Η παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία βρίσκεται στο κατώφλι μιας πρωτοφανούς ανάπτυξης, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Boston Consulting Group (BCG), οι δαπάνες για ταξίδια αναψυχής αναμένεται να τριπλασιαστούν, από 5 τρισ. δολάρια το 2024 σε περίπου 15 τρισ. δολάρια μέχρι το 2040.
Πρόκειται για ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν ακόμη και δυναμικούς κλάδους όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα ή τη μόδα, με κινητήρια δύναμη τις αναδυόμενες αγορές, την εξέλιξη του προφίλ των ταξιδιωτών και μια πολιτισμική στροφή υπέρ των εμπειριών έναντι της απόκτησης υλικών αγαθών.
Οι αναδυόμενες αγορές στο προσκήνιο
Αν και ΗΠΑ και Ευρώπη κρατούν παραδοσιακά τα ηνία στον τουρισμό αναψυχής, το μέλλον δείχνει να μετατοπίζεται προς τις αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία. Η μεγαλύτερη μεσαία τάξη σε αυτές τις χώρες τροφοδοτεί τη ζήτηση, με την Κίνα να αναμένεται να γίνει ο μεγαλύτερος παγκόσμιος «παίκτης» σε τουριστικές δαπάνες, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση άνω του 10%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου 70% των ταξιδιωτών από αυτές τις περιοχές συνδυάζουν ταξίδια αναψυχής με επαγγελματικά ταξίδια, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου αυτή η τάση είναι λιγότερο διαδεδομένη. Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη πως το ταξίδι εξελίσσεται σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στις ανερχόμενες αγορές.
Παρότι τα εγχώρια ταξίδια εξακολουθούν να έχουν κυρίαρχο ρόλο, η διεθνής αναψυχή γνωρίζει ραγδαία άνοδο. Οι δαπάνες για διεθνή ταξίδια αναψυχής εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 424 δισ. δολάρια το 2024 σε περίπου 1,4 τρισ. δολάρια το 2040, δηλαδή αύξηση 200%.
Το νέο πρόσωπο του ταξιδιώτη
Ο σύγχρονος ταξιδιώτης δεν είναι πια ένα ομοιογενές προφίλ αλλά ένα μωσαϊκό διαφορετικών κατηγοριών:
Οι Millennials και η Γενιά Z (τεχνολογικά εξοικειωμένοι, με έμφαση στην εμπειρία και λιγότερη πιστότητα στα brands) αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις της αγοράς.
Η πολυγενεακή ταξιδιωτική εμπειρία (με οικογένειες πολλών ηλικιών να ταξιδεύουν μαζί) αυξάνεται σε χώρες όπως το Βιετνάμ, η Ινδία, το Μεξικό και η Σαουδική Αραβία, με περίπου 10% των ταξιδιωτών να αναζητούν λύσεις που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες και ενδιαφέροντα.
Το solo travel (ταξίδια χωρίς παρέα) έχει μετατραπεί από niche σε mainstream, με 18%-39% των ταξιδιωτών να το επιλέγουν. Οι γυναίκες και οι Gen Z δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση. Αυτοί οι ταξιδιώτες αναζητούν αστικές εμπειρίες, πολιτιστικούς και ιστορικούς προορισμούς, αλλά και ευεξία και πνευματικές αποδράσεις, αποφεύγοντας το κλασικό «ήλιος και θάλασσα».
Η ανάγκη για αυθεντικές εμπειρίες και σύνδεση με ομοϊδεάτες αλλάζει ριζικά τις στρατηγικές προβολής των προορισμών.
Η στιγμή είναι τώρα
Παρά τους κινδύνους, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις ή ενδεχόμενοι εμπορικοί πόλεμοι, η ταξιδιωτική βιομηχανία δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Η BCG επισημαίνει μια έντονη διάθεση τύπου «Carpe Diem» (άρπαξε τη μέρα), που οδηγεί σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και έμφαση στο να ζήσουμε εμπειρίες ακόμα και εν μέσω οικονομικών αβεβαιοτήτων.
Η επιθυμία για ουσιαστικές αναμνήσεις συνεχίζει να τροφοδοτεί τη ζήτηση, με μια ξεκάθαρη μετατόπιση από τα υλικά αγαθά προς τις περιπέτειες και τις εμπειρίες.
Ευκαιρίες και προκλήσεις
Η προοπτική ενός παγκόσμιου τουριστικού κλάδου αξίας 15 τρισ. δολαρίων έως το 2040 συνεπάγεται τεράστιες ευκαιρίες αλλά και σοβαρές προκλήσεις:
Οι προορισμοί και οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες των Millennials, της Gen Z, των πολυγενεακών ομάδων και των solo travelers.
Τα ψηφιακά εργαλεία, η αυθεντικότητα και οι συμπεριληπτικές εμπειρίες θα αποτελέσουν βασικά στοιχεία επιτυχίας.
Οι αναδυόμενες αγορές με την αυξανόμενη μεσαία τάξη τους προσφέρουν ένα πρότυπο για το μέλλον, με χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία να διαμορφώνουν νέες ταξιδιωτικές συμπεριφορές.
Πηγή: tornosnews.gr