Ειδήσεις

Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει τη διπλή διεύρυνση

«Διττή διεύρυνση» βρίσκεται στα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας για το επόμενο διάστημα, με στόχο να ενεργοποιήσει, ενόψει των εκλογών, ζωτικές πολιτικές δυνάμεις που κινούνται έξω από την παραδοσιακή βάση της. Επί του πρακτέου, αυτό σημαίνει πως σταδιακά θα αρχίσουν να λαμβάνουν χώρα από πλευράς της ηγετικής ομάδας «ανοίγματα» που θα φθάνουν «μέχρι τον χώρο της φιλοευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς», όπως το περιγράφουν στην «Κ» συνεργάτες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Το «άνοιγμα» προανήγγειλε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. από το βήμα της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αποφάσεις του Eurogroup, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία «ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού μετώπου» με στόχο «να αναταχθεί η χώρα». Η σχετική αναφορά μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που γίνεται από πλευράς Μητσοτάκη, στο συγκεκριμένο ωστόσο χρονικό σημείο αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Ο λόγος: Πρώτον, γιατί στην Πειραιώς, διαβάζοντας τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, βλέπουν πως η συσπείρωση της λεγόμενης κομματικής βάσης, δηλαδή της παραδοσιακής Κεντροδεξιάς, είναι πολύ υψηλή. Τουτέστιν, ένα «άνοιγμα» σε άλλες δεξαμενές, όπως αυτή της φιλοευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς, θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά την αυτοδυναμία, που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις «μοιάζει πιο εφικτή από ποτέ», όπως σημειώνουν «γαλάζιες» πηγές. Δεύτερον, ένα τέτοιο «άνοιγμα» θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς θα επιβεβαιώσει στην πράξη το αφήγημα Μητσοτάκη πως «η Ν.Δ. απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες». Οποιος πάντως επιχειρήσει να μεταφράσει τη στρατηγική αυτή σε μετακινήσεις βουλευτών ως «αυτοσκοπό» σφάλλει, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Ο στόχος της Ν.Δ. μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι να μιλήσει σε νέα ακροατήρια. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ήδη υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με στελέχη που ανήκουν στον κεντροαριστερό χώρο και βλέπουν με θετικό μάτι τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προεκλογική περίοδος

Κατά τα λοιπά, στη Ν.Δ., μετά την τελευταία σύγκρουση στη Βουλή, διαβλέπουν τον πολιτικό τόνο που πάει να δώσει ο κ. Τσίπρας όσο προχωρούμε προς τις εκλογές. Η πόλωση, πάνω στην οποία θα βασιστεί ο πρωθυπουργός, δεν φοβίζει κανέναν στην Πειραιώς, λένε στελέχη της Ν.Δ., καθώς θεωρούν πως το πολιτικό κεφάλαιο και οι «επικοινωνιακοί χειρισμοί» του Μαξίμου εξαντλούνται. Ετσι ερμηνεύεται και η φράση «συνειδητή επιλογή» για τους πολύ υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής. Πράγματι, ο πρόεδρος της Ν.Δ. για πρώτη φορά κατονόμασε με τέτοιο σαφή τρόπο την «κυβερνητική διαπλοκή», ενώ μπήκε και σε ονοματολογία όσον αφορά σχέσεις με πρόσωπα που «μυρίζουν» σκάνδαλα. Η υπόσχεση του δε πως θα επανέλθει φωτογραφίζοντας ανθρώπους στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού αποτυπώνει την πρόθεση της Πειραιώς να μην αφήσει την κυβέρνηση να θεωρεί πως η «σκανδαλολογία» είναι ευνοϊκό γήπεδο για εκείνη.

Πολύς λόγος έγινε μέσα στην εβδομάδα με αφορμή το μπαράζ κριτικής από πλευράς πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος, αλλά και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στον Πιερ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, η τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη, που κατηγόρησε ευθέως τον Γάλλο επίτροπο πως «αντάλλαξε» τους επαίνους του για την ελληνική οικονομία με μια πιθανή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, ήταν σε απόλυτη συνεννόηση με τον Κ. Μητσοτάκη. Στη Ν.Δ. δεν απαντούν καν στις κατηγορίες της κυβέρνησης για «αντιευρωπαϊκή ρητορική», σημειώνοντας πως είναι αστείο να ζητεί το Μαξίμου «ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια» από την κατεξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη της χώρας. Ως εκ τούτου, η τοποθέτηση έναντι του κ. Μοσκοβισί ήταν με «μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον». Παράλληλα όμως είχε και δύο κρυφά μηνύματα. Πρώτον, πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αποτελεί τον «yes man» της Ευρώπης, όπως κατηγορεί σήμερα τον κ.Τσίπρα. Δεύτερον, το αίτημα του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη προς τον επίτροπο να τοποθετηθεί αρμοδίως για τις συντάξεις, αν διαβαστεί ανάποδα, αποτυπώνει τη διάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη δεσμευθεί σε πράγματα που δεν έχουν διατυπωθεί αρμοδίως. Τουτέστιν, οι περικοπές στις συντάξεις, από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνονται σε κάποιο πρόγραμμα, δεν θα δεσμεύουν και τη Ν.Δ. ως επόμενη κυβέρνηση.

Περιοδεία στη Μακεδονία

Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης κρατά «ψηλά» το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Η τελευταία αμήχανη, σύμφωνα με τη Ν.Δ., απάντηση του ΥΠΕΞ στις αναφορές Ζάεφ περί «μακεδονικού στρατού» επιβεβαιώνουν, λένε στην Πειραιώς, πως ορθώς η Ν.Δ. κράτησε αρνητική στάση στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Στην Πειραιώς άλλωστε είναι εδραιωμένη η πεποίθηση πως στο μείζον εθνικό ζήτημα βρέθηκαν «στη σωστή πλευρά». Οχι μόνον επί της ουσίας, καθώς η συμφωνία είναι «κακή», αλλά και πολιτικά, καθώς έτσι αποκλείεται η δημιουργία εκ δεξιών κάποιου νέου μορφώματος που, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης στην Πάτρα, «αποτελεί επιδίωξη του Μαξίμου». Παράλληλα «γαλάζιοι» αξιωματούχοι δεν μπορούν να μη διαβάσουν και τις δημοσκοπήσεις υπό αυτό το πρίσμα. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν άνοιγμα της ψαλίδας, με το θέμα της ονομασίας της ΠΔΓΜ να έχει συμβάλει σαφώς στον «ούριο άνεμο» στα πανιά του κόμματος. Μία ματιά άλλωστε στον χάρτη των τελευταίων βουλευτικών εκλογών δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει επτά συνολικά νομούς στην περιοχή της Μακεδονίας, κάτι που σημαίνει πως η αλλαγή συσχετισμών στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει βαρόμετρο για το τελικό αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει εξόρμηση σε νομούς της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να καταδείξει για μία ακόμη φορά τη διαφωνία του απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου