ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύκλωμα «βαπτίζει» Σύρους, Αλγερινούς και Μαροκινούς

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μετανάστες

Αλγε­ρι­νοί και Μαρο­κι­νοί παρά­τυ­ποι μετα­νά­στες προ­σπα­θούν να… βαφτι­στούν Σύροι για να ταξι­δεύ­σουν στην Ευρώπη! Το οξύμωρο, σύμφωνα με αξιω­μα­τι­κούς της ΕΛ.ΑΣ., είναι ότι ανα­ζη­τούν Σύρους πλαστογράφους-δουλέμπορους προ­κει­μέ­νου να φτιά­ξουν τα «καλύ­τερα» πλαστά έγγραφα ή υπη­ρε­σιακά σημειώ­ματα, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας γνήσια στοι­χεία ταυ­τό­τη­τας και δια­βα­τή­ρια Σύρων προ­σφύ­γων που κατα­φθά­νουν στα ελλη­νικά νησιά.

Από τις έρευνες εξα­κρί­βω­σης σχε­τι­κών πλη­ρο­φο­ριών των οποίων έγιναν απο­δέ­κτες οι αρμό­διοι αξιω­μα­τι­κοί της ΕΛ.ΑΣ., δια­πι­στώ­θηκε πως σε ένα μεγάλο ποσοστό επι­βε­βαιώ­νε­ται αυτή η προ­σπά­θεια παρά­τυ­πων μετα­να­στών αυτών των εθνι­κο­τή­των να αλλά­ξουν στοι­χεία ταυ­τό­τη­τας και να μετα­τρα­πούν σε Σύροι πρό­σφυ­γες.

Ένα μικρό παρά­δειγμα αυτών των ενερ­γειών, που έχουν ηχήσει συνα­γερμό στις αρμό­διες διω­κτι­κές αρχές, είναι η πρό­σφατη σύλληψη ενός άνδρα από την Αλγερία, στο λιμάνι της Μυτι­λή­νης, την ώρα που είχε απο­βι­βα­στεί από το πλοίο της γραμμής, από τον Πειραιά. Στις απο­σκευές του βρέ­θη­καν 67 πλαστά υπη­ρε­σιακά σημειώ­ματα προ­σω­ρι­νής δια­μο­νής μετα­να­στών. Αυτά τα πλαστά έγγραφα φέρο­νταν να έχουν εκδοθεί από την Υπο­διεύ­θυνση Ασφα­λείας Μυτι­λή­νης και σε όλα οι κάτοχοί τους εμφα­νί­ζο­νταν ως Σύροι. Απο­δέ­κτες αυτών των εγγρά­φων όπως προ­έ­κυψε από την εξέλιξη των ερευνών ήταν παρά­τυ­ποι μετα­νά­στες Μαρο­κι­νής και Αλγε­ρι­νής κατα­γω­γής, πολλοί από τους οποίους το τελευ­ταίο χρονικό διά­στημα συλ­λαμ­βά­νο­νταν και μετα­φέ­ρο­νται στο κέντρο κρά­τη­σης μετα­να­στών στην Κόρινθο. Σε αυτό το σημείο επι­ση­μαί­νε­ται ότι στο συγκε­κρι­μένο κέντρο κρα­τού­νται 380 Μαρο­κι­νοί μετα­νά­στες και μερικοί από την Τυνησία, οι οποίοι τρέ­φο­νται από συσ­σί­τια της Εκκλη­σίας.

Σύμφωνα με αξιω­μα­τι­κούς της ΕΛ.ΑΣ, τα συγκε­κρι­μένα υπη­ρε­σιακά σημειώ­ματα θα τους εξα­σφά­λι­ζαν την ανα­χώ­ρησή τους από το νησί και στη συνέ­χεια το πέρασμα των συνόρων μέχρι τις χώρες της κεντρι­κής Ευρώπης. Ήταν η τρίτη υπόθεση πλαστών υπη­ρε­σια­κών σημειω­μά­των που εντο­πί­στηκε στο νησί της Λέσβου, το τελευ­ταίο δίμηνο, οι οποίες πολ­λα­πλα­σιά­στη­καν και σε άλλα νησιά, όπως και στην Πλ. Βικτω­ρίας στην Αθήνα.

Οι συλ­λή­ψεις παρά­τυ­πων μετα­να­στών από χώρες της βόρειας Αφρικής έχουν πλη­θύ­νει, ενώ σε 12 από αυτούς εντο­πί­στη­καν τέτοια πλαστά υπη­ρε­σιακά σημειώ­ματα που τους εμφά­νι­ζαν Σύρους πρό­σφυ­γες.

Την αλλαγή… εθνι­κό­τη­τας στις μετα­να­στευ­τι­κές ροές είχε επι­ση­μά­νει πρό­σφατα ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής Γιάννης Μου­ζά­λας. «Έχουμε ένα και­νούρ­γιο φαι­νό­μενο. Τους Μαρoκινούς και τους Αλγε­ρι­νούς. Δεν συμ­βαί­νει κάθε βράδυ, αλλά συμ­βαί­νει συχνά και σε μεγά­λους αριθ­μούς που δεν είχαμε το προη­γού­μενο διά­στημα» ανέφερε σε συνέ­ντευξή του στον «Ελεύ­θερο τύπο» προ­σθέ­το­ντας ότι πρέπει στις χώρες προ­έ­λευ­σης να σταλεί το κατάλ­ληλο μήνυμα: «Ο Μαρο­κι­νός στο Μαρόκο πρέπει να μάθει ότι ο Οσμάν πήγε στην Ελλάδα και γύρισε».

Πρέπει να σημειω­θεί ότι στο κέντρο κρά­τη­σης της Κορίν­θου όπου έχουν μετα­φερ­θεί παρά­τυ­ποι μετα­νά­στες από το Μαρόκο, μετά τις συγκρού­σεις που είχαν παρα­τη­ρη­θεί με Αλγε­ρι­νούς μετα­νά­στες στο Ελλη­νικό, κατα­γρά­φο­νται καθη­με­ρι­νές εντά­σεις. Πρό­σφατα μία ομάδα 30 ατόμων είχαν επι­τε­θεί με πέτρες ενα­ντίον των αστυ­νο­μι­κών, είχαν προ­κα­λέ­σει φωτιές και ζημιές στον χώρο, αντι­δρώ­ντας στην κράτησή τους και το ενδε­χό­μενο να επα­να­πα­τρι­στούν στη χώρα τους.

thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.