Τοπικές Ειδήσεις

Θετικός ο απολογισμός για τον θαλάσσιο τουρισμό

Απολύτως θετικός είναι ο απολογισμός της σεζόν όσον αφορά στο θαλάσσιο τουρισμό. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ν. Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Παπαοικονόμου μέχρι και το Νοέμβριο, ο αριθμός των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων αυξήθηκε κατά 23,6% σε σύγκριση με το 2022. Θα μπορούσε ωστόσο το ποσοστό της αύξησης να ήταν ακόμη μεγαλύτερο, εάν δεν είχαν ακυρωθεί κάποιες προσεγγίσεις λόγω του πολέμου στο Ισραήλ και λόγω καιρικών συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση όμως, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ως μία από τις καλύτερες της τελευταίας δεκαετίας.
«Η σεζόν για την κρουαζιέρα εξελίχθηκε άκρως ικανοποιητικά. Μέχρι και τον Νοέμβριο είχαμε αύξηση της τάξης του 23,6 στις αφίξεις σε σύγκριση με το 2022. Είχαμε 448.252 επιβάτες ενώ το 2022 είχαμε 362.739. Φυσικά, το ποσοστό της αύξησης θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερο, εάν δεν σημειωνόταν ο πόλεμος στο Ισραήλ. Υπήρξαν ακυρώσεις προσεγγίσεων από πλοία που προσέγγιζαν τη Χάιφα. Επίσης, το Νοέμβριο υπήρξαν πέντε ακυρώσεις από κρουαζιερόπλοια που δεν κατάφεραν λόγω των καιρικών συνθηκών να προσεγγίσουν το λιμάνι μας. Εάν λοιπόν δεν είχαμε τις ακυρώσεις αυτές, τα ποσοστά αύξησης θα ήταν μεγαλύτερο. Και πάλι όμως, είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα φετινά αποτελέσματα της κρουαζιέρας», είπε ο κ. Παπαοικονόμου και συμπλήρωσε σχετικά τις προοπτικές για το 2024 τα εξής:
«Το 2024, εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα, προβλέπεται να είναι μία εξαιρετική χρονιά για την κρουαζιέρα. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματισθεί 390 προσεγγίσεις. Ποδαρικό θα κάνει το κρουαζιερόπλοιο Poesia στις 14 Ιανουαρίου. Το ευχάριστο είναι ότι -όπως και το 2023- θα είναι αυξημένες οι πληρότητες των πλοίων».
Ο κ. Παπαοικονόμου ανέφερε επίσης ότι έπειτα από την πιλοτική λειτουργία του home port το 2023 συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ώστε να χρησιμοποιείται σε τακτική βάση από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες. Αυτό θα μπορούσε ωστόσο να επιτευχθεί από το 2025 και έπειτα καθώς ο προγραμματισμός των εταιρειών έχει συνήθως διετή ορίζοντα.
Σημειώνεται ότι οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων συνεχίζονται και τον Δεκέμβριο. Οκτώ προσεγγίσεις τον Δεκέμβριο. Από τις 14 που είχαν προγραμματιστεί αρχικά, θα πραγματοποιηθούν οκτώ, λόγω των γεγονότων στο Ισραήλ. Προχθές αφίχθη στο τουριστικό λιμάνι του νησιού το κρουαζιερόπλοιο Silver Moon με επιβάτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΛΤ είπε ότι έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο για την ολοκλήρωση του τελευταίου τμήματος του ξύλινου πεζόδρομου. Οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, εάν πρώτα τοποθετηθεί η αναγκαία σήμανση για την ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων. Επιπλέον, ο κ. Παπαοικονόμου είπε ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη για την περίφραξη χώρου στο λιμάνι της Ακαντιάς και την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης (με προϋπολογισμό 32.000 ευρώ), προκειμένου να μεταφερθούν εκεί τα οχήματα και τα εμπορεύματα που κατάσχονται από το τελωνείο, έτσι ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος που καταλαμβάνουν στο τουριστικό λιμάνι. Διευκρίνισε ότι και το Τελωνείο συμφωνεί με τη μεταφορά των οχημάτων στο συγκεκριμένο χώρο που προτείνει το ΔΛΤ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου