Ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή για την άμεση ενίσχυση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δωδεκανήσου με προσωπικό από το ΚΚΕ. Το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:
Δύο χρόνια μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή που έγινε στη Ρόδο από την πυρκαγιά του Ιουλίου του 2023 και τα 180.000 στρέμματα καμένης γης που άφησε πίσω της, η επιχειρησιακή επάρκεια των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στα νησιά της Δωδεκανήσου όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν όλοι εκείνοι οι αρνητικοί παράγοντες που συνέβαλαν σ’ αυτό το τραγικό αποτέλεσμα.
Οι καταγγελίες της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου για το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και την απαράδεκτη αντιμετώπιση των αναφορών τους εκ μέρους των αρμοδίων, επιβεβαιώνει ότι η αντιπυρική θωράκιση των νησιών απαξιώνεται συνειδητά, αυξάνοντας τον κίνδυνο να ξαναβιώσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες παρόμοιες καταστάσεις του 2023.
Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα καταγγέλλουν ότι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου υπηρετούν μόνο 103 και στην Κω 35 άτομα (μάχιμοι και διοικητικοί), κατά πολύ λιγότεροι από το 2020, οι οποίοι μάλιστα καλύπτουν και τις ανάγκες των υπόλοιπων νησιών της ΠΕ Δωδεκανήσου.
Όπως επισημαίνουν «Η παρούσα υποστελέχωση σε μικρές και μεγάλες μονάδες, σε συνδυασμό με την παλαιότητα και ανεπάρκεια του διαθέσιμου εξοπλισμού, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την αποτελεσματική διαχείριση συμβάντων και κρίσεων, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο.»
Επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρετούντες και οι αποσπώμενοι πυροσβέστες είναι το στεγαστικό πρόβλημα, τα πανάκριβα ενοίκια που αποτελούν και έναν αποτρεπτικό παράγοντα για την επιλογή των νησιών σε προσλήψεις του όποιου μόνιμου ή εποχικού προσωπικού.
Οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού στους οποίους μεταφέρθηκε από το κράτος η ευθύνη, δυνητικά ν’ αποφασίζουν για την παροχή δωρεάν σίτισης και στέγασης σε γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς, στο προσωπικό του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση, δεν ανταποκρίνονται στην κάλυψη αυτών των αναγκών.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
– Την επαρκή αντιπυρική θωράκιση των νησιών της Π.Ε. Δωδεκανήσου, έτσι ώστε να μην βρεθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ξανά στο ίδιο αποτρόπαιο έργο θεατές.
– Την κάλυψη των τεράστιων αναγκών όλων των νησιωτικών μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος με μόνιμο προσωπικό.
– Τη μονιμοποίηση όλων των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών στα νησιά.
– Την αντικατάσταση και ανανέωση των επιχειρησιακών μέσων και οχημάτων στα νησιά που έχουν ξεπεράσει τον κύκλο ζωής τους.
– Την άμεση προμήθεια σύγχρονων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), θερμικών καμερών, drones, εργαλείων διάσωσης και επικοινωνίας.
– Την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των πυροσβεστών.
– Την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για όλες αυτές τις ανάγκες.
– Την ίδρυση και λειτουργία Πυροσβεστικών Κλιμακίων ετησίας λειτουργίας σε όλα τα νησιά της ΠΕ Δωδεκανήσου με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό και οχήματα.
Οι Βουλευτές
Κομνηνάκα Μαρία
Παφίλης Θανάσης
Παπαναστάσης Νίκος