Ειδήσεις

«Κτηματόσημο» για 6,7 εκατ. ιδιοκτησίες

Στον «αέρα» τινάζεται η προσπάθεια ολοκλήρωσης του πολύπαθου Κτηματολογίου με την επίσημη πλέον παραδοχή «μίνι κραχ» στα ταμεία της «Εθνικό Κτηματολόγιο», η οποία ακυρώνει χρονικά τον αρχικό στόχο ολοκλήρωσής του για την επόμενη πενταετία. Την ίδια στιγμή, κύκλοι προσκείμενοι στο θέμα, κάνουν λόγο για επαναφορά του εισπρακτικού μηχανισμού, μέσω καταβολής των τελών της 1ης και 2ης γενιάς κτηματογράφησης, στις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές.
Το εκρηκτικό μείγμα στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου δημιουργεί νέα σενάρια διαδοχής της ηγεσίας της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ» και αλλαγών στις προθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος στο ζήτημα της χρηματοδότησης. «Πρόκειται για χρονική μετάθεση τουλάχιστον πέντε ετών επί του αρχικού σχεδιασμού» όπως επισημαίνουν στην «Η» στελέχη της αγοράς, υπογραμμίζοντας πως «ουσιαστικά δεν είναι εφικτός πλέον ο στόχος τους 2020».

Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση της θητείας του προέδρου, Ηλία Λιακόπουλου, σε περίπου έναν μήνα, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, καθώς δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί η επόμενη ημέρα της διαδοχής. Μετά από δύο δεκαετίες μελετών, καθυστερήσεων και βημάτων προόδου -όπως επισήμανε η εκάστοτε διοίκηση- η Ελλάδα ακυρώνει για ακόμα μια φορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, χάνοντας οριστικά τον στόχο του 2020.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η διοίκηση του Κτηματολογίου, επισφραγίστηκαν στη συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης και ο πρόεδρος της ΕΚΧΑ Α.Ε., Ηλίας Λιακόπουλος. Στα βασικά προβλήματα παραμένει η έλλειψη κεφαλαίων για την ολοκλήρωση του έργου, με το χρηματοδοτικό κενό να υπολογίζεται σε 220 εκατομμύρια ευρώ, η ακύρωση 22 από τους 28 διαγωνισμούς λόγω καταγγελιών για σκάνδαλα και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και φυσικά τα σοβαρά προβλήματα και οι καθυστερήσεις στη δημιουργία και διασύνδεση των Περιφερειακών Γραφείων μεταξύ τους. Οι 28 μελέτες αφορούν όλη την επικράτεια εκτός από τις πρωτεύουσες των νομών, την Αττική και τον νομό Θεσσαλονίκης όπου ήδη προχωρεί η κτηματογράφηση από προηγούμενες αναθέσεις. Ο προϋπολογισμός των μελετών υπολογίζονταν στα 527 εκατομμύρια ευρώ. Οι έξι μελέτες έχουν ήδη κατακυρωθεί και εκκρεμούν προς ανάθεση οι υπόλοιπες 22.

Εκτός από τις μελέτες κτηματογράφησης που έχουν παγώσει, σε όσες «τρέχουν» διαπιστώνεται ανησυχητική έλλειψη ανταπόκρισης από την πλευρά των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή του κόσμου κινείται στο 20% παρά τις συνεχείς παρατάσεις που δίδονται σε διάφορες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη, την Αρκαδία και την Αργολίδα, ενώ ανάλογη φαίνεται να είναι η εικόνα σε περιοχές όπου πριν από λίγους μήνες ξεκίνησε η κτηματογράφηση, όπως Πέλλα και Τρίκαλα.

Σχέδια για το «τέλος»
Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, της τάξης των 130 εκατομμυρίων (45 εκατ. ευρώ από την Ψηφιακή Σύγκλιση, 40 εκατ. από το ΠΕΠ Αττικής και 45 εκατ. από τα κονδύλια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης), έχει σταματήσει καθώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβάλλεται ένσταση, καθώς δεν υπάρχει αξιόπιστος σχεδιασμός και προγραμματισμός.
Η διοίκηση της εταιρείας έχει επανειλημμένα θέσει αίτημα επιβολής του τέλους κτηματογράφησης των 35 ευρώ και στα πρώτα προγράμματα (1ης και 2ης φάσης), τα οποία ξεκίνησαν πριν από 16 χρόνια σε 322 περιοχές. Η είσπραξη κτηματόσημου 35 ευρώ ανά δικαίωμα στις 322 περιοχές που κτηματογραφήθηκαν στις πρώτες 3 φάσεις κτηματογράφησης (1995-1999), δεδομένου ότι καταγράφηκαν 6.736.000 δικαιώματα, μπορεί να επιφέρει 235 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικά αναμένονται τα έσοδα από την εξεταζόμενη είσπραξη ποσοστού 1? επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων των επόμενων φάσεων κτηματογράφησης, στις περιοχές όπου το έργο έχει ολοκληρωθεί. Όπως υπολογίζεται ο αριθμός των δικαιωμάτων στις περιοχές αυτές ξεπερνά ήδη το 1 εκατομμύριο.

ΝΕΕΣ «ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ»
Το πρόβλημα με τις 28 μελέτες
Τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας του μεγάλου έργου κτηματογράφησης που «τρέχει» από την Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ επανήλθαν στο προσκήνιο, με επίσημη πλέον μορφή, πριν από έναν μήνα περίπου λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Οι νέες «περιπέτειες» στις οποίες εισέρχεται η συνέχιση και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, έχουν προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις του συλλόγου μελετητών, οι οποίοι στρέφονται κατά της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογραφήσεις» (ΕΚΧΑ) διαβλέποντας την πρόθεσή της να ακυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις 22 από τις 28 μελέτες. Την ίδια στιγμή, ξένοι μελετητές στρέφονται και αυτοί εναντίον της ΕΚΧΑ, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές εταιρείες «χειραγώγησαν» τον διαγωνισμό ώστε να τους θέσουν εκτός μάχης, με την ΕΚΧΑ να στρέφεται κατά πάντων για τα χαμηλά, όπως υποστηρίζει, ποσοστά των εκπτώσεων που προσφέρθηκαν στη διαγωνιστική διαδικασία. Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η καθυστέρηση της ΕΚΧΑ να υπογράψει νέες συμβάσεις κτηματογράφησης, σηματοδοτούσε προ καιρού την έλλειψη πόρων για τη συνέχιση υλοποίησης του έργου.

Ημερησία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου