Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Κρεμλής στη “δ”: Η νησιωτικότητα αποκτά πλέον μια ιδιαίτερη σημασία

Στη Ρόδο βρέθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο, ο κ. Γιώργος Κρεμλής, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, με απόφαση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Κρεμλής είναι διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντεταλμένος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας. Υπηρετεί στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.
Είναι επίσης πρόεδρος του Bureau της Σύμβασης Espoo και του Πρωτοκόλλου SEA, συμβάσεις της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη που διασφαλίζουν πως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις έργων μελετώνται ενδελεχώς στα πρώτα στάδια σχεδιασμού κι ότι υπάρχει συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων. Θα προεδρεύσει στη Διάσκεψη των Μερών το Δεκέμβριο του 2020.
Έχει μακρά σταδιοδρομία σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε κρατικούς φορείς, με έμφαση στην περιβαλλοντική πολιτική. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έχει συγγράψει βιβλία και πολυάριθμα άρθρα και μελέτες, που έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξενόγλωσσα έντυπα.
Ο κ. Κρεμλής μίλησε στην “δημοκρατική” για τα νέα του καθήκοντα και τους στόχους που τίθενται για την δική μας περιοχή:
«Στο πλαίσιο των νέων μου καθηκόντων ως συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος, κλίματος και κυκλικής οικονομίας, η νησιωτικότητα την οποία υπηρετώ εδώ και πολλά χρόνια (και για την οποία έχω ακόμη καθήκοντα στο πλαίσιο της σχέσης μου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εντεταλμένου σε θέματα κυκλικής οικονομίας) η διάσταση αυτή, αποκτά πλέον μια ιδιαίτερη σημασία, μιας και τα νησιά μας πρέπει να διασυνδεθούν ενεργειακά. Είναι η ώρα να προωθήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα νησιά και βέβαια να μπορέσουμε να τα θωρακίσουμε μέσα από την ενεργειακή τους διασύνδεση η οποία προβλέπεται να φτάσει και στα Δωδεκάνησα. Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα που πρέπει να λειτουργήσει αμφίδρομα μιας και πρέπει να τροφοδοτήσουμε με ενέργεια όλα τα νησιά μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό είναι ένα πρώτο σημείο. Το δεύτερο αφορά στην κυκλική οικονομία, η οποία έχει μια εξέχουσα διάσταση σε ό,τι αφορά την διαχείριση των αποβλήτων στα νησιά. Θα πρέπει να προωθήσουμε συστήματα διαλογής στην πηγή, να χρησιμοποιήσουμε τα απόβλητα ως πρώτες ύλες και προϊόντα και να προωθήσουμε την σύμπραξη του ιδιώτη ώστε να δημιουργήσουμε “πράσινη επιχειρηματικότητα”. Π.χ. τα οικιακά απόβλητα έχουν πολλά ανακυκλώσιμα, τα οποία μπορούν να διατεθούν άμεσα αλλά έχουν και το υγρό κλάσμα που είναι τα απόβλητα τροφίμων όπως και τα ληγμένα των σούπερ μάρκετ.
Και όπως ξέρετε, τα ξενοδοχεία all inclusive, παράγουν περίπου δύο κιλά απόβλητα την ημέρα τα οποία μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε με μικρές μονάδες ή μεγαλύτερες και να παράξουν βιοαέριο πολύ καλής ποιότητας. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των νησιών και φυσικά να καλύψει τις ανάγκες των ξενοδοχείων που θέλουν να φτιάξουν τέτοιες μονάδες για βιο-κατανάλωση. Είναι μια σημαντική διάσταση που συνδέεται με την διαχείριση των βιοαποβλήτων και των βιορευστών. Μία επίσης σημαντική προσπάθεια είναι να αξιοποιήσουμε την λυματολάσπη ως πρώτη ύλη με μια ειδική διαδικασία. Και από αυτή την λυματολάσπη μπορούμε να παράξουμε ενέργεια και να βοηθήσουμε στην κάλυψη των αναγκών του νησιού -ακόμη και ηλεκτροκίνηση» όπως είπε.
Ο κ. Κρεμλής αναφέρθηκε ακόμη στην κλιματική αλλαγή η οποία απειλεί άμεσα τα νησιά μας, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών τονίζοντας πως είναι σημαντικό να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους “υδάτινους πόρους” που υπάρχουν.
«Όλα αυτά μπορούμε να τα αναδείξουμε και να χρηματοδοτηθούν μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την συνεργασία που είχε με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ο κ. Κρεμλής δήλωσε: «Ο κ. Χατζημάρκος έχει βάλει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός και πιστεύω πως μπορούμε να αντλήσουμε πόρους από πολλά προγράμματα (π.χ. Φιλόδημος). Πρέπει να στηρίξουμε την ΠΝΑΙ για την στελέχωση των υπηρεσιών της. Ευελπιστώ στο μέλλον, μέσω του ΥΠΕΣ να δημιουργηθεί μια ομάδα στήριξης των Δήμων πανελλαδικά που έχουν πολλά προβλήματα. Στο Νότιο Αιγαίο θα πρέπει να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τη νησιωτικότητα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου