ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποδομές και ευκολίες για τα κρουαζιερόπλοια σε λιμάνια Δωδεκανήσου Κυκλάδωνκαι Κρήτης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΛΙΜΑΝΙ 2

Κλι­μά­κιο της Ενώ­σε­ως Εφο­πλι­στών Κρουα­ζιε­ρο­πλοί­ων και Φο­ρέ­ων Ναυ­τι­λί­ας (ΕΕΚΦΝ), πραγ­μα­το­ποί­η­σε επί­σκε­ψη στους λι­μέ­νες Μυ­κό­νου, Πά­τμου, Ρόδου, Ηρα­κλεί­ου και Σα­ντο­ρί­νης, όπου είχε συ­να­ντή­σεις με τον κ. Πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, τους κυ­ρί­ους Δη­μάρ­χους, τον Πρό­ε­δρο του Ορ­γα­νι­σμού Λι­μέ­νος Ηρα­κλεί­ου, τους Προ­έ­δρους Λι­με­νι­κών Τα­μεί­ων, τους προϊ­στα­μέ­νους όλων των άλλων το­πι­κών Αρχών που ασκούν έργο στους λι­μέ­νες και τους το­πι­κούς Ναυ­τι­κούς και Του­ρι­στι­κούς Πρά­κτο­ρες, καθώς και τους Λεμ­βού­χους. Στις συ­να­ντή­σεις αυτές συ­ζη­τή­θη­καν όλα τα θέ­μα­τα που αφο­ρούν τους λι­μέ­νες, καθώς και άλλες ανα­γκαί­ες υπο­δο­μές, προ­κει­μέ­νου για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των κρουα­ζιε­ρο­πλοί­ων και των με­τα­φε­ρο­μέ­νων εκα­τομ­μυ­ρί­ων επι­βα­τών – του­ρι­στών που επι­σκέ­πτο­νται τα εν­δια­φέ­ρο­ντα, στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή των λι­μέ­νων, μέρη.

Ø Πα­ρα­τί­θε­νται τα πλέον εν­δια­φέ­ρο­ντα θέ­μα­τα που συ­ζη­τή­θη­σαν στις συ­να­ντή­σεις:

1. Σχε­δια­σμοί έργων και ρυθ­μί­σε­ων που αφο­ρούν υπο­δο­μές και ανα­δο­μές και η απο­τύ­πω­σή των στα masters plans των λι­μέ­νων, προ­κει­μέ­νου για την εκτέ­λε­ση των ανα­γκαί­ων έργων, σε όλο το φάσμα που αφορά, τόσο τις ευ­κο­λί­ες εξυ­πη­ρέ­τη­σης των πλοί­ων, όσο και αυτές που έχουν σχέση με τα εκα­τομ­μύ­ρια επι­βα­τών και πλη­ρω­μά­των που κα­τα­φτά­νουν στους προ­ο­ρι­σμούς.

2. Σχε­δια­σμός και κα­τα­σκευή σταθ­μών επι­βα­τών (passenger terminals), σύμ­φω­να με τις ση­με­ρι­νές ανά­γκες, αλλά και αυτές του μέλ­λο­ντος, από πλευ­ράς αριθ­μού επι­βα­τών και ιδιαί­τε­ρα αυτών που προ­έρ­χο­νται από χώρες Non Schengen, όπου ανα­μέ­νε­ται η εφαρ­μο­γή νέων απαι­τή­σε­ων στους ελέγ­χους των απο­βι­βα­ζο­μέ­νων. Στο θέμα αυτό δό­θη­κε ιδιαί­τε­ρη ση­μα­σία, ένεκα της προ­ε­τοι­μα­σί­ας που πρέ­πει να υπάρ­ξει, όσον αφορά την επάρ­κεια και κα­ταλ­λη­λό­τη­τα των χώρων, όπου θα λαμ­βά­νουν χώρα, αυ­ξη­μέ­νης μορ­φής δια­δι­κα­σί­ες στους ελέγ­χους επι­βα­τών που απαι­τούν, με­τα­ξύ των άλλων, την κα­τάλ­λη­λη στε­λέ­χω­ση

από πλευ­ράς προ­σω­πι­κού, ει­δι­κά εκ­παι­δευ­μέ­νου και ικα­νού στον χει­ρι­σμό των προ­βλε­πό­με­νων νέων ηλε­κτρο­νι­κών συ­στη­μά­των.

3. Βελ­τιώ­σεις σε υπάρ­χου­σες υπο­δο­μές, όσον αφορά τα κρη­πι­δώ­μα­τα πα­ρα­βο­λής των κρουα­ζιε­ρο­πλοί­ων, λαμ­βά­νο­ντας υπ’ όψιν τις εξε­λί­ξεις και προ­ο­πτι­κές από πλευ­ράς με­γέ­θους δια­στά­σε­ων, των τε­λού­ντων υπό ναυ­πή­γη­ση νέων, τε­λευ­ταί­ας γε­νιάς.

4. Εφαρ­μο­γή μέ­τρων, σχε­τι­κά με τα προ­βλε­πό­με­να από την οι­κεία Διε­θνή Σύμ­βα­ση και τον Κώ­δι­κα ISPS για το Maritime Security μέτρα, τόσο στην χερ­σαία λι­με­νι­κή ζώνη, όσο και στον θα­λάσ­σιο χώρο, εκεί που πα­ρα­μέ­νουν τα κρουα­ζιε­ρό­πλοια στα αγκυ­ρο­βό­λια, πραγ­μα­το­ποιώ­ντας απο­ε­πι­βί­βα­ση των επι­βα­τών – του­ρι­στών με λέμ­βους.

5. Ευ­κο­λί­ες πα­ρα­λα­βής στε­ρε­ών και υγρών απο­βλή­των και κα­τα­λοί­πων, που πα­ρα­δί­δο­νται από τα πλοία και πρέ­πει να τη­ρού­νται τα προ­βλε­πό­με­να από την οι­κεία ΔΣ MARPOL, τους Ευ­ρω­παϊ­κούς Κα­νο­νι­σμούς και Οδη­γί­ες, καθώς και την Εθνι­κή Νο­μο­θε­σία.

6. Μέτρα προ­στα­σί­ας του πε­ρι­βάλ­λο­ντος, ιδιαί­τε­ρα του ατμο­σφαι­ρι­κού, με τους σχε­δια­σμούς και την εγκα­τά­στα­ση στους λι­μέ­νες ευ­κο­λιών πα­ρο­χής ρεύ­μα­τος στα πλοία – cold ironing ή αλ­λιώς το AMP, σύ­στη­μα που δεν θα υπο­χρε­ώ­νει την λει­τουρ­γία των μη­χα­νών των πλοί­ων κατά τη διάρ­κεια της πα­ρα­μο­νής των, με απο­τέ­λε­σμα την ελά­φρυν­ση της ατμο­σφαι­ρι­κής ρύ­παν­σης στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή που ορ­μούν τα πλοία. Όλα δε προς τον γε­νι­κό­τε­ρο σκοπό κα­τα­πο­λέ­μη­σης του φαι­νο­μέ­νου του θερ­μο­κη­πί­ου

7. Λει­τουρ­γία συ­στή­μα­τος ελέγ­χου αφί­ξε­ων – ανα­χω­ρή­σε­ων κρουα­ζιε­ρο­πλοί­ων (berth allocation).

8. Ευ­κο­λί­ες σε ότι αφορά τις πλοη­γή­σεις πλοί­ων στους λι­μέ­νες.

9. Το­πο­θέ­τη­ση ναυ­δέ­των σε προ­ο­ρι­σμούς κρουα­ζιέ­ρας, όπου οι λι­με­νι­κές εγκα­τα­στά­σεις πα­ρα­βο­λής πλοί­ων δεν πα­ρέ­χουν τις κα­τάλ­λη­λες ευ­κο­λί­ες και υπάρ­χει ανά­γκη πα­ρα­μο­νής των στους όρ­μους.

10. Λει­τουρ­γία υδα­το­δρο­μί­ων.

11. Λει­τουρ­γία λε­ω­φο­ρεί­ων (shuttle buses) σε με­γά­λους λι­μέ­νες, προ­κει­μέ­νου για τη με­τα­φο­ρά επι­βα­τών από τα ση­μεία απο­βί­βα­σης στα passenger terminals, όταν αυτά είναι σε μα­κρι­νές απο­στά­σεις.

12. Ανα­βάθ­μι­ση αε­ρο­δρο­μί­ων, προ­κει­μέ­νου για την ανά­πτυ­ξη του home porting, που έχει ιδιαί­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον για τους προ­ο­ρι­σμούς κρουα­ζιέ­ρας της Επι­κρά­τειας.

13. Άλλες ανα­γκαί­ες υπο­δο­μές και ευ­κο­λί­ες που επε­κτεί­νο­νται εκτός της χερ­σαί­ας ζώνης λι­μέ­νων, όπως για πα­ρά­δειγ­μα τμή­μα­τα οδι­κών δι­κτύ­ων – τε­λε­φε­ρίκ, προ­κει­μέ­νου για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των επι­σκε­πτών στα εν­δια­φέ­ρο­ντα ση­μεία.

14. Πο­λι­τι­κή σε ότι αφορά τον κα­θο­ρι­σμό λι­με­νι­κών τελών, ώστε αυτά να τη­ρού­νται σε αντα­γω­νι­στι­κά επί­πε­δα, προ­κει­μέ­νου να δη­μιουρ­γού­νται όροι προ­σέλ­κυ­σης των κρουα­ζιε­ρο­πλοί­ων.

Ø Ιδιαί­τε­ρα, στην συ­νά­ντη­ση με τον κ. Πε­ρι­φε­ρειάρ­χη του Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, συ­ζη­τή­θη­καν θέ­μα­τα σχε­τι­κά με:

· Τις δια­δι­κα­σί­ες εγκρί­σε­ως των έργων, σύμ­φω­να με τα master plans των λι­μέ­νων, καθώς και την εξα­σφά­λι­ση των ανα­γκαί­ων πι­στώ­σε­ων, προ­κει­μέ­νου για την εκτέ­λε­σή των.

· Την τή­ρη­ση, από πλευ­ράς των Αρχών δια­χεί­ρι­σης των λι­μέ­νων, καθώς και των άλλων Υπη­ρε­σιών, μέ­τρων και ευ­κο­λιών προς εξυ­πη­ρέ­τη­ση των επι­σκε­πτών, τόσο κατά την έξοδό των από το πλοίο, όσο και την πραγ­μα­το­ποί­η­ση επι­σκέ­ψε­ων στα εν­δια­φέ­ρο­ντα του κάθε προ­ο­ρι­σμού.

· Την ανά­πτυ­ξη υπο­δο­μών σε μικρά νησιά, για τα οποία υπάρ­χουν τά­σεις για να κα­τα­στούν νέοι προ­ο­ρι­σμοί, ένεκα του ήσυ­χου πε­ρι­βάλ­λο­ντος, των φυ­σι­κών το­πί­ων και άλλων πλε­ο­νε­κτη­μά­των που συμ­βαί­νει να υπάρ­χουν σε αυτά τα μέρη.

· Το εν­δια­φέ­ρον επέ­κτα­σης της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου, με στόχο το full year operation, ιδιαί­τε­ρα σε προ­ο­ρι­σμούς της Πε­ρι­φέ­ρειας αυτής, όπου συν­δρά­μει και το στοι­χείο των ηπιό­τε­ρων κλι­μα­το­λο­γι­κών συν­θη­κών.

Ø Όλες οι συ­να­ντή­σεις έγι­ναν σε πολύ καλό κλίμα. Οι εκ­πρό­σω­ποι της Ενώ­σε­ως Κρουα­ζιε­ρο­πλοί­ων ευ­χα­ρί­στη­σαν τον κ. Πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Ν. Αι­γαί­ου, τους κ. κ. Δη­μάρ­χους, καθώς και τους άλ­λους επι­κε­φα­λής φο­ρέ­ων – Υπη­ρε­σιών λι­μέ­νων, για την προ­θυ­μία και το εν­δια­φέ­ρον, προ­κει­μέ­νου για την ανά­πτυ­ξη του κλά­δου αυτού του θα­λάσ­σιου του­ρι­σμού, με τα σο­βα­ρά οφέλη για την το­πι­κή κοι­νω­νία της ευ­ρύ­τε­ρης πε­ριο­χής των λι­μέ­νων, αλλά και της Εθνι­κής μας Οι­κο­νο­μί­ας.

Και οι δύο πλευ­ρές συμ­φώ­νη­σαν όπως υπάρ­ξει συ­νέ­χεια των συ­να­ντή­σε­ων, προ­κει­μέ­νου με τον τρόπο αυτό, να μπο­ρούν να ακού­γο­νται οι από­ψεις των χρη­στών στο στά­διο σχε­δια­σμού των έργων, όπου θα απο­τυ­πώ­νο­νται τα συ­μπε­ρά­σμα­τα των δια­βου­λεύ­σε­ων, τα οποία θα απο­βαί­νουν προς όφε­λος του σω­στού σχε­δια­σμού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.