Τοπικές Ειδήσεις

Γιάννης Κεφαλογιάννης από Ρόδο: «Σ’ αυτήν τη μάχη δεν περισσεύει κανείς – Να μην υπάρχει εφησυχασμός»

• Το τρίπτυχο για φέτος είναι λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορη οριοθέτηση σε περίπτωση που ξεσπάσει το φαινόμενο και ολιστική προσέγγιση όταν αυτό επεκταθεί • Χατζημάρκος: «Η κρατική μηχανή οφείλει να εργάζεται πάντα και να είναι όσο το δυνατόν πιο ετοιμοπόλεμη»
• Ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της ΠΝΑι για την αντιπυρική περίοδο • Έκκληση προς όλους για αγαστή συνεργασία, πειθαρχία και συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί κάθε έκτακτο περιστατικό • Το Νότιο Αιγαίο ενισχύεται με 700 γυναίκες και άνδρες του Πυρ. Σώματος

Στη Ρόδο βρέθηκε από το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο. Τον υπουργό συνόδευσαν ο νέος συντονιστής του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Ο κ. Κεφαλογιάννης μετέβη αρχικώς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην ετοιμότητα των υπηρεσιών και των τοπικών φορέων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ.κ. Ιωάννης Παππάς, Μάνος Κόνσολας και Μίκα Ιατρίδη.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο γενικός διευθυντής Δασών του Υπ. Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Γκουντούφας, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού, εκπρόσωποι των Σωμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ διαφόρων υπηρεσιών και φορέων καθώς και μέλη των εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας από τα νησιά μας.


Ο Γιώργος Χατζημάρκος
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε τα εξής:
«Σήμερα έχουμε την εξαιρετική χαρά και τιμή να είναι μαζί μας η ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός κ. Κεφαλογιάννης μαζί με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να κάνουμε το συντονιστικό όργανο της περιόδου για όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Μαζί είναι και ο νέος συντονιστής του Υπ. Πολιτικής Προστασίας, κ. Παπαευσταθίου με τον οποίο έχουμε μια μακρά συνεργασία από την προηγούμενη θέση του που υπηρέτησε ως πρόεδρος του ΕΚΑΒ και αυτό μας δίνει τη βεβαιότητα ότι είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα νησιά (έχοντας και ο ίδιος καταγωγή από την Περιφέρειά μας). Έτσι, νομίζω ότι ξεκινάμε με όλους τους καλούς οιωνούς προκειμένου να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.


Η κλιματική κρίση μας έχει φέρει όλους μπροστά σε πολύ μεγάλες αγωνίες –όχι μόνον εμάς, αλλά όλο τον πλανήτη με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται σήμερα οι αντοχές όλων των κρατών και όλων των κοινωνιών. Από αυτή τη δοκιμασία, αυτό το οποίο εμείς πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ο βαθμός οργάνωσης εξαρτάται πάρα πολύ και από τη συμμετοχή των πολιτών. Η λογική που επικρατούσε κάποτε ότι “όλα πρέπει να τα περιμένουμε από το κράτος χωρίς να έχουμε καμία συμμετοχή” είναι μια λογική που έχει ήδη ακυρωθεί από την ίδια την ζωή. Δεν αναζητούμε κάποιου είδους άλλοθι. Η κρατική μηχανή οφείλει να εργάζεται πάντα και να είναι όσο το δυνατόν πιο ετοιμοπόλεμη.
Τα τελευταία χρόνια, στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, έχουν γίνει άλματα (όχι απλά βήματα) και από ένα γραφείο μερικών ανθρώπων, σήμερα είναι ένας τεράστιος οργανισμός, με πάρα πολύ μεγάλο προϋπολογισμό, με αντανακλαστικά, με εξοπλισμό που συνεχώς εξελίσσεται και αναβαθμίζεται. Οι κρίσεις έρχονται όχι μόνο για να τις αντιμετωπίζουμε αλλά και για να μαθαίνουμε από αυτές.
Και το δικό μου μήνυμα στους πολίτες, είναι ότι είμαστε όλοι παράγοντες της εξίσωσης η οποία οδηγεί στο καλό αποτέλεσμα, στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Αυτό σημαίνει πειθαρχία σε κανόνες. Όπως εξελίχθηκε η κατάσταση διεθνώς νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον του υπουργού, για την ΠΝΑι και τα νησιά μας.


Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης
Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ο υπουργός κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης υπογράμμισε τα εξής:
«Κύριε περιφερειάρχα, σας ευχαριστώ κι εγώ καταρχάς για τη φιλοξενία και να πω ότι όντως η σημερινή σύσκεψη του συντονιστικού Νοτίου Αιγαίου της Πολιτικής Προστασίας, η οποία συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι μία σύσκεψη η οποία είναι ουσιαστικού περιεχομένου και όχι τυπική, με την έννοια ότι είναι γνωστό ότι η πρόληψη είναι ο χρυσός κανόνας, έτσι ώστε να είναι τα καλύτερα τα αποτελέσματα τα οποία επιδιώκουμε ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, και νομίζω, η παρουσία εδώ πέρα και της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, βεβαίως και με τον γενικό διευθυντή δασών υποδηλώνει ότι το σύνολο της πολιτείας είναι παρόν, σε συνεργασία με τους βαθμούς πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι είμαστε οι ενιαίοι κρίκοι μίας αλυσίδας, η οποία συνιστά την Πολιτική Προστασία στη χώρα.
Βεβαίως, μαζί με τους εθελοντές, τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως για την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια. Εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, γιατί πραγματικά σε αυτή τη “μάχη” δεν περισσεύει κανείς. Το τρίπτυχο για φέτος είναι λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορη οριοθέτηση σε περίπτωση που ξεσπάσει το φαινόμενο και ολιστική προσέγγιση όταν αυτό επεκταθεί.
Για να το πετύχουμε αυτό, φέτος, υπάρχει ο μεγαλύτερος ιστορικά αριθμός πυροσβεστών που είχε ποτέ η χώρα μας, 18.000 άτομα, άντρες και γυναίκες, μόνιμοι, πενταετούς θητείας και εποχικής, όπως κι επίσης ένας πολύ μεγάλος στόλος εναερίων μέσων μέσα από τον εθνικό στόλο αλλά και τα ενοικιασμένα, που αριθμεί 58-75, ανάλογα με τη χρησιμότητα, και βεβαίως, στη “μάχη” πέφτουν και τα drones, τα οποία, αυτή τη φορά, φέτος δηλαδή, θα είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι.


Θα ήθελα να πω ότι, η Γενική Διεύθυνση Δασών κάνει μία εξαιρετική δουλειά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, μέσω του προγράμματος antiNERO, πάνω από 585 εκατομμύρια για καθαρισμούς δασών, για διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, συντηρήσεις των υποδομών. Και βεβαίως, μαζί και με το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει διαθέσει, 40 εκατομμύρια στους Δήμους για δράσεις πολιτικής προστασίας είναι ένα μεγάλο πλέγμα, το οποίο έχει δώσει η πολιτεία, προκειμένου να μπορούμε να ενεργούμε όσο το δυνατόν καλύτερα στην αντιπυρική περίοδο.
Να θυμίσω λίγο το εξής, προφανώς, λόγω της κλιματικής κρίσης, τα φυσικά φαινόμενα θα υπάρχουν, και οι καταστροφές θα υπάρχουν. Ο βασικός μας στόχος όμως είναι ένας. Πρώτον, να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες, και δεύτερον, να μπορούμε να περιορίσουμε αυτές τις καταστροφικές συνέπειες. Να προστατεύσουμε περιουσίες, να προστατεύσουμε το περιβάλλον.
Και αυτός είναι και ο σκοπός της σημερινής σύσκεψης, συν όλων των δημάρχων, όλων των συναρμόδιων φορέων, του ΕΚΑΒ, των Σωμάτων Ασφαλείας. Και εδώ, στις Ένοπλες Δυνάμεις, και θα ήθελα να κλείσω με αυτό, οι οποίες πραγματικά, την τελευταία διετία, έχουν αποτελέσει σχεδόν τον δεύτερο επίσημο πυλώνα πολιτικής προστασίας της χώρας, δίνουμε όλοι μαζί ενωμένοι τη “μάχη”.
Σε αυτό θα προστεθεί βεβαίως και η ατομική ευθύνη, γιατί πολύ σωστά αναφέρθηκε προηγουμένως από τον περιφερειάρχη, ότι στο τέλος της ημέρας, η Πολιτική θα κάνει το χρέος της, η τοπική αυτοδιοίκηση το ίδιο αλλά θα πρέπει και οι πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες.
Θυμίζω, ότι αυτή την περίοδο, πρέπει ο καθένας να καθαρίσει το οικόπεδό του. Έχουμε δει από τα προηγούμενα χρόνια, ότι όπου υπάρχει καθαρισμένο οικόπεδο, πράγματι υπάρχουν από μηδενικές έως και ελάχιστες καταστροφές.
Όπου το οικόπεδο δεν είναι καθαρισμένο, και η φωτιά διαδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα αλλά και οι καταστροφές ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Συνεπώς, κάνω και δημόσια έκκληση, να καθαρίσουν οι συνάνθρωποί μας τα οικόπεδά τους, γιατί έτσι προστατεύουν και τις δικές τους αλλά και τις περιουσίες των γειτόνων τους.


Για το Νότιο Αιγαίο θα επιχειρήσουν 700 άτομα. Σε αυτό περιλαμβάνονται και εποχικοί αλλά και το μόνιμο προσωπικό. Σαφώς, θα προσθέσετε επίσης τους εθελοντές πυροσβέστες και τους εθελοντές της πολιτικής προστασίας, που για τη φετινή χρονιά, συνολικά, θα είναι σχεδόν διπλάσια σε όλη τη χώρα. Αυτό μας δίνει ένα επιπλέον “όπλο”, καθώς έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό έργο. Τρέχει και ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, το “ΑΙΓΙΣ” για πρώτη φορά στη χώρα, ένα έργο το οποίο είναι 2 δισ. και 160 εκατομ. (2.160.000.000), το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, και την ανανέωση του εναέριου στόλου, γιατί, κακά τα ψέματα, ένα μέρος του εναέριου στόλου μας είναι γερασμένο, αυτό όμως θα ενισχύσει το έργο μας».
Η σύσκεψη και οι πρώτες τοποθετήσεις
Στη σύσκεψη που ακολούθησε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, ο κ. Χατζημάρκος, αρχικώς τοποθετούμενος περιέγραψε την εμπειρία του από τον τυφώνα που χτύπησε τη Φλόριντα των ΗΠΑ (και κατόπιν, άλλες έξι πολιτείες με τρομακτικές καταστροφές). «Έχω αλλάξει τελείως τον τρόπο που αντιμετωπίζω αυτά τα γεγονότα, καθώς είδα ότι η πιο πλούσια χώρα στον κόσμο έβγαλε έξω γαϊδουράκια στα οποία φόρτωναν προμήθειες για να μπορέσουν να στείλουν σε αποκλεισμένους καθώς το οδικό δίκτυο είχε καταστραφεί ολοσχερώς» και περιέγραψε τη μεγαλύτερη εκκένωση που έγινε στην Ευρώπη, τον Ιούλιο του 2023, στη Ρόδο.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους καθαρισμούς των ρεμάτων που στις ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι αναγκαίο να γίνει, αλλά στην Ελλάδα υπάρχει νόμος και μάλιστα με αρμοδιότητα στις Περιφέρειες. «Θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί όταν η ομάδα που βρίσκεται σήμερα εδώ, έχει συνεννόηση, πειθαρχία και εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον».
Ακολούθως, ο υπουργός κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του τα εξής: «Τα καλά σενάρια… δεν υπάρχουν! Μην ξεγελιόμαστε από τις καλές κλιματολογικές συνθήκες. Ερχόμαστε από μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά όπως το 2024, με παρατεταμένη ξηρασία, με περιόδους καύσωνα, με λίγες βροχοπτώσεις κ.λπ.
Φέτος τον Μάρτιο, είχαμε πάνω από 1365 ενάρξεις πυρκαγιών. Και μπορεί να ευνόησαν οι συνθήκες, αλλά σε κάθε περίπτωση υπήρξε καίρια επέμβαση της ΠΥΡ και των εθελοντών. Αυτές ξεκίνησαν κατά βάση από αγροτικές δουλειές με καύσεις κλαδιών και επεκτάθηκαν επειδή κάποιοι δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα (ακόμη και μέσα στην απαγόρευση). Δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ενόψει του καλοκαιριού. Μπορεί να φαίνεται ότι η χρονιά πάει καλά, αλλά αν δεν ολοκληρωθεί, να κάνουμε αποτίμηση τον Νοέμβριο και να έχουμε πετύχει τον στόχο μας, δεν μπορούμε να μιλάμε για τίποτα. Ο στόχος φέτος είναι το τρίπτυχο: λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορη οριοθέτηση σε περίπτωση που ξεσπάσει το φαινόμενο και ολιστική προσέγγιση όταν αυτό επεκταθεί. Όλοι όσοι είναι συναρμόδιοι θα πρέπει να συνδράμουν σε κάθε περίπτωση –υπό τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος».


Ο υπουργός είπε ότι ο “χρυσός κανόνας” είναι η πρόληψη, γι’ αυτό και απαιτείται συνεχής εγρήγορση.
Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είπε ότι πέρσι είχαμε 137 ενάρξεις αγροδασικών πυρκαγιών με 35.000 καμένα στρέμματα σε πολλά νησιά. Όπως τόνισε, σημείο αιχμής είναι η συνεχής εκπαίδευση όχι μόνον των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και εθελοντών και ανθρώπινου δυναμικού, ενώ φέτος το Νότιο Αιγαίο θα ενισχυθεί με 700 γυναίκες και άνδρες του Πυρ. Σώματος, όπου περιλαμβάνονται: οι μόνιμοι, οι πενταετείς, οι εποχικοί και 36 άτομα των δασοκομάντος –συν 230 άτομα εθελοντές του Πυρ. Σώματος και ακόμη 380 άτομα από εθελοντικές οργανώσεις της Πολιτικής Προστασίας.
Στο Νότιο Αιγαίο θα αναπτυχθούν τρία drones με θερμικές κάμερες και θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο σε 24ωρη βάση και θα δίνουν απ’ ευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων στην Αθήνα, συν τα ενάερια μέσα».
Ακολούθησε κλειστή σύσκεψη με όλους τους συμμετέχοντες, που αποτέλεσε την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου για την περιοχή μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου