ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Κρεμλής στη “δ”: Η νησιωτικότητα αποκτά πλέον μια ιδιαίτερη σημασία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κρεμλής
Μέγεθος γραμμάτων

Στη Ρόδο βρέ­θη­κε το πε­ρα­σμέ­νο σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο, ο κ. Γιώρ­γος Κρεμ­λής, ο οποί­ος πρό­σφα­τα ανέ­λα­βε κα­θή­κο­ντα συμ­βού­λου του Πρω­θυ­πουρ­γού για θέ­μα­τα ενέρ­γειας, κλί­μα­τος, πε­ρι­βάλ­λο­ντος και κυ­κλι­κής οι­κο­νο­μί­ας, με από­φα­ση του κ. Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη.

Ο κ. Κρεμ­λής είναι διευ­θυ­ντής ε.τ. της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, εντε­ταλ­μέ­νος για θέ­μα­τα κυ­κλι­κής οι­κο­νο­μί­ας και νη­σιω­τι­κό­τη­τας. Υπη­ρε­τεί στο πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κό και κοι­νω­νι­κό συμ­βού­λιο της Ευ­ρω­παϊ­κής Τρά­πε­ζας Ανα­συ­γκρό­τη­σης και Ανά­πτυ­ξης και είναι μέλος του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του Ευ­ρω­παϊ­κού Ορ­γα­νι­σμού Δη­μο­σί­ου Δι­καί­ου.

Είναι επί­σης πρό­ε­δρος του Bureau της Σύμ­βα­σης Espoo και του Πρω­το­κόλ­λου SEA, συμ­βά­σεις της Οι­κο­νο­μι­κής Επι­τρο­πής των Ηνω­μέ­νων Εθνών για την Ευ­ρώ­πη που δια­σφα­λί­ζουν πως οι πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κές επι­πτώ­σεις έργων με­λε­τώ­νται εν­δε­λε­χώς στα πρώτα στά­δια σχε­δια­σμού κι ότι υπάρ­χει συ­ντο­νι­σμός με­τα­ξύ των εμπλε­κο­μέ­νων. Θα προ­ε­δρεύ­σει στη Διά­σκε­ψη των Μερών το Δε­κέμ­βριο του 2020.

Έχει μακρά στα­διο­δρο­μία σε υπη­ρε­σί­ες της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής και σε κρα­τι­κούς φο­ρείς, με έμ­φα­ση στην πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή πο­λι­τι­κή. Έχει δι­δά­ξει σε Πα­νε­πι­στή­μια στην Ελ­λά­δα και στο εξω­τε­ρι­κό κι έχει συγ­γρά­ψει βι­βλία και πο­λυά­ριθ­μα άρθρα και με­λέ­τες, που έχουν δη­μο­σιευ­τεί σε ελ­λη­νι­κά και ξε­νό­γλωσ­σα έντυ­πα.

Ο κ. Κρεμ­λής μί­λη­σε στην “δη­μο­κρα­τι­κή” για τα νέα του κα­θή­κο­ντα και τους στό­χους που τί­θε­νται για την δική μας πε­ριο­χή:

«Στο πλαί­σιο των νέων μου κα­θη­κό­ντων ως συμ­βού­λου του πρω­θυ­πουρ­γού κ. Μη­τσο­τά­κη σε θέ­μα­τα ενέρ­γειας, πε­ρι­βάλ­λο­ντος, κλί­μα­τος και κυ­κλι­κής οι­κο­νο­μί­ας, η νη­σιω­τι­κό­τη­τα την οποία υπη­ρε­τώ εδώ και πολλά χρό­νια (και για την οποία έχω ακόμη κα­θή­κο­ντα στο πλαί­σιο της σχέ­σης μου με την Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή ως εντε­ταλ­μέ­νου σε θέ­μα­τα κυ­κλι­κής οι­κο­νο­μί­ας) η διά­στα­ση αυτή, απο­κτά πλέον μια ιδιαί­τε­ρη ση­μα­σία, μιας και τα νησιά μας πρέ­πει να δια­συν­δε­θούν ενερ­γεια­κά. Είναι η ώρα να προ­ω­θή­σου­με τις ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές ενέρ­γειας στα νησιά και βέ­βαια να μπο­ρέ­σου­με να τα θω­ρα­κί­σου­με μέσα από την ενερ­γεια­κή τους δια­σύν­δε­ση η οποία προ­βλέ­πε­ται να φτά­σει και στα Δω­δε­κά­νη­σα. Είναι ένα με­γά­λο εγ­χεί­ρη­μα που πρέ­πει να λει­τουρ­γή­σει αμ­φί­δρο­μα μιας και πρέ­πει να τρο­φο­δο­τή­σου­με με ενέρ­γεια όλα τα νησιά μέσα από τις ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές ενέρ­γειας. Αυτό είναι ένα πρώτο ση­μείο. Το δεύ­τε­ρο αφορά στην κυ­κλι­κή οι­κο­νο­μία, η οποία έχει μια εξέ­χου­σα διά­στα­ση σε ό,τι αφορά την δια­χεί­ρι­ση των απο­βλή­των στα νησιά. Θα πρέ­πει να προ­ω­θή­σου­με συ­στή­μα­τα δια­λο­γής στην πηγή, να χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με τα από­βλη­τα ως πρώ­τες ύλες και προ­ϊ­ό­ντα και να προ­ω­θή­σου­με την σύ­μπρα­ξη του ιδιώ­τη ώστε να δη­μιουρ­γή­σου­με “πρά­σι­νη επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα”. Π.χ. τα οι­κια­κά από­βλη­τα έχουν πολλά ανα­κυ­κλώ­σι­μα, τα οποία μπο­ρούν να δια­τε­θούν άμεσα αλλά έχουν και το υγρό κλά­σμα που είναι τα από­βλη­τα τρο­φί­μων όπως και τα ληγ­μέ­να των σού­περ μάρ­κετ.

Και όπως ξέ­ρε­τε, τα ξε­νο­δο­χεία all inclusive, πα­ρά­γουν πε­ρί­που δύο κιλά από­βλη­τα την ημέρα τα οποία μπο­ρού­με να τα αξιο­ποι­ή­σου­με με μι­κρές μο­νά­δες ή με­γα­λύ­τε­ρες και να πα­ρά­ξουν βιο­α­έ­ριο πολύ καλής ποιό­τη­τας. Αυτό μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για τις ανά­γκες των νη­σιών και φυ­σι­κά να κα­λύ­ψει τις ανά­γκες των ξε­νο­δο­χεί­ων που θέ­λουν να φτιά­ξουν τέ­τοιες μο­νά­δες για βιο-κα­τα­νά­λω­ση. Είναι μια ση­μα­ντι­κή διά­στα­ση που συν­δέ­ε­ται με την δια­χεί­ρι­ση των βιο­α­πο­βλή­των και των βιο­ρευ­στών. Μία επί­σης ση­μα­ντι­κή προ­σπά­θεια είναι να αξιο­ποι­ή­σου­με την λυ­μα­το­λά­σπη ως πρώτη ύλη με μια ει­δι­κή δια­δι­κα­σία. Και από αυτή την λυ­μα­το­λά­σπη μπο­ρού­με να πα­ρά­ξου­με ενέρ­γεια και να βοη­θή­σου­με στην κά­λυ­ψη των ανα­γκών του νη­σιού -ακόμη και ηλε­κτρο­κί­νη­ση» όπως είπε.

Ο κ. Κρεμ­λής ανα­φέρ­θη­κε ακόμη στην κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή η οποία απει­λεί άμεσα τα νησιά μας, λόγω των αυ­ξη­μέ­νων θερ­μο­κρα­σιών το­νί­ζο­ντας πως είναι ση­μα­ντι­κό να μπο­ρέ­σου­με να αξιο­ποι­ή­σου­με τους “υδά­τι­νους πό­ρους” που υπάρ­χουν.

«Όλα αυτά μπο­ρού­με να τα ανα­δεί­ξου­με και να χρη­μα­το­δο­τη­θούν μέσα από ευ­ρω­παϊ­κά προ­γράμ­μα­τα στο πλαί­σιο της νέας προ­γραμ­μα­τι­κής πε­ριό­δου» είπε.

Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά με την συ­νερ­γα­σία που είχε με τον πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ. Γιώρ­γο Χα­τζη­μάρ­κο, ο κ. Κρεμ­λής δή­λω­σε: «Ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος έχει βάλει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη, είναι εξαι­ρε­τι­κά απο­τε­λε­σμα­τι­κός και πι­στεύω πως μπο­ρού­με να αντλή­σου­με πό­ρους από πολλά προ­γράμ­μα­τα (π.χ. Φι­λό­δη­μος). Πρέ­πει να στη­ρί­ξου­με την ΠΝΑΙ για την στε­λέ­χω­ση των υπη­ρε­σιών της. Ευ­ελ­πι­στώ στο μέλ­λον, μέσω του ΥΠΕΣ να δη­μιουρ­γη­θεί μια ομάδα στή­ρι­ξης των Δήμων πα­νελ­λα­δι­κά που έχουν πολλά προ­βλή­μα­τα. Στο Νότιο Αι­γαίο θα πρέ­πει να στη­ρί­ξου­με ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο τη νη­σιω­τι­κό­τη­τα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.