Τοπικές Ειδήσεις

Στο νησί του Ιπποκράτη η υγειονομική περίθαλψη ασθενεί

«Υποτίθεται είμαστε το νησί του Ιπποκράτη αλλά έχουμε νοσοκομείο χωρίς γιατρούς, χωρίς προσωπικό, ΕΚΑΒ χωρίς διασώστες. Τρέχουμε στην Αθήνα για γιατρούς» λένε στην «Κ» κάτοικοι της Κω.

Το πρώτο καλωσόρισμα στο Μαστιχάρι, ένα ψαροχώρι περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω, είναι η δυσωδία. Αιτία πίσω από την ανυπόφορη μυρωδιά στο λιμάνι, από το οποίο φεύγουν πλοία για Ψέριμο, Κάλυμνο και Τέλενδο, είναι τα στοιβαγμένα φύκια, λένε ντόπιοι στην «Κ».

«Αλλο μεγάλο πρόβλημα και αυτό», δηλώνει η 53χρονη Γεωργία Καρακατσάνη. Αλλά όχι το βασικό, τονίζει. Αυτό, εξηγεί, είναι το υγειονομικό σύστημα του νησιού.

 

Από χθες, όταν διαδόθηκε η είδηση του θανάτου της 63χρονης γυναίκας καθοδόν προς το νοσοκομείο της Κω, την διακομιδή της οποίας πραγματοποίησε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου επειδή το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού εξυπηρετούσε άλλο περιστατικό, το θέμα της ιατρικής περίθαλψης στο νησί είναι για μία ακόμα φορά πρώτο θέμα. Οι κάτοικοι στο Μαστιχάρι όμως δεν εξεπλάγησαν από το περιστατικό.

«Αυτά συμβαίνουν πάρα πολύ συχνά», λέει στην «Κ» η Μάρω Διακαντώνη. «Εγώ δεν έβρισκα τον Μάρτιο ασθενοφόρο για να μεταφέρω τον πατέρα μου στο νοσοκομείο, δεν σήκωναν τα τηλέφωνα και φώναξα τα αδέρφια μου να τον μεταφέρουν με το αυτοκίνητο», σημειώνει.

Και να καταφέρουν να φτάσουν όμως οι ασθενείς στο νοσοκομείο, εκεί αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα, δηλώνουν οι κάτοικοι του νησιού. Η 27χρονη Μαρία Παππούλη δείχνει στην «Κ» ένα βίντεο που τράβηξε χθες μια φίλη της από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται ο πατέρας της. Μούχλα στους τοίχους, κηλίδες αίματος στο πάτωμα — «η κατάσταση είναι τραγική», λέει η κ. Παππούλη.

Η Μαρία Φεσάρα, πως πέρυσι, όταν ο σύζυγος της χρειάστηκε να πάει στο νοσοκομείο, της ζήτησαν να αγοράσει η ίδια γάζες και μπεταντίν από το φαρμακείο, για να κλείσουν στο νοσοκομείο το τραύμα του. Μια 30χρονη γυναίκα που δεν ήθελε να ονομαστεί αναφέρει στην «Κ» πως γέννησε και τα δύο της παιδιά στην Αθήνα λόγω της ανασφάλειας που της δημιουργεί η ιατρική περίθαλψη στο νησί.

«Δεν έχουμε νοσοκομείο», σημειώνει η 60χρονη Πόπη Θεολόγου. «Μπορεί να έχουμε κάποιους καλούς γιατρούς αλλά δεν έχουν τα εφόδια για να μπορέσουν να περιθάλψουν τον κόσμο», αναφέρει. Εκτός από την ανασφάλεια, που όλοι οι κάτοικοι Μαστιχαρίου που μίλησαν στην «Κ» τόνισαν ότι τους προκαλεί η έλλειψη επαρκούς υγειονομικής κάλυψης στο νησί, είναι και το κόστος.

Τα τελευταία δύο χρόνια, λέει η κ. Θεολόγου, στο νησί έχουν έρθει πολλοί ιδιωτικοί γιατροί. «Ξαφνικά έχουμε ιδιωτικούς γιατρούς και δεν έχουμε δημόσιο να μας περιθάλψει», δηλώνει. Ακόμα και για πράγματα όπως εξετάσεις ή μαστογραφία πρέπει να πάνε στη Ρόδο ή στην Αθήνα, τονίζει. Αυτό σημαίνει εισιτήρια, φαγητό, διαμονή, αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έξοδα συνοδού. «Δεν είναι δυνατόν να έχεις τις αμυγδαλές σου και να πρέπει να πας στη Ρόδο», λέει η κ. Παππούλη.

Τα πράγματα, τονίζουν οι ντόπιοι, γίνονται χειρότερα το καλοκαίρι που το νησί γεμίζει με κόσμο.

«Εχουμε νοσοκομείο χωρίς γιατρούς, χωρίς προσωπικό, ΕΚΑΒ χωρίς διασώστες — είμαστε μόνιμοι κάτοικοι της Κω και τρέχουμε στην Αθήνα για γιατρούς», δηλώνει στην «Κ» ο 69χρονος Αντώνης Γκίκας, ο οποίος διατηρεί ταβέρνα στο Μαστιχάρι.

«Υποτίθεται είμαστε το νησί του Ιπποκράτη», λέει στην «Κ» από το περίπτερο του Μαστιχωρίου η κ. Καρακατσάνη, «θα έπρεπε να είμαστε οι καλύτεροι των καλύτερων αλλά η κατάσταση είναι τριτοκοσμική».

Εν έτει 2023, τονίζει, αξίζει στους κατοίκους του νησιού, καλύτερη αντιμετώπιση, ειδικά στον τομέα της υγείας. «Γιατί έχουμε τη θάλασσα», εξηγεί, «δεν έχουμε στεριά να πάρουμε το αυτοκίνητο να πάμε σε μια μεγαλύτερη πόλη». «Νιώθουμε τελείως αποκομμένοι», λέει στην «Κ», «είναι δυνατόν τη σημερινή εποχή να είμαστε έτσι;».

Πηγή kathimerini.gr

Ηλιάνα Μάγρα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου