Ειδήσεις

Ελληνοτουρκικά: Άκαρπος ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών

Η διατήρηση της επικοινωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο είναι εκείνο που μένει από τον χθεσινό 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών (πολιτικές διαβουλεύσεις κατά την τουρκική πλευρά) που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα. Η πολιτική ατμόσφαιρα τις προηγούμενες ημέρες ήταν ιδιαίτερα τεταμένη, αφενός λόγω της οξύτατης ρητορικής στην Αγκυρα, αφετέρου λόγω των κινήσεων του τουρκικού ναυτικού στα ανατολικά της Κρήτης αλλά και της επιστολής του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, που επαναλαμβάνει την άποψη ότι η κυριαρχία στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνδέεται με την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Παρότι το κλίμα στις συζητήσεις ήταν θετικό, κινήθηκε για ακόμα μια φορά στη λογική των παράλληλων μονολόγων, με μόνο στοιχείο συμφωνίας την ανάγκη να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της θετικής ατζέντας (η λεγόμενη ατζέντα Φραγκογιάννη για τις μεταφορές, τις συνοριακές διαβάσεις κ.λπ). Η συνάντηση διήρκεσε μόλις δύο ώρες προτού η ελληνική αποστολή γευματίσει στην Αγκυρα και εν συνεχεία αναχωρήσει για την Αθήνα. Την ελληνική αποστολή, πέρα από τον επικεφαλής πρέσβη ε.τ. Παύλο Αποστολίδη, απάρτιζαν ο νέος πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Χάρης Λαλάκος και η διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Ευαγγελία Γραμματίκα. Από την πλευρά των Τούρκων, η ομάδα συμπληρωνόταν από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και τους Τσαγατάι Ερτσιγές και Μπαρίς Καλκαβάν, διπλωμάτες με γνώση και εμπειρία στα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές διαφορές στον αέρα και στη θάλασσα.

Στην Αθήνα υπάρχει, βέβαια, βούληση για διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας με την Αγκυρα, έστω και αν τα αποτελέσματα των συζητήσεων είναι –όπως προέκυψε–μάλλον περιορισμένα. Κατά τα λοιπά έχει ήδη δοθεί εντολή για τη σύνταξη μιας ακόμα απάντησης σε επίπεδο μονίμου αντιπροσώπου του ΟΗΕ, προκειμένου να καταγραφεί η τεκμηριωμένη αντίδραση στις πρωτοφανείς απειλές που εκτοξεύθηκαν από την Αγκυρα στην επιστολή που η «Κ» αποκάλυψε χθες. Ο ισχυρισμός ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μέσα από τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων υπό την προϋπόθεση της διατήρησης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησής τους, μάλιστα ενδεδυμένος με νέα νομικίστικα επιχειρήματα (νήσοι Ολαντ μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας), αποτελεί μια πράξη ευθείας κλιμάκωσης σε διπλωματικό επίπεδο, που –βεβαίως–ακολουθεί την πολύ επιθετική επιχειρησιακή τακτική των Τούρκων σε μια σειρά από μέτωπα, με κύριο εκείνο που εξελίχθηκε τον Σεπτέμβριο στα ανατολικά της Κρήτης.

Φυσικά από την Αθήνα αυτή η απαίτηση για αφοπλισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είναι εκτός κάθε συζήτησης, τη στιγμή μάλιστα που η Αγκυρα συντηρεί στις όχθες της Μικράς Ασίας τη Στρατιά του Αιγαίου, η οποία διαθέτει αποβατικές δυνατότητες.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου