Τοπικές Ειδήσεις

Οριακή πλέον η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Πιεστικές είναι οι συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου λόγω έλλειψης ιατρών, νοσηλευτών και εργαζόμενων διαφόρων ειδικοτήτων. Στα όρια των αντοχών τους είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι περιμένουν …ενισχύσεις ώστε να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες απαιτήσεις που προβλέπεται να υπάρξουν κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, χωρίς να έχουν ενημέρωση εάν και πότε θα ενισχυθεί το νοσοκομείο με επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτές.
Και ενώ νευραλγικές κλινικές δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό εξειδικευμένων ιατρών, δεν λειτουργεί το φαρμακείο του νοσοκομείου, καθώς ο μοναδικός συμβασιούχος φαρμακοποιός, σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», απουσιάζει με αναρρωτική άδεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν λύσεις για τη διάθεση φαρμάκων σε άτομα με σοβαρές νόσους, ωστόσο υπάρχουν ασθενείς και κλινικές που δεν εξυπηρετούνται ή εξυπηρετούνται με δυσκολία και καθυστέρηση.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, κ. Μπάρος Χάρης, δηλώνει ότι εάν δεν παρθούν δραστικά μέτρα και δεν γίνουν νέες προσλήψεις, το Νοσοκομείο σε λίγα χρόνια δεν θα μπορέσει να «σταθεί στα πόδια του», αφού ένα ποσοστό του προσωπικού (ιατροί και νοσηλευτές) βρίσκεται ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση με κίνδυνο να αυξηθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης.
«Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου λειτουργεί με το 50% της προβλεπόμενης οργανικής δύναμης. Ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων βρίσκεται σε ηλικία σύνταξης, κάποιοι λείπουν ενίοτε με αναρρωτικές άδειες…
Το ακτινολογικό τμήμα λειτουργεί λ.χ. με έξι γιατρούς ακτινολόγους ενώ σύμφωνα με το οργανόγραμμα του ’80 προβλέπεται να διαθέτει δέκα! Κατά συνέπεια, ο νέος αγγειογράφος υπολειτουργεί, ο μαγνητικός τομογράφος το ίδιο… Επίσης είναι σε αναρρωτική άδεια ο συμβασιούχος φαρμακοποιός με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προμήθεια φαρμάκων.
Όλα αυτά τα προβλήματα είναι χρονίζοντα. Απλά μπορεί κάποιες φορές να προκύπτει πρόβλημα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα λόγω αποχώρησης γιατρού και να απασχολεί την επικαιρότητα το συγκεκριμένο θέμα… μέχρι να προκύψει κάποιο νέο και να έρθει αυτό στο προσκήνιο. Δεν μπορεί να σταθεί στα επόμενα χρόνια το νοσοκομείο εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα και αν δεν γίνουν προσλήψεις προσωπικού», δήλωσε ο κ. Μπάρος.
Ο κ. Βασίλης Κινούς, πρώην πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δηλώνει ότι το πρόγραμμα των εφημεριών σε νευραλγικές κλινικές, όπως η ΜΕΘ πραγματοποιείται με μεγάλη δυσκολία ενώ οι χρόνοι αναμονής στο ακτινολογικό τμήμα είναι μεγάλοι. Σημειώνει δε ότι παρόλο που μειώθηκαν οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πίεση το Νοσοκομείο λόγω των ελλείψεων. Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής:
«Όπως αντιλαμβάνεστε με ελλείψεις γιατρών σε κλινικές πρώτης γραμμής, τα πράγματα δεν μπορεί να είναι εύκολα. Η ΜΕΘ λειτουργεί με τέσσερις γιατρούς, το ίδιο και το καρδιολογικό τμήμα με αποτέλεσμα το μηνιαίο πρόγραμμα των εφημεριών να υπηρετείται με μεγάλη δυσκολία. Για το αναισθησιολογικό τμήμα, ας μη σχολιάσουμε καν, καθώς το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι πολύ σοβαρό εδώ και χρόνια.
Επίσης και το ακτινολογικό τμήμα που λειτουργεί με μειωμένο αριθμό εξειδικευμένων γιατρών, δέχεται μεγάλη πίεση. Ευτυχώς, υποχώρησε ο φόρτος λόγω του Covid και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ασχολείται πλέον και με τα παθολογικά περιστατικά, καθώς και σε αυτό τον τομέα υπάρχουν ανάγκες. Γενικώς, όλα τα τμήματα υπολειτουργούν. Άλλο λιγότερο, άλλο περισσότερο. Είναι οριακά τα πράγματα, απαιτείται ενίσχυση του Νοσοκομείου μας σε ιατρικό προσωπικό και προφανώς σε νοσηλευτές».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου