Ειδήσεις

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη από τη Σύμη προς την Αγκυρα!

Ολοκληρώνει σήμερα την διήμερη επισκεψή του στη Σύμη και στη Ρόδο, ο πρόεδρος τη Νέας Δημοκρατίας κ. Κυρ. Μητσοτάκης και το απόγευμα αναχωρεί για την Αθήνα, πλουσιότερος σε εμπειρίες και ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ακριτική περιοχή μας. Στο σημερινό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη όπως έγραψε ήδη η «δ» περιλαμβάνονται : παρουσία στην επίσημη δοξολογία στον Ευαγγελισμό για την Ενσωμάτωση και στην παρέλαση, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο από το Δήμο Ρόδου και τέλος, επίσκεψη στ’ Αφάντου και στο Γκολφ.

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
«Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές είναι απαράδεκτη και δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανάλογα περιστατικά πάντα συνέβαιναν στα σύνορα και πάντα επιλύονταν γρήγορα και με καλή διάθεση και από τις δύο χώρες» ήταν το μήνυμα που έστειλε προς την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην ακριτική Σύμη, που απέχει μόλις 3,7 μίλια από την εγγύτερη ακτή της γείτονος.
«Άλλωστε την εποχή της δορυφορικής τεχνολογίας είναι παντελώς ανυπόστατος κάθε ισχυρισμός περί κατασκοπείας από ένστολους πεζούς. Περιμένουμε λοιπόν να επιστρέψουν αμέσως και ασφαλείς οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στην πατρίδα μας. Και καλώ τους αρμόδιους υπουργούς, έστω και με καθυστέρηση, να πράξουν όλα όσα πρέπει, για να τελειώσει εδώ η ανεπίτρεπτη ομηρία τους» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τον πρόεδρο της ΝΔ που έφθασε μέσω Ρόδου νωρίς το πρωί στη Σύμη, τον υποδέχθηκαν θερμά οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού. Αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο, ενώ είχε την ευκαιρία να μιλήσει με πολλούς από τους ακρίτες. Μάλιστα στο σχολείο άκουσε τα παράπονα των δασκάλων που υπηρετούν εκεί, ενώ στο Δημαρχείο τον περίμενε μία έκπληξη: μία τούρτα γενεθλίων για τα πεντηκοστά του γενέθλια.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών: «Δεν θέλω από το ακριτικό μας νησί, από τη Σύμη, στην οποία βρίσκομαι σήμερα, να διευρύνω την κριτική μου στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα. Αλλά είναι προφανές ότι υποτίμησε το περιστατικό, όπως υποτίμησε και την διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο», είπε.
«Σήμερα, μάλιστα, δέσμευσε με Navtex ολόκληρο το Καστελόριζο προκαλώντας για μια ακόμη φορά. Θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Σχέσεις που να στηρίζονται όχι μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και στους άγραφους κανόνες αμοιβαίου σεβασμού. Σε ανάλογες προκλήσεις οι Έλληνες είμαστε πάντα ενωμένοι -το έχουμε αποδείξει στη μακρά ιστορία μας. Και κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι αν χρειαστεί έχουμε την αποφασιστικότητα, τα διεθνή ερείσματα αλλά και την ισχύ, να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα», συμπλήρωσε.
Κατά τη διήμερη περιοδεία του σε Ρόδο και Σύμη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ άλλων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών στη νησιωτική χώρα, ειδικότερα στα μικρότερα νησιά του Αιγαίου. Από την οδό Πειραιώς μάλιστα θυμίζουν πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε υπερασπιστεί, απέναντι στην τρόικα, τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, σε αντίθεση με την σημερινή κυβέρνηση που ψήφισε την αύξησή του.
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Σύμη και στη Ρόδο ήταν προγραμματισμένη αλλά ακόμη και το γεγονός ότι πραγματοποιείται κανονικά στέλνει μήνυμα προάσπισης της εδαφικής κυριαρχίας, κόντρα στις ανιστόρητες τουρκικές αιτιάσεις και διεκδικήσεις με τις υπερπτήσεις, τις «γκρίζες ζώνες» και τις προκλητικές NAVTEX. H ΝΔ προφανώς είναι σε εγρήγορση και ανησυχεί για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχός της αλλά από την άλλη πλευρά διατηρεί συνετή και υπεύθυνη στάση ώστε να μην δημιουργηθούν συνθήκες ανασφάλειας στους πολίτες και την οικονομία. Επισημαίνεται ότι η τουρκική προκλητικότητα επεκτάθηκε και πέραν του Αιγαίου και της Κύπρου και στην ξηρά. Με τις προκλήσεις των Τούρκων στη Θράκη επιβεβαιώνονται σενάρια επί χάρτου για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Άγκυρα όταν επιλέξει να κλιμακώσει την ένταση έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου και να προχωρήσει σε νέες διεκδικήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
«Οι προσλήψεις δεν είναι η μαγική λύση για τη δημόσια διοίκηση εκτός από το χώρο της δημόσιας υγείας. Έγιναν αλλού προσλήψεις εκτός από το χώρο της υγείας που έμεινε ακάλυπτη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση στη Σύμη με τους φορείς του νησιού.
Και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα είμαστε πρώτοι στις δαπάνες υγείας που πληρώνουμε από την τσέπη μας. Πρέπει και στον τομέα της υγείας να υπάρξει σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη μείωση του κόστους».
Σε ερώτηση για την στελέχωση του Δημοσίου είπε: «Θα αξιοποιήσουμε ουσιαστικά την Κινητικότητα, θα δούμε ποιες είναι οι ανάγκες και πού πρέπει να μεταφερθούν στελέχη. Θα εστιάσουμε στην αποκέντρωση, διότι εκεί παρατηρούνται τα μεγαλύτερα κενά».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Με τους φορείς της περιοχής συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό καφέ της πόλης, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε αρχικά εκτός μικροφώνου σε φιλικό τόνο. Παρόντες ήταν ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Οργάνωσης της ΝΔ κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος, η αναπληρώτρια γραμματέας Οργανωτικού στην περιοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, οι πολιτευτές κ.κ. Βασίλης Υψηλάντης, Ιωάννης Παππάς, Στέφανος Δράκος, Μίκα Ιατρίδη, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Παύλος Μπακίρης, στελέχη της ΝΟΔΕ και των ΔΗΜΤΟ του νησιού, ο πρόεδρος τη ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του ΔΣΡ κ. Βασίλης Περίδης, του ΙΣΡ κ. Χρήστος Μαντάς, του ΕΣΡ κ. Νίκος Μπόνης, των εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας, των καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τάσος Μελετίου, ο κ. Παναγιώτης Τοκούζης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Δωδεκανήσου και πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιωάννης Γλυνός, πολλοί επιχειρηματίες, ξενοδόχοι, δικηγόροι, κ.ά.
Στον κ. Μητσοτάκη έθεσαν κατ’ αρχήν το ζήτημα της βαριάς φορολογίας η οποία πλέον έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την τοπική οικονομία τόσο της Ρόδου όσο και των νησιών, το θέμα της κρουαζιέρας, που παρουσιάζει πολύ μεγάλη πτώση, το ζήτημα με τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο διανυκτέρευσης, το Airbnb, τις υποδομές κ.ά.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε σε όλα και μάλιστα δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση θα προτάξει κυρίως την μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.
Η συζήτηση συνεχίστηκε διά μικροφώνου, όταν ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων που έθεσαν και άλλοι φορείς καθώς και απλοί πολίτες που ήταν εκεί.
«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι ο κλάδος του Τουρισμού έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα και να κινηθεί, βέβαια σε μια λογική μακριά από το All Inclusive» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Ερωτηθείς για το θέμα της νησιωτικότητας, το οποίο έθεσε μετ’ επιτάσεως ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γλυνός, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τα νησιά είναι ο μεγάλος πλούτος της χώρας. Η νησιωτικότητα της πατρίδας μας έχει πληγωθεί οικονομικά από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Και ξέρουμε ποιοι το εξήγγειλαν από εδώ και ποιοι τελικά το κατάργησαν με μια διάταξη», όπως τόνισε.
Αναφερόμενος στο μεταφορικό ισοδύναμο το οποίο επικαλείται η κυβέρνηση ότι θα εφαρμόσει ως αντιστάθμισμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι «υπάρχουν πιο σύγχρονοι τρόποι για να βρεθεί κάτι τέτοιο αφού στην Ε.Ε. υπάρχει αυτό που λέμε ‘κυκλική οικονομία’ με σημείο αιχμής και την διαχείριση των απορριμμάτων, του νερού και της ενέργειας. Εμείς θέλουμε να ενθαρρύνουμε την δημιουργία μεγάλων υποδομών, όπως τα ξενοδοχεία, αλλά πρέπει να δούμε και την ανάπτυξη».
Μίλησε ακόμη για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων για τα οποία τόνισε πως «καλώς έγινε κάτι τέτοιο» και δεσμεύτηκε ότι η Ν.Δ. θα αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο με σταθερούς συντελεστές και προσέλκυση θέσεων απασχόλησης.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η μεταρρύθμιση αφορά και τον εξορθολογισμό χρήσεων γης, το χωροταξικό για τον Τουρισμό και την παράλληλη ανάπτυξη η οποία θα έρθει, νομοτελειακά».
Σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα του δικηγορικού κόσμου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε πως «είναι προτεραιότητά μας ως νέα κυβέρνηση να μειώσουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Το είχαμε κάνει με τον ΦΠΑ στην εστίαση και είδαμε αμέσως τα αποτελέσματα. Αυτή η κυβέρνηση τιμωρεί τον ιδιωτικό τομέα με την πολιτική που ακολουθεί. Για μένα η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Μάλιστα αναφέρθηκε και στην ανάγκη βελτίωσης του ΕΣΥ δίνοντας προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με σημείο αιχμής «την ποιότητα της διοίκησης και λειτουργίας στα νοσοκομεία και την τοποθέτηση των ανθρώπων με πραγματικά κριτήρια».
Ακολούθησαν κι άλλες ερωτήσεις και τοποθετήσεις σε πολλά θέματα όπως η εκπαίδευση, οι επενδύσεις κ.λπ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου