Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ένας 63χρονος κάτοικος Ρόδου, που κρίθηκε ένοχος απάτης.
Στον κατηγορούμενο, που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, έχει επιβληθεί ήδη καταλογισμός ποσού 38.089,39 € διότι εισέπραξε παράνομα από το λογαριασμό της νεκρής μητέρας του, στον οποίο ήταν συνδικαιούχος, τη σύνταξη που ελάμβανε.
Ο καταγγελλόμενος προέβη συγκεκριμένα σε ανάληψη από τον τραπεζικό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, στον οποίο ήταν συνδικαιούχος και στον οποίο κατετίθετο η σύνταξη της θανούσης συνταξιούχου του Ελληνικού Δημοσίου, μητέρας του.
Στον λογαριασμό αυτό κατατέθηκε ποσό 34.572,34 €, για το διάστημα από 1 Μαΐου 2010 έως 30 Ιουλίου 2012, το οποίο δεν εδικαιούτο, γιατί η συνταξιούχος απεβίωσε στις 20ή Απριλίου 2010.
Το ποσό των 34.578,30 € αναζητήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ και ανευρέθησαν μόνο 5,96 € καθώς το υπόλοιπο ποσό 34.572,34 € είχε αναληφθεί.
Με έγγραφό του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απευθύνθηκε στο υποκατάστημα Ρόδου της Εθνικής Τράπεζας και γνωστοποίησε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά σύνταξης στο λογαριασμό της θανούσης συνταξιούχου και σε εφαρμογή των Ν. 2703/99 & Ν. 2972/01, ζήτησε να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία του συνδικαιούχου του εν λόγω λογαριασμού καθώς και να κοινοποιηθούν οι επιστολές του σ’ αυτόν.
Η Εθνική Τράπεζα με έγγραφό της ενημέρωσε ότι ο καταγγελλόμενος είχε οριστεί συνδικαιούχος στον εν λόγω τραπεζικό λογαριασμό.
Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος κατέθεσε από την πρώτη στιγμή ότι η αξίωση έχει ικανοποιηθεί και ότι είχε δηλώσει τον θάνατο της μητέρας του.
Είχε βρεί στην οικία της δύο βιβλιάρια και κατέθεσε ότι νόμιζε ότι τα χρήματα προέρχοντο από μερίσματα μετοχών και ότι τα ανέλαβε για να πληρώσει υποχρεώσεις της.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ