Ειδήσεις

Στη Βουλή ο εκλογικός αποκλεισμός του «κόμματος Κασιδιάρη» – Οι θέσεις των κομμάτων

Θετική η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην κυβερνητική τροπολογία αλλά με αναφορά σε διορθώσεις. Την πρόταση Αλιβιζάτου θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνοντας «ένα βήμα πίσω» από τη δική του πρόταση νόμου. Τα «όχι».

Παρά την ισχυρή διαφωνία Συνταγματολόγων αλλά με το πράσινο φως, επί της αρχής, της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η τροπολογία της κυβέρνησης για εκλογικό αποκλεισμό του “κόμματος Κασιδιάρη” και άλλων ανάλογων μορφωμάτων μπαίνει σήμερα σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα έφτασε χθες… εξώδικο από τον έγκλειστο στις φυλακές του Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη, με το οποίο του ζητά να μην δεχτεί την διενέργεια της ψηφοφορίας, χαρακτηρίζοντας την τροπολογία αντισυνταγματική.

Στο εξώδικο, που έχει υπογραφή, “Ηλίας Κασιδιάρης, Δομοκός, 7 Φεβρουαρίου 2023”, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και καταδικασμένος για εγκληματική δράση, ομνύει στον πυρήνα της δημοκρατίας (“ο μόνος αρμόδιος να κρίνει την εκλογική τύχη ενός κόμματος είναι το εκλογικό σώμα”) και σημειώνει ότι “αυτό ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση”.

Σύμφωνα με κύκλους της Βουλής “με το εν λόγω εξώδικο επιβεβαιώνεται και με δικαστικό κλητήρα ποιος είναι ο πραγματικός επικεφαλής” του κόμματος Κασιδιάρη, ανεξάρτητα από το ποιος θα εμφανίζεται ως ο επικεφαλής του.

Εντός Συντάγματος αλλά αναγκαίες διορθώσεις
Αργά το βράδυ έγινε γνωστή η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία η τροπολογία είναι συνταγματική, αλλά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις:

Να επισημαίνεται (στην τροπολογία) ότι ο Άρειος Πάγος καλείται να εκφέρει κρίση για το εάν σε συγκεκριμένη περίπτωση συντρέχουν λόγοι, αναγόμενοι στη δράση προσώπων που έχουν καταδικασθεί για τα ανωτέρω αδικήματα και στις αντίστοιχες ποινές, βάσει των οποίων συνάγεται ότι η δράση πολιτικού κόμματος υπονομεύει ή αντιστρατεύεται την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και, επομένως, δεν είναι συμβατή με αυτή.
Εφόσον το κριτήριο είναι τα εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί οι υποψήφιοι του εν λόγω κόμματος, “θα έπρεπε να επιβεβαιωθεί ο κατάλογος των εν λόγω εγκλημάτων, ως εγκλημάτων ενεχόντων πολιτειακή απαξία”.
Να διευρυνθούν τα χρονικά όρια εντός των οποίων ενεργεί το Δικαστήριο (“είναι στενά, αν όχι ασφυκτικά”) τόσο προς διευκόλυνση των κομμάτων όσο και, κυρίως, της δικανικής κρίσης.
ΣΥΡΙΖΑ: Δεκτή  η πρόταση Αλιβιζάτου

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει παρουσιάσει στο δημόσιο διάλογο δική του πρόταση νόμου, η οποία στηρίζεται στον ισχύοντα αντιρατσιστικό νόμο που έχει πάρει την έγκριση του ΣτΕ. Κατά τις πληροφορίες ωστόσο προτίθεται “να κάνει ένα βήμα πίσω” και να στηρίξει την πρόταση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Νίκου Αλιβιζάτου.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, αρκεί στη διάταξη του ισχύοντος εκλογικού νόμου “ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος δεν έχουν καταδικασθεί…” να προστεθεί “οποιοσδήποτε υποψήφιος βουλευτής δεν έχει καταδικασθεί…”.

Τόσο ο κ. Αλιβιζάτος όσο και άλλοι κορυφαίοι Συνταγματολόγοι (όπως ο Ξενοφών Κοντιάδης και η Ιφιγένεια Καμτσίδου) αντιδρούν έντονα στην εμπλοκή του Αρείου Πάγου ως αρμόδιου να δώσει πιστοποιητικό εκλογικής καθόδου σε ένα κόμμα με βάση (και) το καταστατικό του. Κι αυτό διότι ανοίγονται “κερκόπορτες” για μελλοντικό άπλωμα αυτής της εμπλοκής, με κίνδυνο να μπλοκάρονται κόμματα, πχ κομμουνιστικά, επειδή δεν αποκλείουν επαναστατικές διαδικασίες από λαϊκές πλειοψηφίες.

Με αυτό το επιχείρημα, άλλωστε, το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την τροπολογία της κυβέρνησης, όπως θα κάνει και το ΜεΡΑ25.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είχε θέσει προϋπόθεση υπερψήφισης την έγκριση της τροπολογίας από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, οπότε το “ναι” θεωρείται δεδομένο – πλην απροόπτου από τη σημερινή συζήτηση.

Η τροπολογία της κυβέρνησης έχει ως εξής:

Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012

«1. Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων, είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα. Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.

γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β).

Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.

Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Προς υποβοήθηση της κρίσης του, πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34.».

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου