Ειδήσεις

Ο Κόνσολας ζητεί ειδική επιτροπή για τη χάραξη του αιγιαλού στα Δωδεκάνησα

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: ‘’Ειδική επιτροπή, με τη συμμετοχή της κτηματικής υπηρεσίας και του ΤΕΕ, για τη χάραξη του αιγιαλού στα Δωδεκάνησα’’

Πρόταση για ένα διαφορετικό πλαίσιο και μηχανισμό για τη χάραξη του αιγιαλού στα Δωδεκάνησα, κατέθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο Μάνος Κόνσολας.

Αφού ανέλυσε τις ιδιαιτερότητες του κτηματολογικού καθεστώτος της Δωδεκανήσου, λόγω της ιταλικής κατοχής, ζήτησε η πρόταση για την χάραξη του αιγιαλού να γίνει από την κτηματική υπηρεσία του νομού και το ΤΕΕ.

Όπως επισήμανε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, οι χάρτες της Κτηματολόγιο Α.Ε, είναι αμφίβολο αν έχουν συμπεριλάβει και αντιμετωπίσει αυτές τις ιδιαιτερότητες στο κτηματολογικό καθεστώς του νομού.

Ο κ. Κόνσολας χαρακτήρισε ορθή κίνηση το γεγονός ότι ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή μόνο το πλαίσιο για τη χάραξη του αιγιαλού αφού αυτό είναι το ζητούμενο.

Επισήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το ποσοστό χάραξης του αιγιαλού στην Ελλάδα, είναι κάτω από το 10% και όλο το υπόλοιπο ποσοστό του αιγιαλού είναι στο έλεος της αυθαιρεσίας.

Αναφερόμενος στην πρότασή του για τη χάραξη του αιγιαλού στα Δωδεκάνησα, ο κ. Κόνσολας τόνισε :

«Επιτρέψτε μου μια επισήμανση, την οποία καταθέτω για να αναδείξω την ιδιαιτερότητα ορισμένων περιπτώσεων αλλά και για να βελτιωθεί το πλαίσιο χάραξης του αιγιαλού.

Περιοχές της χώρας, όπως τα Δωδεκάνησα, που ενσωματώθηκαν τελευταία στον εθνικό κορμό, χαρακτηρίζονται από μεγάλες ιδιαιτερότητες σε ό, τι αφορά στο κτηματολογικό καθεστώς.

Θεωρώ ότι οι χάρτες της Κτηματολόγιο Α.Ε, όπως αποτυπώθηκαν από το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, δεν αντιμετωπίζουν αυτές τις ιδιαιτερότητες.

Τι εννοώ.

Το κτηματολογικό καθεστώς στα Δωδεκάνησα, λόγω της ιταλικής κατοχής, είναι ιδιαίτερο. Το 1948, με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων διατηρήθηκε ο κτηματολογικός κανονισμός.

Με τη σύσταση της κτηματικής υπηρεσίας, τη δεκαετία του ‘60 καταγράφηκαν τα ακίνητα και από το 1978 άρχισε η τακτοποίηση τους αναφορικά με το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Όλα αυτά με βάση τις κτηματολογικές μερίδες, που είχαν δημιουργηθεί την Ιταλική κατοχή. Εδώ όμως υπάρχει μία από τις πολλές ιδιαιτερότητες.

Και αυτή έγκειται στο ότι οι Ιταλοί, για στρατιωτικούς ή πολιτικούς λόγους και λόγω του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου δεν ενέγραψαν στις κτηματολογικές μερίδες, ακίνητα που ανήκαν σε φυσικά πρόσωπα. Κάποια από αυτά είναι σε ακτίνα μικρότερη των 150 μέτρων από την ακτή.

Είναι αναγκαίο να επισημάνω ότι τα κτίσματα αυτά, προϋπήρχαν, δεν είναι αυθαίρετα ούτε δημιουργήθηκαν μεταγενέστερα.

Όλα αυτά και πολλά άλλα που σχετίζονται με το ιδιαίτερο κτηματολογικό καθεστώς της Δωδεκανήσου, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στη χάραξη του αιγιαλού με τη χρήση των ορθοφωτοχαρτών της Κτηματολόγιο Α.Ε.

Η δική μου πρόταση, την οποία θέλω να δείτε και να εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή, είναι να συσταθεί παράλληλα μια ειδική επιτροπή στα Δωδεκάνησα, με τη συμμετοχή της κτηματικής υπηρεσίας του νομού και του ΤΕΕ, η οποία θα αντιμετωπίσει αυτές τις ιδιαίτερες περιπτώσεις, ως προς τη χάραξη του αιγιαλού».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου