ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε «κλοιό» γρίπης η Ελλάδα-10 περιστατικά σε ΜΕΘ

news room 2 λεπτά ανάγνωση
γρίπη

Σε περι­με­τρικό «κλοιό» γρίπης από τις γει­το­νι­κές χώρες βρί­σκε­ται η Ελλάδα, με τους επι­στή­μο­νες πάντως να εμφα­νί­ζο­νται καθη­συ­χα­στι­κοί και το ΚΕΕΛΠΝΟ να δια­βε­βαιώ­νει ότι «υπάρχει χαμηλή δρα­στη­ριό­τητα της γρίπης στη χώρα».

Στις μονάδες εντα­τι­κής θερα­πείας των νοσο­κο­μείων όλης της χώρας νοση­λεύ­ο­νται 10 περι­στα­τικά με ιό Η1Ν1 (γρίπη των χοίρων), ενώ τις πρώτες μέρες του 2016 ανα­φέρ­θηκε και ο πρώτος θάνατος, με θύμα έναν άντρα μεγάλης ηλικίας με σοβαρό πρό­βλημα υγείας.

Στη γει­το­νική Τουρκία, ο ίδιος ο υπουρ­γός Υγείας, Μεχμέτ Μου­ε­ζί­νο­γλου, ανα­κοί­νωσε πως 8 ασθε­νείς έχασαν τη ζωή τους προ­σβε­βλη­μέ­νοι από τον ιό Η1Ν1, ενώ ύστερα από αυτό και μέσα σε μόλις μία εβδο­μάδα περίπου 11.500 άτομα με συμ­πτώ­ματα γρίπης προ­σήλ­θαν στα νοσο­κο­μεία όλης της χώρας ζητώ­ντας να υπο­βλη­θούν σε εξε­τά­σεις.

Σύμφωνα με τον Μ. Μου­ε­ζί­νο­γλου, από τους 8 νεκρούς, οι 6 ήταν άνω των 65 χρόνων και με υπο­κεί­μενα νοσή­ματα, είχαν δηλαδή αδύναμο ανο­σο­ποι­η­τικό σύστημα με μειω­μέ­νες αντι­στά­σεις ή ήταν χρόνια ασθε­νείς, μεταξύ των θυμάτων ωστόσο ήταν μία λεχώνα και ένας άντρας που δεν είχε κανένα πρό­βλημα υγείας.

Στα Σκόπια

Στην Πρώην Γιου­γκο­σλα­βική Δημο­κρα­τία της Μακε­δο­νίας, σύμφωνα με επίσημα στοι­χεία, το τελευ­ταίο διά­στημα κατα­γρά­φη­καν 1.083 κρού­σματα γρίπης, ιδιαί­τερα στα βόρεια της χώρας. Στο Τέτοβο ανα­φέρ­θη­καν 221 κρού­σματα, ενώ στο Κου­μά­νοβο 209.

Την τελευ­ταία εβδο­μάδα η γρίπη εμφα­νί­ζει έξαρση σε ποσοστό 20,2% συγκρι­τικά με το προη­γού­μενο διά­στημα, ενώ στη Βουλ­γα­ρία το πρώτο κρούσμα του ιού Η1Ν1 αφορά ένα μικρό αγόρι, το οποίο μετα­φέρ­θηκε σε νοσο­κο­μείο στη Σόφια και χρειά­στηκε να νοση­λευ­τεί σε μονάδα αυξη­μέ­νης φρο­ντί­δας. «Υπάρ­χουν πολλά περι­στα­τικά γρίπης αυτό το διά­στημα, αλλά δεν είναι όλα Η1Ν1.

Υπάρχει μεγάλη έξαρση σε ρινοϊό του ανώ­τε­ρου ανα­πνευ­στι­κού συστή­μα­τος, αυτό ωστόσο δεν σημαί­νει ότι πρέπει να εφη­συ­χά­ζουμε. Ο εμβο­λια­σμός είναι απα­ραί­τη­τος και η δεύτερη δόση που γίνεται τώρα αφορά ευπα­θείς ομάδες του πλη­θυ­σμού.

Δυστυ­χώς στην Ελλάδα δεν έχουμε αντι­λη­φθεί πόσο σημα­ντι­κός είναι ο εμβο­λια­σμός για τη γρίπη», λέει στο «Εθνος» η διοι­κη­τής του Εθνικού Κέντρου Επι­χει­ρή­σεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Τζίνα Λεπτο­κα­ρί­δου.

Σύμφωνα με την κ. Λεπτο­κα­ρί­δου, ο καλός καιρός «καθυ­στέ­ρησε» την έξαρση των κρου­σμά­των γρίπης, καθώς μέχρι τώρα ο κόσμος απέ­φευγε χώρους με συνω­στι­σμό. «Καθό­μα­σταν άνετα έξω για καφέ ή φαγητό και αυτό απέ­τρεπε τη μετά­δοση ενός ιού σε περισ­σό­τερα άτομα», ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στικά.

ΕΘΝΟΣ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.