Ειδήσεις

Η Τρόικα ζητάει και κατάργηση της επιδότησης των άγονων γραμμών για τα νησιά

Αποφασισμένη να μην υποκύψει η κυβέρνηση – «Αγκάθι» οι τράπεζες – – Διερευνητικές κινήσεις και για την έκδοση ομολόγου

Να μην υποκύψει στις πιέσεις της Τρόικας για μαζικές απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση προσέρχεται με τρεις «κόκκινες γραμμές» στην σημερινή κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές: σύμφωνα με όσα ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης μετά τη μαραθώνια σύσκεψη της Πέμπτης με μισή ντουζίνα υπουργούς, λέει «όχι» σε πιέσεις για προκαθορισμένο αριθμό απολύσεων το 2015 στο δημόσιο, «όχι» σε πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και «όχι» στην αλλαγή της ελληνικής πρότασης για το γάλα.

Τα υπόλοιπα θέματα θα συζητηθούν με την τρόικα μέσω email. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι «το μεγαλύτερο αγκάθι είναι οι τράπεζες. Ελπίζω να μην πάμε στο Eurogroup χωρίς να έχουμε κλείσει το θέμα. Στο Eurogroup συζητιούνται όλα. Έχουμε καταθέσει μια συμβιβαστική πρόταση που μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα, γεγονός που δείχνει ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με αυτό. Έχουμε χρόνο να το ξανασκεφτούμε όλοι λίγο καλύτερα».

Όπως προϊδέαζε μάλιστα η ίδια πηγή, οι αποφάσεις για τις τράπεζες θα ληφθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους προϊσταμένους των δανειστών σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη πριν το Eurogroup, πιθανότατα την Κυριακή.

Για το θέμα των στρες τεστ, στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιμείνει στη γραμμή ότι θα μιλήσει όταν βγουν τα δικά της στρες τεστ. Κατανοούν ότι το ΔΝΤ θέλει να διατηρήσει έλεγχο στις κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο Μνημόνιο, αλλά αυτό θα το επιλύσουν όταν έρθει η ώρα μεταξύ του στην Τρόικα. Και η ανακοίνωση της ΤτΕ κάνει λόγο για «εύλογο χρόνο» στις αποφάσεις για ανακεφαλαιοποίηση, που από την κυβέρνηση ερμηνεύεται ότι θα ισχύσει ό,τι και όταν το πει η ΕΚΤ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Πειραιώς σκοπεύουν να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια χωρίς να κάνουν χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έτσι, ακόμα στο ακραίο σενάριο της Blackrock που ανεβάζει στα 9,4 δισ. τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, τα κεφαλαιακά αποθέματα του ΤΧΣ επαρκούν για να τις καλύψουν.

Αντιθέτως εκτιμούν ότι οι ενστάσεις του ΔΝΤ που επιμένει για υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, γίνονται χωρίς την χρήση stress test.

Στα εργασιακά θέματα, η σύσκεψη του Γιάννη Βρούτση την Πέμπτη το βράδυ με την τρόικα δεν πραγματοποιήθηκε επειδή οι ελεγκτές έπρεπε να διακόψουν για να μετάσχουν σε συνεδρίαση του euroworking group για την Κύπρο. Θα πραγματοποιηθεί όμως την Παρασκευή το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει και σύσκεψη με τον κύριο Στουρνάρα.

Πηγή του υπουργείου Εργασίας προϊδέαζε ότι τη συζήτηση θα μονοπωλήσουν πλέον οι ομαδικές απολύσεις και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. “Εκτιμούμε ότι θα πάμε καλά” έλεγε στο παρά ένα της συνάντησης η ίδια πηγή. Στέλεχος του Διοκητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάριζε μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τρόικα ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται να μπουν ποσοτικοί στόχοι στην κινητικότητα για το 2014-2015, θεωρεί ότι δεν χρειάζετα να βρεθούν άλλοι εργαζόμενοι προς απόλυση και ζητά να αποσυνδεθεί πλέον η διαθεσιμότητα από τις απολύσεις.

Για το γάλα, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Τρόικα επί των ελληνικών προτάσεων και επιμένουν σε αυτήν, αν και -όπως υπογράμμιζαν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες- δεν μπορεί το συγκεκριμένο θέμα να αποτελέσει αιτία να ναυαγήσει ολόκληρη η διαπραγμάτευση.

Διαφωνία υπάρχει και στην κατάργηση της επιδότησης των άγονων γραμμών για τα νησιά, που ζητά η Τρόικα.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες που δημοσίευσε το newmoney.gr ότι «γίνονται διερευνητικές κινήσεις και premarketing στην αγορά» για την έκδοση νέου ομολόγου, αλλά επέμεινε στην επίσημη γραμμή της κυβέρνησης ότι ελληνικό ομόλογο θα εκδοθεί στο β΄εξάμηνο του 2014, υπονοώντας ότι θα πρέπει πρώτα να πέσουν ακόμα περισσότερο τα spreads στα επιτόκια, όπως διαφαίνεται ότι μπορεί να συμβεί μετά την αναμενόμενη αναβάθμιση της χώρας μας από την S&P στα τέλη Μαρτίου.

Συνέντευξη του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτη

ΥΝΑ, Μ. Βαρβιτσιώτης: Όχι. Αυτό το έχουμε ήδη “κλειδώσει” από τον προϋπολογισμό. Τέθηκαν θέματα σχετικά με την επάνδρωση των πλοίων και την λειτουργία της ακτοπλοΐας. Έχουμε κάνει πολλά βήματα για τη λειτουργία της ακτοπλοΐας. Για παράδειγμα, όσον αφορά στο διάστημα που τα πλοία βρίσκονται σε ακινησία, παλαιότερα ήταν 11μηνη η υποχρεωτική δρομολόγηση των πλοίων, ενώ τώρα έχει γίνει 10μηνη και αυτό το οποίο ζητάει η τρόικα είναι να μπορεί η εταιρεία να αντικαθιστά τα πλοία τα οποία μπαίνουν σε καθεστώς ακινησίας από άλλα μικρότερα. Αυτό το ζήτημα δεν είχε λυθεί στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, αλλά λύνεται τώρα. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και το δεχόμαστε. Δεν θέλουμε να καταρρεύσει ο ένας ή ο άλλος κλάδος. Το δικό μας ζητούμενο είναι να υπάρχουν πλοία, τα οποία θα εξυπηρετούν τα νησιά. Όμως θέμα για τις επιδοτήσεις δεν υπήρξε. Τέθηκε ένα θέμα για την επάνδρωση των πλοίων της ακτοπλοΐας -το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό- και βρισκόμαστε σε ανοικτή συζήτηση. Από τη δική μας πλευρά έχουμε δύο συνθέσεις. Έχουμε την χειμερινή και την καλοκαιρινή περίοδο. Η καλοκαιρινή περίοδος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι 7 μήνες και η χειμερινή είναι 5 μήνες. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τη χειμερινή περίοδο σε 7 μήνες και να πάμε την καλοκαιρινή στους 5 μήνες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου