Ειδήσεις

Μέρκελ και Τσίπρας σε κοινό μέτωπο : Απαράδεκτο το κλείσιμο συνόρων

“Σαφείς ενδείξεις” για διαμόρφωση διαφορετικού κλίματος στην Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας και μετατόπιση της πίεσης από τα κλειστά σύνορα στην Άγκυρα για εφαρμογή των σμφωνηθέντων με την Ε.Ε., βλέπουν κυβερνητικές πηγές, που μιλούν για εξαιρετικά ρευστό κλίμα, που καθιστά επισφαλή την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίος αξιωματούχος, με γνώση των συνομιλιών, κάνει αναφορά σε σύγκρουση δύο κυρίαρχων απόψεων στη Σύνοδο Κορυφής, και, ενώ μέχρι χθες,ήταν κυρίαρχη η γραμμή των κλειστών συνόρων, που πρεσβεύει το αυστριακό παράδειγμα, από το πρωί έχει γίνει προσπάθεια Κομισιόν, Καγκελαρίας και Ελλάδας για ένα διαφορετικό πλαίσιο, με έμφαση στην ολοκλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων (ΝΑΤΟ, FRONTEX κ.λπ.), και υλοποίηση μιας φιλόδοξης πολιτικής με την Τουρκία, που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της μέχρι τώρα σμφωνίας, δηλαδή επιστροφή, επανεισδοχή και όχι από την 1η Ιουνίου, αλλα νωρίτερα, οικονομική και τεχνική ενίσχυση προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, διαπιστώθηκε κοινός τόπος ότι το κλείσιμο συνόρων είναι απαράδεκτη ενέργεια και ότι δεν πρέπει να επιβραβευθεί στη δήλωση της Συνόδου. “Ελλάδα και Γερμανία διαφωνούν από κοινού με την σχετική αναφορά στο κείμενο της Συνόδου”, επισημαίνεται σχετικά από έγκυρες πηγές.

Ο κ. Τσίπρας, στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Στον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μάρκ Ρούτε, παρουσίασε το πλαίσιο των διεκδικήσεων της Αθήνας, ενώ με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη συμφώνησαν σε ενιαία εθνική γραμμή για τη διευθέτηση θεμάτων που ανακύπτουν από το action plan Ε.Ε. – Τουρκίας.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα εμφανίσθηκαν, στο περιθώριο της Συνόδου, επικριτικοί έναντι του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι αποφάσισε να κάνει δηλώσεις για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες χωρίς προηγουμένως να ζητήσει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, ενώ τόνιζαν ότι “όσοι βιάζονται, υπάρχει κίνδυνος να εκτεθούν”.

“Νίκησαν οι Ορμπαν της Ευρώπης”

“Το κλείσιμο των συνόρων είναι μη αναστρέψιμο στην παρούσα φάση”: με την δραματική αυτή παραδοχή, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, αναγνώριζε νωρίτερα σήμερα το τετελεσμένο για την Ελλάδα, πριν καν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Οι δυσμενείς όροι για τις επιδιώξεις της Αθήνας αποτυπώνονται στο σχέδιο συμπερασμάτων που δημοσιοποιήθηκε και παρουσιάζει ως οριστικό το σφράγισμα των βορείων συνόρων της Ελλάδας, διακοπή της διέλευσης μεταναστών από εκεί, ενώ προαναγγέλλει έναρξη επιχειρήσεων της FRONTEX επί ελληνικού εδάφους, για τον ακόμα πιο αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων με τη ΠΓΔΜ αλλά και τη Αλβανία. Κυβερνητικές πηγες, σχολίαζοντας το κείμενο, κάνουν λόγο για συνολική στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας σε πιο συντηρητικές επιλογές.

“Νίκησαν οι Ορμπαν της Ευρώπης”, ήταν το σχετικό σχόλιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού. Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της Ελλάδας για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σε υποχρέωση της χώρας μας να λειτουργήσει άμεσα πλήρως τα hot spot για την ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών, σε λειτουργία χώρων υποδοχής για 50.000 πρόσφυγες, όπως έχει δεσμευθεί, ενώ καλούνται οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να δηλώσουν περισσότερες θέσεις μετεγκατάστασης.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία το κλίμα είναι βαρύ, ωστόσο το σχετικό σχόλιο είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν. Η Αθήνα, ωστόσο, παρακολουθεί τις κινήσεις άλλων αντιπροσωπειών, χωρίς να αποκλείει να διατπωθούν αντιρρήσεις στο κλείσιμο συνόρων από άλλες χώρες.

Απο το πρωθυπουργικό επιτελείο, προφανώς για να φανεί ότι η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε, παραπέμπουν στις προ ημερων δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης, κ. Μουζάλα, ότι η Ειδομένη ουσιαστικά έχει κλείσει. Παράλληλα, αναφέρουν ότι τα βασικά σημεία του κειμένου πολιτικών αρχηγών, που συμφωνήθηκε την Παρασκευή, περιλαμβάνονται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς είναι:

– λειτουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου με μεταφορά των προσφύγων αεροπορικώς, ώστε να μήν συντηρείται η “ελπίδα” της Ειδομένης, που διαμορφώνει εκεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

– να σταλεί σαφές μήνυμα σε όσους περιμένουν στα τουρκικά παράλια να μήν κατευθυνθούν προς την Ελλάδα.

– άμεση επιστροφή στην Τουρκία, με διαδικασίες fast track όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

– άμεση οικονομική στήριξη της Ελλάδας για αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών που έχουν διαμορφωθεί.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου