Ειδήσεις

Η ατζέντα και οι προκλήσεις στο ραντεβού Τσίπρα – Τραμπ

Στις 17 Οκτωβρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει για δεύτερη φορά το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Θα είναι η δεύτερη επίσημη συνάντησή του στις ΗΠΑ με Αμερικανό πρόεδρο, από την οποία αναμένεται να προκύψει και το πρώτο καθαρό στίγμα της προσέγγισης της Ουάσιγκτον έναντι της Ελλάδας στην “εποχή Τραμπ”.

Η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ σίγουρα δεν έχει την ίδια πολιτική αύρα με την αντίστοιχη επί θητείας Ομπάμα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την τότε σταθερή και ανοιχτή στήριξη του Λευκού Οίκου στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Το ραντεβού όμως με τον νέο αμερικανό πρόεδρο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα συγκυρία – μια συγκυρία, που χαρακτηρίζεται αφ’ ενός από την εμβάσθυνση των ελληνοαμερικανών σχέσεων την οποία άφησε πίσω της η περίοδος Ομπάμα σε οικονομικό, ενεργειακό και περιφερειακό επίπεδο, και αφ’ ετέρου από τον κλονισμό στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας.

Τι περιμένει η Αθήνα

Σ’ αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο, η Αθήνα θεωρεί ότι πορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από την επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο σε τέσσερα μέτωπα:

  • Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.
  • Της ασφάλειας, με δεδομένο τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.
  • Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και όπου η Ελλάδα επιδιώκει ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Το ενδιαφέρον, δε, εδώ εστιάζει στις τριμερείς συνεργασίες  Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και στην τετραμερή Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας.
  • Της ενέργειας, με δεδομένη τη θέση της Ελλάδας και την επιδίωξή της για αναβάθμιση του ρόλου της στον συγκεκριμένο τομέα.

Η βάση της Σούδας

Πάνω σ’ αυτούς τους τέσσερις άξονες, κομβική θέση στις συζητήσεις που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον θα έχουν η βάση της Σούδας και ο βαθμός στήριξης των ΗΠΑ στην υπόθεση του ελληνικού χρέους και της πορείας εξόδου από τα Μνημόνια. Η ανανέωση της συμφωνίας παραχώρησης της βάση της Σούδας  είναι, στην πραγματικότητα, αυτή την περίοδο το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα για τους αμερικανούς. Κατά τις πληροφορίες, η Ουάσιγκτον ζητά να υπογραφεί πενταετής συμφωνία, καθώς η στρατηγική σημασία της Σούδας έχει αναβαθμιστεί καταλυτικά λόγω της έντασης που προκαλεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει πλέον η Ουάσιγκτον στην Σούδα είναι το μήνυμα που είχε στείλει το καλοκαίρι ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρει Πάιατ. «Η Σούδα», είχε πει σε συνέντευξή του στον Εθνικό Κήρυκα, «είναι πιο σημαντική από ποτέ. Είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του Περσικού Κόλπου όπου έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής».

Από ελληνικής πλευράς, μέχρι στιγμής, εμφανίζεται ως δεδομένη  η μονοετής συμφωνία παραχώρησης της βάσης, στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα παίξουν καίριο ρόλο τα διπλωματικά και οικονομικά ανταλλάγματα.

Το ΔΝΤ και η Λαγκάρντ

Σ’ αυτά τα ανταλλαγματα θα μπορούσε να ενταχθεί και η στάση της Ουάσιγκτον σε σχέση με το ελληνικό χρέος, και κυρίως η επιρροή του θα μπορούσε να ασκήσει ο Λευκός Οίκος στο ΔΝΤ προκειμένου να μην εγείρει νέες απαιτήσεις στην τελική φάση της προσπάθειας για έξοδο από το Μνημόνιο. Εχει, δε, την δική του σημασία το γεγονός ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είναι πιθανό να συναντηθεί στην Ουάσιγκτον και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, και το ραντεβού δεν αποκλείεται να γινει στις 16 Οκτωβρίου, την παραμονή της συνάντησης Τσίπρα – Τραμπ. Τις ακριβώς προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον και η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην οποία θα μετάσχουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί επίσης και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ενώ πριν μεταβεί στην Ουάσιγκτον θα βρεθεί για δύο ημέρες στο Σικάγο για συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και επενδυτές καθώς και με φορείς της Ομογένειας. Στο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ελληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν οι υπουργοί Οικονομίας Νίκος Παπαδημητρίου, Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Στην δε πολιτική σημειολογία της επίσκεψης, καταγράφεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα φιλοξενηθεί στην Ουάσιγκτον στο Blair House, την επίσημη κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων απέναντι από τον Λευκό Οίκο.

tvxs.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου