Ειδήσεις

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο», διαμηνύει ο Μητσοτάκης

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο». Η ισοπεδωτική λογική και η απαξίωση του πολιτικού συστήματος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δρόμο προς την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος (ακόμη και της αυτοδυναμίας). Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει, όμως, να πειστούν ότι η Ν.Δ. αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Στην προσέλκυση αυτών των εκλογικών ακροατηρίων στοχεύει η Ν.Δ. το 2018, το οποίο στον τρίτο όροφο της Πειραιώς θεωρούν ότι θα είναι εκλογικό. Το στοίχημα είναι να πειστούν και οι πιο καχύποπτες κρίσιμες μάζες ότι «υπάρχει κι άλλος δρόμος» και σε αυτό προσαρμόζεται ο σχεδιασμός.

Η αναπροσαρμογή της στρατηγικής και του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει, εξάλλου, ήδη συντελεστεί με ορόσημο τη ΔΕΘ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Θα ενταθεί, όμως, το επόμενο διάστημα, καθώς ο ίδιος θα επιλέξει μεγαλύτερη εξωστρέφεια και πιο εμπροσθοβαρή λόγο. Κοινώς, περισσότερες προγραμματικές προτάσεις για το τι θα κάνει η Ν.Δ. και μικρότερη αναλογία στον αντιπολιτευτικό λόγο και στο τι δεν έχει κάνει η κυβέρνηση – αναλογία, πάντως, υπέρ της οποίας τάχθηκε και η βάση της Ν.Δ. στα ερωτηματολόγια του συνεδρίου της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου.

Ούτως ή άλλως, πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι πολίτες έχουν κάνει τον λογαριασμό και την αξιολόγησή τους για τα κυβερνητικά πεπραγμένα και δεν αρκεί πλέον η αντιπολίτευση να θυμίζει μόνο τις παλινωδίες και τις αποτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι να απαντήσει γιατί μια δική του κυβέρνηση θα είναι διαφορετική και να κερδίσει την εμπιστοσύνη ψηφοφόρων που διστάζουν να κάνουν το βήμα προς τη Ν.Δ.

«Πολλαπλή απογοήτευση»

Πηγές της Πειραιώς έλεγαν ότι ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι απευθύνεται σε μια κοινωνία «πολλαπλώς απογοητευμένη από το πολιτικό σύστημα και πιστεύει ότι για να ανακτηθεί η πίστη των πολιτών στην πολιτική διαδικασία, απαιτείται πρωτίστως ένα νέο υπόδειγμα ηγεσίας που να ανταποκρίνεται στις επιταγές της εποχής και στις προσδοκίες των πολιτών». Η νέα αυτή επικοινωνιακή αντεπίθεση που στόχο έχει να ενισχύσει το πρωθυπουργικό προφίλ και την κυβερνητική ατζέντα του κ. Μητσοτάκη, θα περάσει μέσα από νέες περιοδείες ανά τη χώρα. Ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός για τους πρώτους μήνες του 2018 προβλέπει την απουσία του προέδρου της Ν.Δ. από την Αθήνα περίπου δύο εβδομάδες ανά μήνα. Η αρχή θα γίνει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας από τη διήμερη περιοδεία στην Πέλλα και την Πιερία. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί 14 πόλεις και χωριά. Οι περιοδείες θα συνεχιστούν και περιλαμβάνουν συναντήσεις και επαφές με πολίτες σε χώρους εργασίας, σε χωριά και σε καφενεία, στο πρότυπο εξορμήσεων που κάνει τους τελευταίους μήνες. Εξορμήσεις που είχαν συμπεριλάβει και επαφές με επαγγελματικές ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι σε σεκιούριτι και οι ντελιβεράδες, καθώς οι ασθενέστερες ομάδες και οι χαμηλόμισθοι βρίσκονται εδώ και καιρό στη στρατηγική στόχευση της Ν.Δ. – δεν συμπεριλήφθηκαν τυχαία στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αναπροσαρμογή της προεδρικής στρατηγικής και ο διαφορετικός τρόπος επικοινωνιακής προσέγγισης προκειμένου η Ν.Δ. να πείσει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες –όποτε αυτές στηθούν– συμπίπτει, εξάλλου, με το κλείσιμο ακόμη ενός κύκλου. Και αυτός είναι η συμπλήρωση δύο χρόνων του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. Δύο χρόνια και δύο συνέδρια μετά, το σκηνικό εντός του κόμματος έχει αλλάξει. Με το νέο καταστατικό επιβάλλεται πενταετής προεδρική θητεία, ενώ απαγορεύτηκε ο τραπεζικός δανεισμός. Τα στοιχεία οικονομικής διαχείρισης της Ν.Δ. βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της.

Εξυγίανση και ανανέωση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξυγίανε τα οικονομικά του οίκου του με πρώτο βήμα τη μετακόμιση στο μικρότερο, αλλά πολύ φθηνότερο κτίριο του Μοσχάτου, επιλέγοντας ταυτόχρονα μια λαϊκή συνοικία της Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πειραιώς, το 2016 τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 63% σε σχέση με το 2015, ενώ το εννεάμηνο Ιαν.-Σεπτ. του 2017 μειώθηκαν κατά 30% επιπλέον σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2016. Συνολικά, μέσα σε 21 μήνες, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν από 8,2 εκατ. σε 2,1 εκατ., μείωση της τάξης του 74,4%. Στο στοίχημα της οικονομικής εξυγίανσης μπήκε και η κάρτα μέλους, πρόσκληση στην οποία ανταποκρίθηκαν 101.761 πολίτες (το πρώτο εννεάμηνο του 2017) αποφέροντας έσοδα ύψους 1,6 εκατ. Σκοπός του κ. Μητσοτάκη το 2018 είναι να επιτευχθεί ο στόχος λειτουργίας μόνο μέσα από ιδιωτική χρηματοδότηση, ώστε η κρατική να κατευθυνθεί αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της Ν.Δ. Ακόμη ισχυρότερο είναι το στίγμα ανανέωσης και ανοίγματος πέραν των κομματικών τειχών που έχει δώσει ο κ. Μητσοτάκης. Το μεγάλο του στοίχημα, το Μητρώο Στελεχών, συνεχίζει και επεκτείνεται. Μέχρι σήμερα 3.500 πολίτες, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν σχέση με τη Ν.Δ., έχουν υποβάλει αίτηση στην ανοικτή διαδικτυακή πλατφόρμα και ήδη 2.000 πέρασαν από τη διαδικασία αξιολόγησης και έχουν ενταχθεί στις γραμματείες και σε τομείς του κόμματος. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί 100 στελέχη και εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν και νέα ονόματα. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει στο στοίχημα ανανέωσης κατά 50% των ψηφοδελτίων του κόμματος.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου