Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Νικητιάδης προς κυβέρνηση: Βγάλτε το Νοσοκομείο Κω από την εντατική που το βάλατε

Ερώτηση στη Βουλή

Να «βγάλει το νοσοκομείο της Κω από την εντατική που η ίδια το έβαλε» ζητάει από την κυβέρνηση, με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή ο Γιώργος Νικητιάδης, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής και τ.υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού. Η πλήρης απουσία καρδιολόγου, η απουσία παθολόγου για πάνω από ένα έτος, η  απουσία γιατρού από τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, η έλλειψη προσωπικού με κενές τις μισές σχεδόν οργανικές θέσεις από τις 40 που προβλέπονται, ένας μόνο ακτινολόγος και ένας μόνο παιδίατρος συνθέτουν την τραγική εικόνα της διαχρονικής απαξίωσης του Νοσοκομείου της Κω και την εν γένει υποτίμηση του δημόσιου συστήματος υγείας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η επίκαιρη ερώτηση απευθύνεται στον υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και κατατέθηκε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου.

Συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης, στο νησί του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη στην Κω με 40.000 μόνιμους κατοίκους και 120.000 επιπλέον επισκέπτες επί 7 μήνες,  η κατάσταση είναι απελπιστική εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα, με την Κυβέρνηση να αδιαφορεί επιδεικτικώς για τις τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα. Αδιανόητη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο του νησιού καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας καρδιολόγος ενώ για πάνω από ένα έτος δεν διαθέτει παθολόγο.

Από τις τρεις οργανικές θέσεις καρδιολόγων, υπηρετεί μόνο ένας που έχει λάβει γονική άδεια ανατροφής τέκνου και θα απουσιάζει μέχρι τον Απρίλιο. Ο ίδιος έχοντας την ευθιξία που δεν διαθέτει η κυβέρνηση, προσέρχεται οικειοθελώς και εφημερεύει στο νοσοκομείο 8 ημέρες τον μήνα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες τη λύση δίνουν οι ιδιώτες! Είναι ασύλληπτο  στο νησί του Ιπποκράτη το δημόσιο νοσοκομείο να μην μπορεί να αντιμετωπίσει ένα καρδιολογικό περιστατικό, ενώ για τα πάσης φύσεως χειρουργεία, για τα οποία απαιτείται στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου βεβαίωση καρδιολόγου, οι ασθενείς λαμβάνουν τις βεβαιώσεις από ιδιώτες καρδιολόγους. Παραλλήλως για πάνω από ένα έτος το ίδρυμα δεν διαθέτει παθολόγο, αφού οι 4 οργανικές θέσεις παθολόγων παραμένουν κενές, με αποτέλεσμα σε έκτακτα περιστατικά οι ασθενείς καλούνται να φέρουν μαζί τους στο νοσοκομείο ιδιώτη ιατρό, τον οποίο πληρώνουν οι ίδιοι.

Στο νοσοκομείο της Κω από τις 40 οργανικές θέσεις υπηρετούν μόλις 25 ιατροί, ενώ συμφώνως με μελέτη του νοσοκομείου οι οργανικές θέσεις θα έπρεπε να είναι 70. Κανείς ιατρός δεν υπηρετεί στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Παραλλήλως υπηρετεί μόνον ένας παιδίατρος και ένας ακτινολόγος, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι δύο για κάθε ειδικότητα. Μάλιστα, το νοσοκομείο αναγκάστηκε να προβεί σε σύμβαση με εξωτερικό ακτινολόγο για τη διενέργεια των αξονικών εξετάσεων. Η παροχή ιδιωτικών ιατρικών υπηρεσιών έχει γίνει ο κανόνας για τους πολίτες του νησιού, αφού το νοσοκομείο αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες τους, οδηγώντας τους ακόμα και για απλά περιστατικά στην Αθήνα.

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να αντιμετωπίσει άμεσα την απουσία καρδιολόγου και παθολόγου από το νοσοκομείο της Κω και με ποιό τρόπο; Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση κάλυψη των σχεδόν μισών κενών οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο της Κω και με ποιό χρονοδιάγραμμα; Πότε θα προσαρμοστεί ο οργανισμός του νοσοκομείου στις οργανικές θέσεις που πραγματικά έχει ανάγκη το νησί του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη;

Μετά την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης ο βουλευτής Δωδεκανήσου έκανε την εξής δήλωση : “Το νοσοκομείο της Κω, είναι στην εντατική εξαιτίας της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης μας έταξε καινούργιο νοσοκομείο και μεις είμαστε ένα χρόνο χωρίς παθολόγο, τώρα χωρίς καρδιολόγο και πολλά κενά ακόμη. Υπάρχουν ΟΡΙΑ. Απαιτείτε ΣΕΒΑΣΜΟΣ στην υγεία των κατοίκων μας.Απαιτώ και ζητώ απαντήσεις από τον υπουργό Υγείας, με ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή.”

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 5 – 2 – 2024

Προς: Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη.

 

Θέμα: Χωρίς καρδιολόγο το νοσοκομείο της Κω – Καταρρέει το νοσοκομείο εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού, δεν καλύπτονται πάνω από τις μισές οργανικές θέσεις.

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Η κυβερνητική απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που ίδρυσε και στήριξε το ΠΑΣΟΚ, καθώς και η ιδιωτικοποίηση της υγείας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στην Κω, το νησί του πατέρα της ιατρικής Ιπποοκράτη, με 40.000 μόνιμους κατοίκους και 120.000 επιπλέον επισκέπτες επί 7 μήνες, η κατάσταση είναι απελπιστική εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα, με την Κυβέρνηση να αδιαφορεί επιδεικτικώς για τις τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα. Σήμερα, μάλιστα, στο νοσοκομείο της Κω συμβαίνει το εξής αδιανόητο∙ δεν υπάρχει ούτε ένας καρδιολόγος, καθώς από τις τρεις οργανικές θέσεις καρδιολόγων, υπηρετεί μόνο ένας, ο οποίος, όμως, έχει λάβει γονική άδεια ανατροφής τέκνου και θα απουσιάζει μέχρι τον Απρίλιο. Ο ίδιος, έχοντας την ευθιξία που δεν διαθέτει η Κυβέρνηση, προσέρχεται οικειοθελώς και εφημερεύει στο νοσοκομείο 8 ημέρες τον μήνα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες τη λύση δίνουν οι ιδιώτες ! Είναι ασύλλητπο στο νησί του Ιπποκράτη το δημόσιο νοσοκομείο να μην μπορεί να αντιμετωπίσει ένα καρδιολογικό περιστατικό, ενώ για τα πάσης φύσεως χειρουργεία, για τα οποία απαιτείται στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου βεβαίωση καρδιολόγου, οι ασθενείς λαμβάνουν τις βεβαιώσεις από ιδιώτες καρδιολόγους. Την ίδια ώρα το νοσοκομείο δεν διαθέτει παθολόγο για πάνω από ένα έτος, αφού οι 4 οργανικές θέσεις παθολόγων παραμένουν κενές, με αποτέλεσμα σε έκτακτα περιστατικά οι ασθενείς να καλούνται να φέρουν μαζί τους ιδιώτη ιατρό, τον οποίο πληρώνουν οι ίδιοι.

Συνολικώς, στο νοσοκομείο της Κω από τις 40 οργανικές θέσεις υπερετούν μόλις 25 ιατροί, δηλαδή σχεδόν οι μισοί, την ώρα που συμφώνως με μελέτη του νοσοκομείου οι οργανικές θέσεις θα έπρεπε να είναι 70. Επίσης, ουδείς ιατρός υπηρετεί στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, με τις δύο οργανικές θέσεις να παραμένουν κενές. Ταυτοχρόνως, στο νοσοκομείο υπηρετεί μόνον ένας παιδίατρος και ένας ακτινολόγος, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι δύο για κάθε ειδικότητα. Μάλιστα, το νοσοκομείο αναγκάστηκε να προβεί σε σύμβαση με εξωτερικό ακτινολόγο για τη διενέργεια των αξονικών εξετάσεων. Η παροχή ιδιωτικών ιατρικών υπηρεσιών έχει γίνει ο κανόνας για τους πολίτες του νησιού, αφού το νοσοκομείο αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες τους, οδηγώντας τους ακόμα και για απλά περιστατικά στην Αθήνα.

Δεδομένου ότι η νησιωτικότητα προστατεύεται από το Σύνταγμα μας, όπως και το δικαίωμα των κατοίκων στη δημόσια υγεία και στην αποτελεσματική πρόσβαση σε αυτήν.

Δεδομένου ότι στο νοσοκομείο της Κω σήμερα δεν υπηρετεί ούτε ένας παθολόγος, ούτε καρδιολόγος ούτε ιατρός για τη ΜΑΦ, ενώ οι πολίτες ωθούνται στα ιδιωτικά ιατρεία και στην Αθήνα.

 

 

 

Ερωτάται ο Υπουργός

1. Προτίθεστε να αντιμετωπίσετε άμεσα την απουσία καρδιολόγου και παθολόγου από το νοσοκομείο της Κω και με ποιό τρόπο;

2. Σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση κάλυψη των σχεδόν μισών κενών οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο της Κω και με ποιό χρονοδάγραμμα; Πότε θα προσαρμόσετε τον οργανισμό του νοσοκομείου στις οργανικές θέσεις που πραγματικά έχει ανάγκη το νησί του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Νικητιάδης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου