Συνεντεύξεις

A. Γιαννικουρής: «Εχουμε ακόμα δύσκολο δρόμο μπροστά μας και χρειάζεται χρόνος για την επιστροφή στην κανονικότητα»

«Είναι γεγονός ότι η χρονιά που πέρασε ήταν μια εμπειρία ζωής, μας δίδαξε πολλά. Αντιμετωπίσαμε καταστάσεις που δεν είχαν προηγούμενο, ωστόσο έπρεπε να δείξουμε αντανακλαστικά και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
Αυτά αναφέρει σε συνέντευξή του προς την «δ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αντώνης Γιαννικουρής και προσθέτει ότι «το lockdown μας υπενθύμισε ότι συνεργαζόμενοι είμαστε πιο παραγωγικοί και πετυχαίνουμε περισσότερα».
Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου του ΤΕΕ κ. Αντ. Γιαννικουρή:

Κύριε Γιαννικουρή, η χρονιά που διανύσαμε ήταν ίσως η δυσκολότερη που έχουμε ζήσει ποτέ. Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου δεν επηρεάστηκε από τις διαφορετικές συνθήκες και διατήρησε τη δραστηριότητά του. Πώς αντιμετωπίσατε την νέα πραγματικότητα;
Είναι γεγονός, ότι η χρονιά που πέρασε ήταν μια εμπειρία ζωής, μας δίδαξε πολλά. Αντιμετωπίσαμε καταστάσεις που δεν είχαν προηγούμενο, ωστόσο έπρεπε να δείξουμε αντακλαστικά και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Δεν το βάλαμε κάτω, αξιοποιήσαμε την τεχνολογία, εξασφαλίσαμε τεχνολογικό υλικό από ίδιους πόρους στα νησιά και προσαρμοσθήκαμε άμεσα στις νέες συνθήκες. Πήραμε πρωτοβουλίες και δεν χάσαμε ούτε μια ημέρα.
Πετύχαμε αφενός λόγω της καλής συνεργασίας μεταξύ όλων των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του τμήματός μας και αφετέρου λόγω της ενεργοποίησης των θεματικών Τομέων (τις εθελοντικές ομάδες εργασίας των μηχανικών που επεξεργάσθηκαν προτάσεις και έδωσαν λύσεις σε πολλά ζητήματα).
Το lockdown, μας υπενθύμισε ότι συνεργαζόμενοι είμαστε πιο παραγωγικοί και πετυχαίνουμε περισσότερα.

• Ποιοι τομείς απασχόλησαν το ΤΕΕ Δωδεκανήσου την περίοδο της πανδημίας;
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επεξεργαστήκαμε προτάσεις και καταθέσαμε τεκμηριωμένες εισηγήσεις για διάφορα θέματα που απασχόλησαν την κοινωνία, για τις οποίες έχουν εκφρασθεί θετικά τα αρμόδια Υπουργεία και έχουν συμπεριλάβει στις αποφάσεις τους. Οι σημαντικότερες θεματικές που ασχοληθήκαμε ήταν: ΥΓΕΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ & ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ – ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ – ΝΟΜΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.

• Συνεχίζετε τις επισκέψεις στα νησιά και τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα ήθελα ένα σχόλιο.
Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου έχει αφήσει το αποτύπωμά του στα νησιά μας. Λειτουργούμε υποστηρικτικά και χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ του τεχνικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στους μικρούς τόπους που έχουν μεγαλύτερη «τεχνική» ανάγκη.
Η Διοικούσα Επιτροπή ενημερώνεται συνεχώς για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Δωδεκάνησο και κάνει παρεμβάσεις όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

• Μετά από περίπου ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας, κ. πρόεδρε πώς αξιολογείτε την κατάσταση στον κλάδο σας;
Είναι δεδομένο ότι τα πράγματα είναι πλέον πολύ διαφορετικά. Πέρασαν αρκετοί μήνες κατά τους οποίους οι μηχανικοί δεν μπορούσαν να εξασκήσουν το επάγγελμα σε συνθήκες κανονικότητας. Αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις λόγω επιτροπών, συμβουλίων και διαδικασιών, μέσα σε ασφυκτικές καταληκτικές προθεσμίες.
Έπειτα ψηφίσθηκαν πλήθος ανατρεπτικών αλλαγών στην ελληνική νομοθεσία (νέα χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, ταυτότητα κτηρίου, δασικοί χάρτες, κα).
Στη Ρόδο, η κατάσταση επιβαρύνθηκε περαιτέρω με την αναστολή λειτουργίας του Κτηματολογίου Ρόδου, που ήταν άλλο ένα εμπόδιο στην επαγγελματική καθημερινότητα του μηχανικού αλλα και στην τοπική οικονομία. Με μιά λέξη, θα χαρακτήριζα την κατάσταση… «στάσιμη».
Για το λόγο αυτό και μέχρι να βρεθούμε πάλι σε συνθήκες κανονικότητας, θα πρέπει να εξετασθούν επιπλέον οικονομικά μέτρα στήριξης για τον κλάδο.
Έχουμε ακόμα δύσκολο δρόμο μπροστά μας και χρειάζεται χρόνος για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Κύριε Γιαννικουρή, κατά τη γνώμη σας, υπάρχει «φως» στο τούνελ;
Πράγματι έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία σε μια νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Το οικονομικό πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης. Ίσως την τελευταία ευκαιρία για την ανοικοδόμιση της χώρας μετά την πρωτοφανή ύφεση που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση, η οποία ήρθε να προστεθεί στην οικονομική περιπέτεια που πέρασε η πατρίδα μας τα προηγούμενα χρόνια. Προσδοκούμε να υπάρξει ο σχεδιασμός για την μέγιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που σημαίνει έργα και υποδομές για τα νησιά μας, ανάπτυξη και προοπτική.
Το σίγουρο είναι πως στήν νέα αυτή αναπτυξιακή πραγματικότητα, οι μηχανικοί πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

• Κατά τη διάρκεια της πανδημίας είδαμε πως το Τεχνικό Επιμελητήριο της Δωδεκανήσου έδειξε ένα έντονο κοινωνικό πρόσημο. Θα ήθελα ένα σχόλιο.
Είμαι από τους θερμούς υποστηρικτές της κοινωνικής διάστασης των παραγωγικών φορέων, πόσω μάλλον σε μια περίοδο που το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η κοινωνία, δοκιμάζονται συνεχώς. Ήδη, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, οι μηχανικοί έδειξαν την ευαισθησία τους. Ο Τομέας Εκδηλώσεων|Κοινωνικών Δράσεων & Εθελοντισμού του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ξεκίνησε την εκστρατεία της εθελοντικής αιμοδοσίας, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Οι εξωτερικές εθελοντικές αιμοδοσίες του Γενικού Νοσκομείου Ρόδου πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στο κτήριό μας, τους τελευταίους 2 μήνες.
Επιπρόσθετα, στηρίξαμε την προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Εξασφαλίσαμε υγειονομικό υλικό για τις ανάγκες του νοσοκομείου Ρόδου και Καλύμνου, για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ και για την ασφαλή λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου (αντισηπτικά και προστατευτικές μάσκες).
Είναι υποχρέωση όλων, σε έκτακτες περιστάσεις όπως αυτή, ο καθένας να προσφέρει ό,τι μπορεί ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου