ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Αυξάνεται η νυχτερινή αμοιβή των αστυνομικών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Θεοδωρικάκος
Handover ceremony at the Ministry of Interior, in Athens, on January 5, 2021 / Τελετή Παράδοσης - Παραλαβής στο Υπουργείο Εσωτερικών, 5 Ιανουαρίου, 2021

Το νέο όριο δια­μορ­φώ­νε­ται στις 64 ώρες τον μήνα, από τις 48 που ήταν μέχρι σή­με­ρα – Ικα­νο­ποιεί­ται ένα πάγιο αί­τη­μα των εν­στό­λων

Ο Υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη, Τάκης Θε­ο­δω­ρι­κά­κος, φι­λο­ξε­νή­θη­κε σή­με­ρα στην πρω­ι­νή ενη­με­ρω­τι­κή εκ­πο­μπή «Κοι­νω­νία ώρα Mega». Μι­λώ­ντας στους Ιορ­δά­νη Χα­σα­πό­που­λο και Ανθή Βούλ­γα­ρη ανα­φέρ­θη­κε στη μάχη που δί­νε­ται κα­θη­με­ρι­νά από την Αστυ­νο­μία για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας, την αύ­ξη­ση της νυ­χτε­ρι­νής αμοι­βής των αστυ­νο­μι­κών, την ανα­γνώ­ρι­ση της επι­κιν­δυ­νό­τη­τας του επαγ­γέλ­μα­τος, την θω­ρά­κι­ση των συ­νό­ρων για την από­κρου­ση των πα­ρά­νο­μων με­τα­να­στευ­τι­κών ροών και τις προ­σπά­θειες που γί­νο­νται για την ανα­βάθ­μι­ση της αστυ­νο­μι­κής εκ­παί­δευ­σης.

Τα κύρια ση­μεία της συ­νέ­ντευ­ξης του Υπουρ­γού Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη:

Στις 64 ώρες από τις 48 η νυ­χτε­ρι­νή αμοι­βή των αστυ­νο­μι­κών

Με κοινή υπουρ­γι­κή από­φα­ση του Υπουρ­γού Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη και του Υπουρ­γού Οι­κο­νο­μι­κών αυ­ξά­νε­ται το όριο για πλη­ρω­μή για τις νυ­χτε­ρι­νές ώρες των αστυ­νο­μι­κών. «Οι αστυ­νο­μι­κοί μας, λοι­πόν, θα έχουν ως όριο όχι τις 48 ώρες το μήνα, όπως είχαν ως τώρα, αλλά τις 64. Γιατί οι αστυ­νο­μι­κοί μας τις ερ­γά­ζο­νται αυτές τις ώρες. Ήταν ένα δί­καιο αί­τη­μα, όπως και άλλα που έχου­με

επι­λύ­σει κατά τη θη­τεία μου στο Υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη», τό­νι­σε ο κ. Θε­ο­δω­ρι­κά­κος.

Ανα­γνώ­ρι­ση της επι­κιν­δυ­νό­τη­τα του επαγ­γέλ­μα­τος

«Το επάγ­γελ­μα του αστυ­νο­μι­κού είναι χωρίς καμιά αμ­φι­βο­λία ένα επι­κίν­δυ­νο επάγ­γελ­μα. Έχου­με προ­χω­ρή­σει από κοι­νού με το Υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών, σε συ­νερ­γα­σία με τα συν­δι­κά­τα των αστυ­νο­μι­κών, στη δια­δι­κα­σία εκ­πό­νη­σης με­λέ­της, προ­κει­μέ­νου μέσα στα επό­με­να χρό­νια να δούμε τι μπο­ρεί να γίνει για να ανα­γνω­ρι­στεί και τυ­πι­κά το επάγ­γελ­μα του αστυ­νο­μι­κού ως επι­κίν­δυ­νο».

2.500 αστυ­νο­μι­κοί επι­χει­ρούν κα­θη­με­ρι­νά στις γει­το­νιές της Αθή­νας

«Κα­θη­με­ρι­νά 2.500 αστυ­νο­μι­κοί, όλων των υπη­ρε­σιών της Ελ­λη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας είναι στους δρό­μους, δίπλα σε όλους τους πο­λί­τες, στις γει­το­νιές, προ­κει­μέ­νου να ενι­σχύ­σουν το αί­σθη­μα ασφά­λειας. Η Ελ­λη­νι­κή Αστυ­νο­μία κάνει με τον κα­λύ­τε­ρο δυ­να­τό τρόπο τη δου­λειά της, με βάση τις δύ­σκο­λες συν­θή­κες τις οποί­ες έχει να αντι­με­τω­πί­σει. Αντα­πο­κρί­νε­ται απο­τε­λε­σμα­τι­κά σε κάθε μορφή εγκλή­μα­τος και αυτό φά­νη­κε και το προη­γού­με­νο Σάβ­βα­το στα Πα­τή­σια. Γι’ αυτό εκ­φρά­ζω την ικα­νο­ποί­η­ση μου άλλη μία φορά για τον τρόπο που αντέ­δρα­σαν αυτά τα δύο πα­λι­κά­ρια της Ελ­λη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας, για τον τρόπο που αντέ­δρα­σε συ­νο­λι­κά η ΕΛ.ΑΣ. Είναι ση­μα­ντι­κό ότι αυτοί που είναι νε­κροί είναι κα­κο­ποιοί, είναι εγκλη­μα­τί­ες και δεν είναι οι αστυ­νο­μι­κοί μας».

Ανα­βάθ­μι­ση της αστυ­νο­μι­κής εκ­παί­δευ­σης

«Βελ­τιώ­νου­με την εκ­παί­δευ­ση των αστυ­νο­μι­κών και τους ενι­σχύ­ου­με με τα κα­τάλ­λη­λα μέσα και τις κα­τάλ­λη­λες υπο­δο­μές για να κά­νουν πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά τη δου­λειά τους. Και αυτό έχει φανεί: Από τη 1η Σε­πτεμ­βρί­ου μέχρι τις 30 Ιου­νί­ου έχει μειω­θεί κατά 30% η εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα σε σχέση με την εποχή πριν από την κα­ρα­ντί­να του κο­ρω­νοϊ­ού. Αυτά είναι αναμ­φί­βο­λα στα­τι­στι­κά στοι­χεία και δε­δο­μέ­να και είναι απο­τέ­λε­σμα μιας ορ­γα­νω­μέ­νης και στα­θε­ρής προ­σπά­θειας που γί­νε­ται από όλους μας».

Κα­θη­με­ρι­νά απο­τρέ­που­με την εί­σο­δο σε 1.000 πα­ρά­νο­μους με­τα­νά­στες

«Η απει­λή στον Έβρο είναι κα­θη­με­ρι­νή. Πε­ρί­που 1.000 πα­ρά­νο­μοι με­τα­νά­στες προ­σπα­θούν κα­θη­με­ρι­νά να μπουν πα­ρά­νο­μα από τον Έβρο στην Ελ­λά­δα. Η Ελ­λη­νι­κή Αστυ­νο­μία είναι εκεί, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Για να έχετε πλήρη ει­κό­να, μόνο το πρώτο 6μηνο της χρο­νιάς που δια­νύ­ου­με, του 2022, έχουν υπάρ­ξει 90.000 απο­τρο­πές πα­ρά­νο­μων με­τα­να­στών που επι­χει­ρούν να μπουν στην Ελ­λά­δα. Πρό­κει­ται για τε­ρά­στιο αριθ­μό. Η Αστυ­νο­μία φυ­λά­ει τα σύ­νο­ρα με ισχυ­ρό και απο­τε­λε­σμα­τι­κό τρόπο. Μόνο το πρώτο 6μηνο, σε ολό­κλη­ρη την χώρα, υπάρ­χουν 500 συλ­λή­ψεις, πάνω από 500 συλ­λή­ψεις πα­ρά­νο­μων δια­κι­νη­τών. Δια­κι­νη­τών που εμπο­ρεύ­ο­νται την αν­θρώ­πι­νη ζωή κά­νο­ντας ένα έγκλη­μα. Δεν πρό­κει­ται να στα­μα­τή­σου­με, θα συ­νε­χί­σου­με αυτή την δράση μαζί με τον σο­βα­ρό έλεγ­χο για τους πα­ρά­νο­μους με­τα­νά­στες που υπάρ­χουν στο λε­κα­νο­πέ­διο Ατ­τι­κής. Το τε­λευ­ταίο 6μηνο η Αστυ­νο­μία έχει προ­βεί σε πάνω 1.500 συλ­λή­ψεις, εδώ στο κέ­ντρο της Αθή­νας, ενώ συ­νο­λι­κά τον τε­λευ­ταίο 1,5 χρονο έχουν επι­στρέ­ψει στις πα­τρί­δες τους πε­ρί­που 9.000 πα­ρά­νο­μοι με­τα­νά­στες. Πρό­κει­ται, επο­μέ­νως, για μια συ­νο­λι­κή πα­ρέμ­βα­ση, ορ­γα­νω­μέ­νη πα­ρέμ­βα­ση της Ελ­λη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί δρα­στι­κά το πρό­βλη­μα της πα­ρά­νο­μης με­τα­νά­στευ­σης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.