Τοπικές Ειδήσεις

«Επίθεση» στην Ελλάδα από την Σοζτζού: «Bγάζει προς πώληση την υφαλοκρηπίδα των νησιών μας»

Νέες αβάσιμες προσεγγίσεις για το Αιγαίο υιοθετούν και πάλι τα εθνικιστικά έντυπα της Τουρκίας, βαπτίζοντας ελληνικά εδάφη και θαλάσσιες ζώνες ως «τουρκικά».

Με νέο δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα έθεσε προς πώληση την υφαλοκρηπίδα των νησιών μας», η τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού επιτίθεται κατά της Ελλάδας, επικαλούμενη αποφάσεις της Αθήνας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και τις ενεργειακές της επιλογές.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατηγορείται ότι δημοσίευσε στις 16 Απριλίου 2025 χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, επικαλούμενη το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, ο οποίος –κατά την τουρκική ανάγνωση– «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Η εφημερίδα φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει ως «τουρκικά νησιά» 20 ελληνικές νησίδες και δύο ύφαλους, κάνοντας λόγο για «παράνομη κατοχή από την Ελλάδα από το 2004», ενώ περιγράφει την παρουσία ελληνικής κυριαρχίας γύρω από νησιά, όπως τα Αντικύθηρα, ο Δίας, οι Διονυσάδες, η Γαύδος, τα Γαϊδουρονήσια και το Κουφονήσι, ως… σφετερισμό.

Η είδηση που φαίνεται να κινητοποίησε τον τουρκικό εθνικιστικό Τύπο είναι η απόφαση της Ελλάδας να ανοίξει σε διεθνή διαγωνισμό την έρευνα υδρογονανθράκων στην Κρήτη και το νότιο τμήμα της Πελοποννήσου, με σχετική υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου.

Όπως αναφέρει στη Σοζτζού ο απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ, πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας και στελέχος του κόμματος Κουτλού, η Ελλάδα έχει «σχέδιο αποκλεισμού» της Τουρκίας:

«Η ΕΕ συνεχίζει να δημοσιεύει την Τουρκική Υφαλοκρηπίδα ως περιορισμένη σε όλα τα επίσημα έγγραφα. Η ΕΕ και η Ελλάδα προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες».

Συγκρίσεις χαρτών και εσκεμμένες παραλείψεις από την Άγκυρα

Ο ίδιος, επικαλούμενος τον χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Ερευνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM), παραπονείται ότι η Τουρκία «εγκαταλείπει ζώνες στην Ελλάδα».

«Το Εθνικό Κέντρο Ερευνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας δημοσίευσε τον χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Τουρκίας ταυτόχρονα με την Ελλάδα. Στο χάρτη, οι ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίζονται ατελώς, ενώ ένα σημαντικό μέρος των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας εγκαταλείπεται στην Ελλάδα».

«Τα νησιά του Αιγαίου είναι οθωμανικά»

Διαβάζοντας την ιστορία κατά το δοκούν, ο Ουμίτ Γιαλίμ αποδίδει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο… οθωμανικό υπόλοιπο, ισχυριζόμενος ότι «το νομικό καθεστώς των νησιών του Βόρειου Αιγαίου, και η Ίμβρος, η Τένεδος και το Καστελόριζο, δόθηκαν πίσω στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με απόφαση των έξι μεγάλων κρατών, ενώ στην Ελλάδα παραχωρήθηκε μόνο το δικαίωμα χρήσης, δηλαδή το δικαίωμα να κατέχει, όχι η κυριαρχία των 9 νησιών, δηλαδή της Θάσου, της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Ικαρίας, των Ψαρών και του Αγίου Ευστρατίου, τα οποία έθεσε υπό κατοχή.

Η κυριαρχία, η ιδιοκτησία, τα χωρικά ύδατα, η συνορεύουσα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και ο εναέριος χώρος αυτών των νησιών ανήκουν στη Δημοκρατία της Τουρκίας. Οι ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας δεν μπορούν να παραχωρηθούν στην Ελλάδα», υποστηρίζει.

Η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει μέχρι τον 24ο παράλληλο

Ο Ουμίτ Γιαλίμ επανέρχεται και στον χάρτη του 1974 με την υπογραφή του τότε προέδρου Φαχρί Κορουτούρκ, για να τεκμηριώσει την «ιστορική αδικία» σε βάρος της Τουρκίας.

«Στις 2 Ιουλίου 1974, στον χάρτη που δημοσιεύθηκε με την υπογραφή του προέδρου Φαχρί Κορουτούρκ, στον οποίο φαίνονται οι περιοχές αδειοδότησης που παραχωρήθηκαν στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου από τις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις, το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, το Υπουργείο Εξωτερικών και την Τουρκική Κυβέρνηση Συνασπισμού Ετζεβίτ-Ερμπακάν, το δυτικό όριο της Τουρκικής Υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο Πέλαγος ορίστηκε στο 24ο γεωγραφικό μήκος», αναφέρει ο Τούρκος απόστρατος.

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου