Τοπικές Ειδήσεις

Ρόδος: Καταρρίφθηκαν όλα τα ρεκόρ σε αφίξεις τουριστών τον μήνα Μάιο

Από την 11η Μαρτίου μέχρι το τέλος Μαΐου έφτασαν στο νησί 485.000 αλλοδαποί τουρίστες

Εσπασε όλα τα κοντέρ η τουριστική κίνηση τον Μάιο στη Ρόδο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ» αφίχθηκαν στο αεροδρόμιο 330.000 αλλοδαποί τουρίστες διεθνών πτήσεων έναντι 300.000 περίπου τον Μάιο του 2022. Καταγράφεται συνεπώς αύξηση της τάξης του 8%, ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ποσοστό για τη χαμηλή τουριστική περίοδο. Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δ», πραγματοποιήθηκαν το Μάιο 4.500 διεθνείς πτήσεις αυξημένες κατά 1,8% συγκριτικά με τον Μάιο του 2022. Αυτή τη φορά ήταν όμως υψηλότερες οι πληρότητες των αεροσκαφών.
Πρώτη αγορά σε αφίξεις τον Μάιο είναι η Αγγλία με ποσοστό αύξησης 16% (συγκριτικά πάντα με τον αντίστοιχο μήνα του 2022). Μειωμένες ήταν κατά 10% οι αφίξεις από τη Γερμανία, αν και το ποσοστό της μείωσης υπερκαλύφθηκε από την ανοδική πορεία (5% κατά μέσο όρο) των αφίξεων από αγορές, όπως η Πολωνία, η Σουηδία, η Γαλλία κ.α.
Από την αρχή της σεζόν στις 11 Μαρτίου μέχρι και το τέλος Μαΐου 485.000 αλλοδαποί επισκέπτες έφθασαν στη Ρόδο με πτήσεις τσάρτερ, αριθμός αυξημένος κατά 16,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2022. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Απρίλιος έκλεισε με ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αύξησης όσον αφορά στον αριθμό των ξένων επισκεπτών, γύρω στο 30% και χαρακτηρίσθηκε ως ο καλύτερος Απρίλιος όλων των εποχών. Όσο όμως πλησιάζουμε στην υψηλή περίοδο, τα περιθώρια για την διατήρηση των πολύ υψηλών ποσοστών αύξησης μειώνονται καθώς ήδη το 2022 η τουριστική κίνηση στη Ρόδο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φτάνοντας τα 2,5 εκατ. επισκεπτών. Η φετινή σεζόν αναμένεται να κλείσει και πάλι με θετικό πρόσημο και πιθανότατα με μονοψήφιο ποσοστό, γεγονός που θα αποτελέσει μία ακόμη μεγάλη επιτυχία για τη Ρόδο η οποία αποδεικνύει συνεχώς την «τουριστική της υπεροχή», όπως σημείωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Εκτός όμως από τον τουρισμό τσάρτερ, εντυπωσιακή άνοδο σημειώνει και ο θαλάσσιος τουρισμός. Συγκεκριμένα, τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν 50 κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων στη Ρόδο που μετέφεραν συνολικά 56.331 τουρίστες έναντι 43.000 τουριστών το 2022 με το ποσοστό της αύξησης να φτάνει στο 31%.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023 η Ρόδος δέχθηκε συνολικά 103.000 τουρίστες κρουαζιερόπλοιων, αριθμός αυξημένος κατά 60% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς. Στη Ρόδο, ο θαλάσσιος τουρισμός γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, συμβάλλοντας στην τόνωση της τοπικής αγοράς. Παράλληλα, οι προοπτικές για την περαιτέρω ενίσχυση της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού είναι θετικές, καθώς έπειτα από τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη δημοτική αρχή και το δημοτικό λιμενικό ταμείο Ν. Δωδεκανήσου στο τουριστικό λιμάνι, την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας κλπ, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες συμπεριλαμβάνουν όλο και πιο συχνά τη Ρόδο στο πρόγραμμά τους. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η απόφαση της δημοτικής αρχής και του ΔΣ της ΔΕΥΑΡ για τη μείωση της τιμής του νερού για τον ανεφοδιασμό των κρουαζιερόπλοιων.

400 κρουαζιερόπλοια κατέπλευσαν στο λιμάνι από τις αρχές του έτους

Την ικανοποίησή του για την πορεία της κρουαζιέρας στο νησί μας, εξέφρασε χθες σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, κ. Βασίλης Παπαοικονόμου.
Αναλυτικότερα, είπε τα εξής:
«Μέχρι στιγμής η κίνηση στην κρουαζιέρα είναι πάρα πολύ ικανοποιητική, πάμε πολύ καλύτερα από το 2022 -που ήταν μία πολύ καλή χρονιά. Μέχρι και το τέλος Μαΐου στο λιμάνι μας είχαμε 101 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων με 102.654 τουρίστες ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022 είχαμε 88 πλοία με 63.604 τουρίστες. Σε επίπεδο επιβατών μέχρι στιγμής έχουμε μία αύξηση της τάξης του 38%. Σίγουρα και τα μηνύματα για τη συνέχεια είναι ικανοποιητικά. Ήδη έχουμε φτάσει τα 400 κρουαζιερόπλοια που είναι προγραμματισμένο να προσεγγίσουν φέτος. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ακυρώσεις και οι πληρότητές τους είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι».
Αναφερόμενος στις υποδομές στο λιμάνι, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οι υποδομές είναι δεδομένες στο λιμάνι. Μας ενδιαφέρει η διαμόρφωση ώστε να μπορέσει να δεχτεί περισσότερα πλοία. Αυτό όμως, δε γίνεται μέσα σε δύο ή τρία χρόνια χρειάζεται, πολυετή προγραμματισμό. Το Λιμενικό Ταμείο έγκαιρα προγραμματίζει και ενημερώνει τις εταιρίες ποια πλοία και πόσα έχουμε σε καθημερινή βάση ώστε να προσαρμόζουν το πρόγραμμά τους στις μέρες που υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις ελλιμενισμού. Έτσι καταφέραμε να αυξήσουμε και τον αριθμό των προσεγγίσεων. Προς τα τέλη του 2021 κάναμε καθαρισμό της κοίτης στην πλευρά που δεχόμαστε τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Γι’ αυτόν το λόγο μπόρεσε και προσέγγισε το ‘Odyssey of the seas’ που έχει μεγάλο βύθισμα και έρχεται πλέον συχνά στο λιμάνι μας.
Όπως γνωρίζετε, το λιμάνι τελεί υπό μία ιδιαίτερη μορφή, είναι αρχαιολογικός χώρος, οπότε οποιαδήποτε παρέμβαση θέλει την έγκριση της Αρχαιολογίας. Βελτίωση μπορεί να γίνει αφού ολοκληρωθεί το master plan της Ακαντιάς ώστε να κατασκευαστούν εκεί υποδομές και να μεταφερθεί εκεί το Τελωνείο και να ελευθερωθούν από εδώ χώροι ώστε να μπορέσει το Λιμενικό Ταμείο να διαμορφώσει νέους χώρους για την κρουαζιέρα. Πρόκειται για χρονοβόρες διαδικασίες» -ανέφερε.
Είπε ακόμη, ότι το master plan έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και ότι η υπηρεσία ετοιμάζει τα τεύχη δημοπράτησης ώστε να βρεθεί ο μελετητής που θα εκπονήσει το σχέδιο και από εκεί και πέρα θα αναζητηθεί χρηματοδότηση για να κατασκευαστούν κτηριακές εγκαταστάσεις.
Καταλήγοντας, ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια εντός του μηνός να δημιουργηθεί ένας χώρος φύλαξης των κατασχεμένων αυτοκινήτων στο λιμάνι της Ακαντιάς ώστε να απομακρυνθούν τα οχήματα που έχει το Τελωνείο, να καθαρίσει ο χώρος και ο επιβάτης της κρουαζιέρας να μην αντικρίζει αυτό το θέαμα που υπάρχει σήμερα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου