ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκπρόσωπος της Βουλής στην 194η επέτειο της Α’ Εθνοσυνέλευσης ο Δ. Κρεμαστινός

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Κρεμαστινός

Ο Αντι­πρό­ε­δρος της Βουλής κ. Δημή­τρης Κρε­μα­στι­νός θα εκπρο­σω­πή­σει τη Βουλή των Ελλήνων σε εκδη­λώ­σεις για την 194η Επέτειο της Α’ Εθνο­συ­νέ­λευ­σης των Ελλήνων και της Ανε­ξαρ­τη­σίας της Ελλάδας μιας κορυ­φαίας στιγμής της πολι­τεια­κής και πολι­τι­κής ιστο­ρίας της Ελλάδας.

Η Α’ Εθνο­συ­νέ­λευση του Ιανουα­ρίου 1822 υπήρξε ο πρό­δρο­μος της Βουλής των Ελλήνων. Απο­τέ­λεσε το θεμέλιο της συγκρό­τη­σης του Ελλη­νι­κού Κράτους και καθό­ρισε την μετέ­πειτα πορεία της χώρας. Μέσα σε 26 ημέρες, πρό­κρι­τοι, ιεράρ­χες και μορ­φω­μέ­νοι Έλληνες ως πλη­ρε­ξού­σιοι αντι­πρό­σω­ποι γεω­γρα­φι­κών περι­φε­ρειών συνέ­τα­ξαν και ψήφισαν τον πρώτο κατα­στα­τικό χάρτη, το «Προ­σω­ρι­νόν Πολί­τευμα της Ελλάδος», δημο­σί­ευ­σαν τη μεγάλη Δια­κή­ρυξη της Εθνο­συ­νέ­λευ­σης, εξέ­λε­ξαν τα πρόσωπα που θα συγκρο­τού­σαν την κεντρική Διοί­κηση του κράτους και καθό­ρι­σαν τη στρα­τιω­τική του δομή. Από την επομένη της λήξης των εργα­σιών της Συνέ­λευ­σης, στις 16 Ιανουα­ρίου 1822, οι επα­να­στά­τες διέ­θε­ταν πλέον ένα οργα­νω­μένο κράτος που θα υπο­χρέ­ωνε εχθρούς, συμ­μά­χους και ουδέ­τε­ρους να το ανα­γνω­ρί­σουν ως κυρί­αρχο και ανε­ξάρ­τητο.

Η προ­σφορά της Α´ Εθνο­συ­νέ­λευ­σης της Επι­δαύ­ρου ήταν τερά­στια, όχι μόνο λόγω των προ­φα­νών υπη­ρε­σιών της στην οργά­νωση και τη νομι­μο­ποί­ηση της Επα­νά­στα­σης, αλλά και γιατί απο­τέ­λεσε παρα­κα­τα­θήκη στην πολι­τική παιδεία των Ελλήνων. Στο εξής, όποτε οι Έλληνες βρί­σκο­νταν μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυ­ρο­δρόμι του πολι­τι­κού τους βίου, θα είχαν έτοιμη την πιο δίκαιη μέθοδο λήψης απο­φά­σεων: τη συγκρό­τηση εθνικής συνέ­λευ­σης. Με την Α’ Εθνο­συ­νέ­λευση οι επα­να­στα­τη­μέ­νοι Έλληνες εισά­γο­νται στον οργα­νω­μένο πολι­τικό βίο, πορεία που έφερε αρχικώς την ανε­ξαρ­τη­σία και, τελικά, μετά από αγώνες και ιστο­ρι­κές δια­κυ­μάν­σεις εκατό περίπου χρόνων, το πολί­τευμα της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής δημο­κρα­τίας.

Τις εκδη­λώ­σεις που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν την Κυριακή 10 Ιανουα­ρίου στη Νέα Επί­δαυρο, τόπο σύγκλη­σης της Α’ Εθνο­συ­νέ­λευ­σης, συν­διορ­γα­νώ­νουν η Βουλή των Ελλήνων και η Περι­φέ­ρεια Πελο­πον­νή­σου και περι­λαμ­βά­νουν τέλεση επί­ση­μης δοξο­λο­γίας στον Ιερό ναό της Ευαγ­γε­λι­στρίας, επι­μνη­μό­συνη δέηση, ομιλίες, μεταξύ των οποίων και του Αντι­προ­έ­δρου της Βουλής κ. Δημήτρη Κρε­μα­στι­νού και κατά­θεση στε­φά­νων στο χώρο της ανα­θη­μα­τι­κής στήλης, ελλη­νι­κούς χορούς και επί­σκεψη στη μόνιμη έκθεση για την Α’ Εθνο­συ­νέ­λευση που δια­τη­ρεί η Βουλή των Ελλήνων στη Νέα Επί­δαυρο. Οι εκδη­λώ­σεις θα ολο­κλη­ρω­θούν με παρά­θεση γεύ­μα­τος εκ μέρους της Βουλής προς τους συμ­με­τέ­χο­ντες εκπρο­σώ­πους των συν­διορ­γα­νω­τών και των προ­σκε­κλη­μέ­νων φορέων.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.