Συνεντεύξεις

X. Γιασιράνη: «Στις μεγάλες κρίσεις επιλέγει κανείς το ρόλο και τη στάση του. Ετσι αφήνει το αποτύπωμά του»

«Στις μεγάλες κρίσεις επιλέγει κανείς το ρόλο και τη στάση του. Έτσι αφήνει το αποτύπωμά του. Εγώ επέλεξα να είμαι παρούσα με όλες μου τις δυνάμεις αψηφώντας κάθε κίνδυνο, υγειονομικό και πολιτικό».
Αυτό δηλώνει σήμερα στην «δ» η αντιπεριφερειάρχης Υγείας κα Χαρούλα Γιασιράνη, απαντώντας στους επικριτές, δικούς της και της περιφερειακής αρχής. Επίσης μιλάει για οικονομική ενίσχυση που παρέχει η ΠΝΑι στους γιατρούς για να έρθουν στα νησιά μας για τα κοινωνικά παντοπωλεία στα νησιά καθώς και τους δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό που γίνονται συνεχώς.
• Κυρία Γιασιράνη, πώς σχολιάζετε την διαχείριση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου; Φάνηκε ότι είχε αντανακλαστικά εξ αρχής.
Από την πρώτη ώρα της πανδημίας, είμαστε δίπλα στις δομές Δημόσιας Υγείας των νησιών μας και θα παραμένουμε για όσο διαρκέσει η υγειονομική κρίση.
Στηρίξαμε τους υγειονομικούς και την υγειονομική θωράκιση των νησιών από την πρώτη στιγμή όταν ήταν όλα δύσκολα, δυσεύρετος ο κάθε είδους εξοπλισμός και τα αναλώσιμα, όχι μόνο στη χώρα αλλά σε όλο τον πλανήτη. Χωρίς δεύτερη σκέψη και με μεγάλη ταχύτητα, σπεύσαμε να εφοδιάσουμε τα επτά Νοσοκομεία της Περιφέρειας με μηχανήματα PCR και αντιδραστήρια για μοριακούς ελέγχους, τις δημόσιες δομές υγείας με θαλάμους απομόνωσης και υποδοχής ασθενών για μεγαλύτερη ασφάλεια του προσωπικού και των επισκεπτών, με κρίσιμο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως σύγχρονους αναπνευστήρες, στις περισσότερες δομές υγείας, με δύο κλωβούς αρνητικής πίεσης δωρεά στο ΕΚΑΒ για ασφαλείς διακομιδές, όταν το ΕΚΑΒ διέθετε μόλις έναν πανελλαδικά.
Χωρίς ολιγωρία και χωρίς το σύνδρομο της ¨αρμοδιότητας¨, προχωρήσαμε στην προμήθεια τέστ αντιγόνου (rapid test) για τον έλεγχο των πολιτών, που είναι ένα ακόμα βήμα της μεγάλης προσπάθειας της Περιφερειακής Αρχής, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, με την έναρξη της πανδημίας COVID – 19, για την ενίσχυση του αισθήματος υγειονομικής ασφάλειας των κατοίκων των νησιών της Περιφέρειάς μας. Με απόλυτη προτεραιότητα στα μικρά νησιά, έχουμε ήδη παραδώσει για τον έλεγχο όλων των κατοίκων rapid tests στο Καστελλόριζο και την Αστυπάλαια και συνεχίζουμε σε όλα τα νησιά.
Ως αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Υγείας, δέχεστε συνεχώς κριτική από συγκεκριμένους κύκλους για την διαχείριση της κατάστασης με τον κορωνοϊό. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Ανήκω στην ομάδα των πολιτικών που λειτουργούμε και παράγουμε πολιτική με άξονα την Αλήθεια και τη Διαφάνεια, με αποδέκτη την κοινωνία. Έχουμε δυσανεξία στο ψέμα, την ύβρη, τον μηδενισμό, την υπονόμευση κάθε προσπάθειας βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Στις μεγάλες κρίσεις επιλέγει κανείς το ρόλο και τη στάση του. Έτσι αφήνει το αποτύπωμά του. Εγώ επέλεξα να είμαι παρούσα με όλες μου τις δυνάμεις αψηφώντας κάθε κίνδυνο, υγειονομικό και πολιτικό.
Βρίσκομαι καθημερινά στις δειγματοληψίες όπου γίνονται, δουλεύω ατελείωτες ώρες και το κάνω με χαρά και ευχαρίστηση γιατί συνεισφέρω με τις δικές μου δυνάμεις στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης της ανθρωπότητας τον τελευταίο αιώνα.
Στοχοποιήθηκα και δέχθηκα ομοβροντία επιθέσεων από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, από αυτούς που με άθλιο και μικρόψυχο τρόπο θέλησαν να μηδενίσουν όλες τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να πλήξουν εμένα προσωπικά με χυδαίους χαρακτηρισμούς του τύπου «μαυραγορίτες και λαδέμποροι της κατοχής», «βλάκας», «χωρίς το επιστημονικό υπόβαθρο» που νιώθουν να αντιμετωπίζονται ως ιθαγενείς που χρειάζονται χάντρες και φύκια, αντί μεταξωτές κορδέλες» και άλλα τέτοια φαιδρά. Και τι δεν άκουσα! Κάλεσα στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο τους αρχηγούς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Μανώλη Γλυνό, Γιάννη Ντουνιαδάκη, Χαράλαμπο Κόκκινο που πρόθυμα, δημόσια και χωρίς συστολή, αγκάλιασαν αυτούς τους χυδαίους χαρακτηρισμούς και εξέδωσαν δελτία τύπου να μου πουν αν τους υιοθετούν, δεν άρθρωσαν λέξη!
Ας μου απαντήσουν οι επικριτές μου: οι Υπουργοί Υγείας, οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, οι Διοικητές των Νοσοκομείων είναι όλοι γιατροί; Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ είναι γιατρός; Γιατί αυτό είναι το βασικό τους επιχείρημα. Ας αναλογιστούν ότι η κρίση των πολιτών είναι η απάντηση στη δική τους μικροπολιτική.
Όταν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος μου ζήτησε να αναλάβω την ευθύνη της Δημόσιας Υγείας και της Κοινωνικής Μέριμνας μεσούσης της πανδημίας, τον διαβεβαίωσα ότι θα υπηρετήσω τη θέση με αυταπάρνηση. Έτσι έχω μάθει να λειτουργώ. Είμαι από αυτούς που αγαπούν την Ευθύνη, ας το πάρουν απόφαση. Και θα είμαι πάντοτε στην πλευρά της λύσης, όχι του προβλήματος.
• Διενεργούνται πάντως, συνεχώς δειγματοληπτικοί έλεγχοι από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Η ΠΝΑι συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια; Συνδιαμορφώνει το πρόγραμμα ελέγχων;
Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, τη Β΄ΔΥΠΕ και το ΕΚΑΒ είναι άριστη και αμφίδρομη. Στα θέματα που αφορούν την πανδημία είναι παραπάνω από αναγκαία η συνεργασία και η συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ. Από την πλευρά μας, είναι αυτονόητη η συνδρομή σε κάθε ενέργεια που αφορά στα νησιά μας. Μαζί με τον ΕΟΔΥ συνδιαμορφώνουμε το πρόγραμμα των ελέγχων στα νησιά για να δίνουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να εξετάζονται δωρεάν. Με τις Κινητές Ομάδες γίνονται έλεγχοι σε μικρά και μεγάλα νησιά, μικρά και μεγάλα χωριά, με τον τρόπο και την στρατηγική που κρίνει ο ΕΟΔΥ ανάλογα με τις συνθήκες και τα δεδομένα της πανδημίας.
• Η οικονομική ενίσχυση που παρέχει η ΠΝΑι στους γιατρούς για να έρθουν στα νησιά μας, είναι ένα κίνητρο. Πώς διαμορφώνεται αυτή την περίοδο η κατάσταση;
Η Περιφερειακή Αρχή συμμεριζόμενη την ανάγκη των πολιτών για υγειονομική κάλυψη, ειδικά στα ακριτικά και απομακρυσμένα νησιά που για πολλά χρόνια δεν παρουσιάστηκε κανένας γιατρός για να τις καλύψει τις ανάγκες των νησιωτών, θέσπισε πρωτοποριακά στη χώρα πριν πέντε χρόνια, την παροχή κινήτρου 450 ευρώ σε αγροτικούς και επικουρικούς γιατρούς που δέχονται να υπηρετήσουν στις κενές θέσεις. Με το κίνητρο αυτό, καταφέραμε να καλύψουμε μεγάλο αριθμό κλειστών ιατρείων στα νησιά. Σήμερα, η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου επιδοτεί 44 γιατρούς στα Δωδεκάνησα.
• Να περάσουμε στα κοινωνικά παντοπωλεία. Η ΠΝΑι αύξησε φέτος τον προϋπολογισμό; Αυξήθηκαν οι αιτούντες λόγω της κρίσης με τον κορωνοϊό και σε ποια νησιά έχετε την ευθύνη;
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου επιτελεί ένα σημαντικό έργο, το οποίο δεν διαφημίζουμε από σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων που είναι δικαιούχοι. Εντάσσει δικαιούχους σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του, ο οποίος είναι ψηφισμένος από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στην ευθύνη μου υπάγονται τα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Δωδεκανήσου.
Στον φετινό διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια τροφίμων, διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για να μπορούμε να καλύψουμε όποια ανάγκη παρουσιαστεί με δεδομένη τη μείωση του εισοδήματος των συμπολιτών μας και την μεγάλη αύξηση της ανεργίας που προκάλεσε η πανδημία. Τους τελευταίους μήνες, η αύξηση των συμπολιτών μας είναι της τάξης του 20% .
Αναμένουμε και περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες, λόγω της λήξης της τουριστικής περιόδου. Έγκαιρα, και με τη συνεργασία του Εργατικού Κέντρου Ρόδου ενημερώνονται οι άνεργοι πλέον συμπολίτες μας που δοκιμάζονται, ότι έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν για όσο χρόνο χρειαστεί. Παράλληλα, υλοποιούμε στις Επαρχίες Καλύμνου και Καρπάθου το επισιτιστικό πρόγραμμα ΤΕΒΑ, το οποίο ενισχύει επίσης τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται.
Τα ποσό που δαπανούμε για να υποστηρίζουμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας είναι περίπου 2,5 εκ ευρώ.
Ο προσανατολισμός μας είναι σταθερά στοχευμένος στην Ευθύνη, την Πράξη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου