα γίνει πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη. Να σημειώσω ότι είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, μετασχηματίζει την τουριστική εκπαίδευση, την κατάρτιση και την διά βίου μάθηση και έρευνα σε προμετωπίδα της τουριστικής ανάπτυξης. Γι αυτό και ανοίγουν 5 σχολές ξεναγών όχι ΙΕΚ κ.λπ.»

Η ΤΟΝΙΑ ΜΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Στην τοποθέτησή της η καθηγήτρια του ΕΜΠ κα Τόνια Μοροπούλου που συμμετείχε στην σύσκεψη, είπε μεταξύ άλλων:
«Κάθε κρίση είναι και μία ευκαιρία. Η συνέπεια όλων των φορέων της ΠΝΑι των δήμων και της κυβέρνησης. Σε αυτή την προσπάθεια η επικοινωνιακή πολιτική είναι μια σημαντική διάσταση και μέσω του διαδικτύου είναι η μεγαλύτερη πρόσκληση για την Ελλάδα. Αξιοποιείστε τις νέες τεχνολογίες για να απευθυνθείτε και στον πιο μικρό προορισμό.

Επίσης, επειδή έχουμε ζήσει την Πολιτιστική Ανάπτυξη της Ρόδου, μπορούμε να πούμε ότι το πολιτιστικό απόθεμα μπορεί να αναδείξει τον προορισμό», υπογραμμίζοντας την ανάγκη θεμελίωσης νέων δομών και αξιοποίηση των κτηρίων του Δημοσίου με σημείο αναφοράς τον χωρικό σχεδιασμό στην Μ.Πόλη αλλά και στα νησιά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου