Τοπικές Ειδήσεις

Σημαντικές παρεμβάσεις σε λιμάνια της Δωδ/νήσου από το Δημοτικό Λιμενικό Tαμείο

Σε μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις σε λιμάνια δικαιοδοσίας του, θα προχωρήσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», στον άξονα «Τοπική Ανάπτυξη και Προστασία του Περιβάλλοντος».

Ειδικότερα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, υποβλήθηκαν προτάσεις για την σύνταξη/ επικαιροποίηση σχεδίων και μελετών στο πλαίσιο κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων με έμφαση στις μελέτες προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε 19 λιμάνια σε Ρόδο, Χάλκη, Σύμη, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελόριζο και Τήλο.
Η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Δήμων στους οποίους λειτουργούν Δημοτικά Λιμενικά Γραφεία, για τη σύνταξη/ επικαιροποίηση τεχνικών μελετών, μελετών στρατηγικού σχεδιασμού και την παροχή τεχνικού συμβούλου για την επέκταση, βελτίωση και συντήρηση των λιμενικών υποδομών αρμοδιότητάς τους. Στόχος είναι η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών των ΔΛΤ και των ΔΛΓ, ώστε να διασφαλιστεί η επιλεξιμότητά τους σύμφωνα με τις οδηγίες και κανονισμούς της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 20.000.000,00€. Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός δύναται να τροποποιηθεί κατόπιν σχετικής τροποποίησης της πρόσκλησης.
Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, με δυνατότητα παράτασης σε περιπτώσεις δικαιολογημένου αιτήματος τον δήμου και κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργού Εσωτερικών.
Οι επιλέξιμες ενέργειες αφορούν σε όλες τις κατηγορίες λιμένων, όπως έχουν κατηγοριοποιηθεί με την ΚΥΑ αριθμ. 8315/2.2.2007, τη διαχείριση των οποίων έχουν Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και τα Δημοτικά Λιμενικά Γραφεία. Ειδικότερα στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης προβλέπονται δράσεις που αφορούν στην εκπόνηση/ επικαιροποίηση των παρακάτω κατηγοριών μελετών, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου:
Α. Μελέτες στρατηγικού σχεδιασμού
• Πρόγραμμα έργων Ανάπτυξης Λιμένων (ΠΕΑΛ)
• Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Ρ1αη)
Β. Τεχνικές Μελέτες
• Μελέτη στα πλαίσια της περιβαλλοντικής νομοθεσίας
• Μελέτη οριοθέτησης χερσαίων και εξομοιούμενων ζωνών λιμένα • Λοιπές μελέτες που αφορούν στη βελτίωση και επέκταση των λιμενικών υποδομών (οριστικές μελέτες, τοπογραφικές, στατικές, ακτομηχανικές, γεωτεχνικές, ηλεκτρομηχανολογικές, μελέτες προσβασιμότητας ΑΜΕΑ κ.λ.π.).
Γ. Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου με την προϋπόθεση σε αυτές να μην περιλαμβάνεται η εκπόνηση μελετών.
Οι προτεινόμενες δράσεις θα πρέπει να διακρίνονται από μία ολιστική προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων και κάλυψης αναγκών μιας λιμενικής υποδομής.
Δεν εντάσσονται στο Πρόγραμμα: α) Δράσεις που είναι ήδη ενταγμένες για χρηματοδότηση σε άλλα προγράμματα. β) Δράσεις που έχουν τη δυνατότητα άμεσης ένταξης σε άλλα Προγράμματα.
Σημειώνεται ότι το παρόν Πρόγραμμα λειτουργεί συμπληρωματικά άλλων Προγραμμάτων (π.χ. Τομεακών, Περιφερειακών ΕΠ τον ΕΣΠΑ 2014-2020, Ειδικών Αναπτυξιακών), με στόχο την ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών που δεν είναι εφικτό να καλυφθούν από αυτά. Κάθε δικαιούχος (ΔΛΤ ή Δήμος με ΔΛΓ) μπορεί να υποβάλει μία αίτηση χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα για λιμάνια αρμοδιότητάς του, τα οποία χωροθετούνται σε ένα μόνο Δήμο.
Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας κάθε είδους δαπάνης ορίζεται η ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης.
Το αίτημα ένταξης συνοδεύεται από:
• Απόφαση τον διοικητικού συμβουλίου του ΔΛΤ περί αποδοχής της συμμετοχής στο Πρόγραμμα και της υποβολής ταυ αιτήματος χρηματοδότησης, η οποία λαμβάνεται στη συνεδρίαση ταυ οργάνου με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.
Οι δικαιούχοι που δε διαθέτουν την, κατά το άρθρο 44 του Ν. 4412/2016, απαιτούμενη τεχνική επάρκεια αναθέτουσας αρχής για την σύναψη δημοσιών συμβάσεων έργων και μελετών, οφείλουν να προβλέπουν στο αίτημα για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα, την ανάληψη των καθηκόντων της αναθέτουσας αρχής από τεχνική υπηρεσία άλλον φορέα.
Το αίτημα Θα συνοδεύεται από τη σύμφωνη γνώμη ταυ φορέα που αναλαμβάνει τα καθήκοντα.
Οι δυο φορείς Θα συνυπογραφούν Προγραμματική Συμφωνία επ’ αυτού. Αν υποβάλλεται με την πρόταση η σύμφωνη γνώμη τον φορέα που θα αναλάβει, τότε η Προγραμματική Συμφωνία μπορεί να υπογράφεται στη συνέχεια. ➢ Τεχνικό Δελτίο, πλήρως συμπληρωμένο, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο υπόδειγμα (Παράρτημα 1 της παρούσας Πρόσκλησης)
➢ Βεβαίωση / υπεύθυνη δήλωση τον φορέα ότι η προτεινόμενη πράξη δεν έχει ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση και ότι δεν υφίσταται άμεσα δυνατότητα να ενταχθεί σε άλλα προγράμματα.
➢ Έγκριση σκοπιμότητας και προϋπολογισμού από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων/ Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών. Προκειμένου να εξετασθεί το αίτημα τον δικαιούχου για την έγκριση της σκοπιμότητας, Θα πρέπει να περιλαμβάνει προεκτίμηση αμοιβής και εκτίμηση προϋπολογισμού..
Η αποστολή ταυ αιτήματος θα γίνεται σύμφωνα με το επισυναπτόμενο υπόδειγμα (Παράρτημα 2 της παρούσας Πρόσκλησης). Ως έναρξη υποβολής αιτημάτων ένταξης στο πρόγραμμα ορίζεται η ημερομηνία έκδοσης της παρούσας πρόσκλησης και ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2019, μετά την υπ’ αρ πρωτ. 66373/25-Π9-2019 τροποποίηση πρόσκλησης.
Οι μελέτες που απαιτούνται ανά νησί παρατίθενται στον πίνακα.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση του ΔΛΤΝΔ θα υποβληθεί προς έγκριση στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» παράλληλα με την υποβολή αιτήματος για την έγκριση σκοπιμότητας και προϋπολογισμού από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τον συνημμένο πίνακα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου