Τοπικές Ειδήσεις

Δ. Κρεμαστινός:”Χρειάζεται πολιτική ολικής ανατροπής για τη συγκράτηση των πληθυσμών των νησιών μας”

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός παρέστη ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής και της Βουλής των Ελλήνων στην Ηρωική Νήσο Κάσο, για τις εκδηλώσεις για την 195η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων και μίλησε στην Πλατεία Ηρώων της Κάσου, τονίζοντας τα εξής:

“Σήμερα τιμούμε μια ιστορική επέτειο, του Ολοκαυτώματος της Κάσου, όταν πριν από 195 χρόνια σφάχτηκαν 4.000 γυναικόπαιδα του νησιού από τον Αιγύπτιο ναύαρχο Χουσεΐν. Τότε ο πληθυσμός της Κάσου ήταν 12.000 άτομα, όταν αντίστοιχα ο πληθυσμός της Αθήνας ήταν 6.000.

Σήμερα πριν από αυτήν τη συγκέντρωση μου ελέχθη ότι ο σημερινός πληθυσμός του νησιού είναι κάτω των 1000 κατοίκων και ότι 4 μεγάλες οικογένειες είναι έτοιμες να μεταναστεύσουν στην Αμερική. Είναι αλήθεια ότι πολλά έγιναν για τα νησιά μας τις τελευταίες δεκαετίες χρόνια που δεν υπήρχαν παλιότερα, κυρίως από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ στην Υγεία, στην Παιδεία στις συγκοινωνίες. Όμως όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν τη φθίνουσα πορεία των πληθυσμών των νησιών μας. Οι σουλτάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχαν περίπου τα νησιά μας σε ειδικό προνομιακό καθεστώς στη θρησκεία και στην οικονομία και τούτο γιατί ήθελα ν να συγκροτήσουν τους πληθυσμούς τους καθώς ή πειρατεία τότε οργίαζε στο Αιγαίο. Και τους συγκράτησαν.

Εμείς για να αποτρέψουμε αυτή τη φυγή των νησιωτών προς την ενδοχώρα και το εξωτερικό χρειάζεται πολιτική ολικής ανατροπής. Δεν είναι αρκετό το όνομα “Ηρωική Νήσος Κάσος”, που επίσημα αποδόθηκε στο νησί, να μένει μόνο ως τίτλος. Η αναγνώριση πρέπει να συνοδεύεται από πολιτικά, διοικητικά και οικονομικά μέτρα και κίνητρα. Δεν είναι αρκετό το μεταφορικό ισοδύναμο όταν το μισό πανάκριβο εισιτήριο του αεροπλάνου και των μεταφορικών μέσων πληρώνεται σε ΦΠΑ και εφορία. Η αξία του εισιτηρίου διπλασιάζεται και η ζωή γίνεται οικονομικά αφόρητη.

Η οικονομική ανατροπή πρέπει να περιλαμβάνει σειρά οικονομικών μέτρων ώστε τα νησιά να καταστούν εστίες έλξης των κεφαλαίων για ανάπτυξη στον τουρισμό, στις βιοτεχνίες και στη βιομηχανία. Γιατί ο επιχειρηματίες να αποφασίσει να επενδύσει στα νησιά όταν μπορεί με καλύτερους όρους να επενδύσει στην ενδοχώρα; Γιατί οι νέοι να παραμείνουν στα νησιά και να μην μετακομίσουν στην ενδοχώρα ή στο εξωτερικό; Αν αυτό συμβεί, σε λίγα χρόνια, υπάρχει κίνδυνος τα νησιά μας να κατοικούνται μόνο από μετανάστες που έρχονται από την Ασία και την Αφρική και να αλλοιωθεί πλήρως ο εθνικός τους χαρακτήρας. Πρέπει όλοι μαζί οι βουλευτές των νησιών ανεξαρτήτως κόμματος, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι να αντιδράσουμε για να αποτραπεί αυτός  μεγάλος κίνδυνος αλλοίωσης του εθνικού χαρακτήρα των νησιών μας.

Με την ευκαιρία της επετείου του Ολοκαυτώματος πρέπει και εγώ με την ιδιότητά μου του Αντιπροέδρου της Βουλής, μεταφέροντας παράλληλα και τον χαιρετισμό της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κυρίας Γεννηματά, να αποτίσω τον δέοντα φόρο τιμής σε εκείνους που θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Η Κάσος μαζί με τη Χίο και τα Ψαρά είναι τα φωτεινά παραδείγματα που πρέπει να εμπνέουν όλους εμάς του Έλληνες αλλά και κάθε άνθρωπο ου αγωνίζεται για την Ελευθερία.”