ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απεργία διαρκείας από τα ιδιωτικά εργαστήρια

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΓΙΑΤΡΌΣ

Κλειστά επ’ αόρι­στον θα είναι από την προσεχή Δευτέρα τα δια­γνω­στικά κέντρα και εργα­στή­ρια της χώρας μετά την άκαρπη συνά­ντηση των εκπρο­σώ­πων τους με τη διοί­κηση του ΕΟΠΥΥ για την εξεύ­ρεση κον­δυ­λίων που θα απέ­τρε­παν τις περι­κο­πές στις απο­ζη­μιώ­σεις τους.

Κατά τη διάρ­κεια της συνά­ντη­σης που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε το από­γευμα της Τετάρ­της μεταξύ του συντο­νι­στι­κού οργάνου των Ιδιω­τι­κών Ενώσεων Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγείας και του προ­έ­δρου του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλα­γιαν­νά­κου, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί τρόπος συμ­ψη­φι­σμού των περι­κο­πών του δεύ­τε­ρου εξα­μή­νου του 2018 –εκτι­μά­ται ότι θα είναι περίπου 55 εκατ. ευρώ– με αδιά­θετα κον­δύ­λια του οργα­νι­σμού. Σημειώ­νε­ται ότι για το 2018 οι απαι­τή­σεις των δια­γνω­στι­κών κέντρων και εργα­στη­ρίων για παρα­πεμ­πτικά που εκτέ­λε­σαν σε ασφα­λι­σμέ­νους του ΕΟΠΥΥ ανέρ­χο­νται στα 480 εκατ. ευρώ. Με δεδο­μένο ότι ο κλει­στός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του ΕΟΠΥΥ για δια­γνω­στι­κές εξε­τά­σεις ανέρ­χε­ται για το 2018 σε 368,5 εκατ. ευρώ, οι πάροχοι υπο­χρε­ού­νται να «επι­στρέ­ψουν» στον οργα­νι­σμό μέσω του μηχα­νι­σμού του claw back (αυτό­ματη επι­στροφή της υπέρ­βα­σης της δαπάνης) 110 εκατ. ευρώ. Το claw back του α΄ εξα­μή­νου του 2018 έχει ήδη κατα­λο­γι­στεί στους παρό­χους. Οι εκπρό­σω­ποι των δια­γνω­στι­κών κέντρων και εργα­στη­ρίων, οι οποίοι βλέπουν να συσ­σω­ρεύ­ο­νται περι­κο­πές και από προη­γού­μενα έτη κάνο­ντας λόγο για «ψαλί­δι­σμα» των εσόδων τους που μεσο­σταθ­μικά ανέρ­χε­ται σε 45%, έχουν θέσει στο υπουρ­γείο Υγείας ως κόκκινη γραμμή να μη χρεωθεί το claw back του β΄ εξα­μή­νου του 2018.

Σύμφωνα με το συντο­νι­στικό όργανο των Ιδιω­τι­κών Ενώσεων Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγείας, ο κ. Πλα­γιαν­νά­κος στην προ­χθε­σινή συνά­ντηση υπο­στή­ριξε ότι δεν υπάρ­χουν τα απα­ραί­τητα κον­δύ­λια για τον συμ­ψη­φι­σμό του claw back και πρό­τεινε να γίνει ανα­κα­τα­νομή ποσών εντός του υπάρ­χο­ντος κλει­στού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού που αφορά τις δια­γνω­στι­κές εξε­τά­σεις για τον δια­φο­ρε­τικό επι­με­ρι­σμό του claw back, χωρίς όμως –όπως ανα­φέ­ρει η πλευρά των παρόχων– να δεσμευ­θεί ουσια­στικά.

Μετά την εξέλιξη αυτή, από τη Δευτέρα τα ιδιω­τικά δια­γνω­στικά κέντρα και εργα­στή­ρια ξεκι­νούν απεργία διαρ­κείας, κατά την οποία οι πολίτες θα μπορούν να εξυ­πη­ρε­τη­θούν μόνο από τα δια­γνω­στικά εργα­στή­ρια των δημό­σιων μονάδων υγείας (κέντρα υγείας και νοσο­κο­μεία).

Εν τω μεταξύ, σε ανα­στολή παροχής υπη­ρε­σιών φυσι­κο­θε­ρα­πείας στους ασφα­λι­σμέ­νους του ΕΟΠΥΥ προ­σα­να­το­λί­ζε­ται ο Πανελ­λή­νιος Σύλ­λο­γος Φυσι­κο­θε­ρα­πευ­τών, που ζητεί την αύξηση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του ΕΟΠΥΥ για φυσι­κο­θε­ρα­πεία στο ύψος των πραγ­μα­τι­κών αναγκών. Οπως ανα­φέ­ρει, μόνο για το α΄ εξάμηνο του 2018, η υπο­βλη­θείσα δαπάνη άγγιξε τα 53 εκατ. ευρώ και είναι 19 εκατ. ευρώ πάνω από τον κλειστό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του ΕΟΠΥΥ για το ίδιο διά­στημα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.