Ειδήσεις

Τι να προσέξετε στα πασχαλινά είδη – Αναλυτικά όλες οι οδηγίες

Την προσοχή των καταναλωτών για τη χρήση των κεριών και των λαμπάδων ενόψει του Πάσχα συνιστά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ). Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωση δίνονται συμβουλές και οδηγίες για την ασφαλή χρήση στα πασχαλινά είδη.

Ειδικότερα, το κέντρο συνιστά στους καταναλωτές όταν βρίσκονται σε χώρο με συνωστισμό και τα κρατούν τα κεριά αναμμένα να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας, από τους διπλανούς. Συνιστά δε, τα παιδιά να βρίσκονται υπό επιτήρηση, καθώς, όπως αναφέρεται, «οι λαμπάδες είναι συνήθως διακοσμημένες, με εύφλεκτα υλικά».

Τα διακοσμητικά κεριά, στη βάση τους ή στη συσκευασία τους, πρέπει να φέρουν οδηγίες ασφαλούς χρήσης, στα ελληνικά. Πολλές φορές, για τις οδηγίες αυτές χρησιμοποιούνται σύμβολα. Αν δεν καταλαβαίνουμε, πρέπει να ρωτήσουμε τον πωλητή.

Η ασφαλής χρήση των κεριών επιβάλλει:

Δεν αφήνουμε τα κεριά να καίγονται, χωρίς επίβλεψη.
Τοποθετούμε τα κεριά όρθια και σε άκαυστη και σταθερή βάση.

Τοποθετούμε τα κεριά, μακριά από εύφλεκτα υλικά, κουρτίνες, ξύλα, έπιπλα, βιβλία κ.λπ.
Δεν ανάβουμε κεριά, κοντά σε παιδιά ή σε κατοικίδια ζώα.
Δε μετακινούμε ένα κερί, όταν είναι ακόμα αναμμένο ή ζεστό.

Δεν αφήνουμε κεριά να καούν, εντελώς.
Πριν ανάψουμε ένα κερί, αφαιρούμε τη συσκευασία του.
Δεν αγοράζουμε κεριά, που μοιάζουν με τρόφιμα.

Τα πασχαλινά αυγά, σοκολατένια ή ακόμα και πλαστικά, που περιέχουν παιχνίδια δεν πρέπει να δίνονται, σε καμιά περίπτωση, σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα, πνιγμοί παιδιών, από τα μικρά παιχνίδια, που τα παιδιά μπορούν να τα καταπιούν και να πνιγούν. Στα σοκολατένια αυγά που περιέχουν παιχνίδια, πρέπει να υπάρχει προειδοποίηση, στη συσκευασία ότι περιέχουν μικρά κομμάτια.

iefimerida

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου