Ρεπορτάζ

Ομόφωνο “όχι” στη διάλυση της Εθνοφυλακής και στήριξη στους κοινωνικούς υπαλλήλους

• Ομοψυχία για Εθνική Άμυνα και εργασιακά δικαιώματα

Με πλήρη απαρτία και σαφές μήνυμα προς την κεντρική εξουσία, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου ενέκρινε ομοφώνως δύο ψηφίσματα υψηλής πολιτικής και κοινωνικής σημασίας. Οι αποφάσεις αναρτήθηκαν χθες στη Διαύγεια.
Το πρώτο αφορά στην κάθετη αντίθεση στην κατάργηση των Ταγμάτων Εθνοφυλακής Αρχίπολης και Ψίνθου – Αρχαγγέλου, ενώ το δεύτερο αποτελεί έντονη διαμαρτυρία για την αιφνιδιαστική περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου.

Πρώτο ψήφισμα: «Η Ρόδος δεν  διαπραγματεύεται την άμυνά της»
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επιστολή των εθνοφυλάκων της Ρόδου, με αποδέκτες το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα επιτελεία, μέσω της οποίας καταγγέλλεται η πρόθεση κατάργησης των δύο ιστορικών ταγμάτων. Οι εθνοφύλακες κάνουν λόγο για σχέδιο αποδυνάμωσης της άμυνας του νησιού σε μία «γεωστρατηγικά κρίσιμη περιοχή», υποστηρίζοντας ότι η παρουσία τους ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και την αποτρεπτική ισχύ της Ρόδου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά όχι μόνο τη διατήρηση αλλά και την αναβάθμιση των συγκεκριμένων μονάδων, αναγνωρίζοντας την επιχειρησιακή αξία της Εθνοφυλακής και τον ρόλο της στην τοπική κοινωνική συνοχή. Το ψήφισμα διαβιβάζεται σε όλα τα αρμόδια στρατιωτικά και κυβερνητικά όργανα.
Δεύτερο ψήφισμα:  «Άρση των αδικιών και ίση μεταχείριση»
Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στην υπουργική απόφαση με αριθμό οικ. 2/7612/ΔΕΠ/21-03-2025, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Με την ΚΥΑ αυτή, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας είτε μειώνεται είτε καταργείται για ολόκληρες κατηγορίες υπαλλήλων – μεταξύ των οποίων νοσηλευτές, εργάτες καθαριότητας, κοινωνικοί λειτουργοί και οδηγοί – παρά τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν, όπως επαφή με Ρομά, θύματα βίας και ηλικιωμένους.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε εκφράζει την πλήρη στήριξη του Συμβουλίου στους εργαζόμενους και ζητά την τροποποίηση της ΚΥΑ ώστε οι εν λόγω ειδικότητες να επανενταχθούν στην ανώτερη κατηγορία Α του άρθρου περί επιδόματος.
Και στις δύο περιπτώσεις, το κλίμα στο Συμβούλιο χαρακτηρίστηκε από απόλυτη συναίνεση. Οι 40 παρόντες από τους 43 συνολικά δημοτικούς συμβούλους ψήφισαν ομοφώνως υπέρ, δείχνοντας πως ζητήματα εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης παραμένουν κόκκινες γραμμές για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τα ψηφίσματα αυτά αποτελούν ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής αφύπνισης και ενεργητικής υπεράσπισης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι σε κεντρικές αποφάσεις που κρίνονται επιζήμιες είτε για την ασφάλεια είτε για τα εργασιακά δικαιώματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου