Συνεντεύξεις

N. Xαραλάμπους: «Από την Ελλάδα θα ξεκινήσει το μεγαλύτερο επιχειρησιακό περιβάλλον πτήσεων υδροπλάνων στον κόσμο»

«Εχοντας το σύνθημα ‘Ενώνουμε την Ελλάδα’, αποσκοπούμε να καλύψουμε μεταφορές στο εσωτερικό της χώρας μας, χρησιμοποιώντας την νέα εναλλακτική και ασφαλή μορφή μετακίνησης, τα υδροπλάνα. Από την Ελλάδα θα ξεκινήσει το μεγαλύτερο επιχειρησιακό περιβάλλον πτήσεων υδροπλάνων στον κόσμο, θα αλλάξει την δημογραφία του τουρισμού στη Μεσόγειο ξεπερνώντας κάθε προσδοκία και θα θέσει νέα όρια στον κλάδο της μεταφοράς…»
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δ» ο κ. Νικόλας Χαραλάμπους, πρόεδρος & CEO ΤΗΣ ‘HELLENIC SEA PLANES’ που φέρνει στα νησιά μας, τα υδροπλάνα. Ο κ. Χαραλάμπους μιλάει ακόμα για το Project, για τον σχεδιασμό αλλά και το μέλλον των μεταφορών με τα υδροπλάνα.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Χαραλάμπους, πρόσφατα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, ανέδειξε ανάδοχο την κοινοπραξία «Υδατοδρόμια Νοτίου Αιγαίου», για την αδειοδότηση 20 συνολικά υδατοδρομίων, σε 19 νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μιλήστε μας για το φιλόδοξο αυτό Project.
Με την υπογραφή της σύμβασης για την αδειοδότηση των συνολικά 20 υδατοδρομίων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ουσιαστικά μπήκαν οι βάσεις προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το εγχείρημα της λειτουργίας υδροπλάνων στο μεγαλύτερο σύμπλεγμα νησιών της Ευρώπης, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει το μεγαλύτερο επιχειρησιακό περιβάλλον υδροπλάνων στον κόσμο.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει στρατηγική σημασία για εμάς, καθώς στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο απόθεμα από τα προβλεπόμενα υδατοδρόμια της χώρας. Τα υδροπλάνα έχουν μεγάλη ιστορία στην χώρα μας, που πετούσαν στα ελληνικά νησιά μας από τις αρχές του 20ου αιώνα, τότε υδροπλάνα ξένων αεροπορικών εταιρειών, ενώ πολύ σύντομα τα Ελληνικά Υδροπλάνα θα είναι αυτά που θα πετάξουν ξανά στο Νότιο Αιγαίο. Οι νησιωτικές περιφέρειες αλλά και η χώρα ολόκληρη θα βιώσει μια νέα προοπτική, μια πρόσθετη δυνατότητα μετακίνησης, ένα νέο τουριστικό προϊόν καθώς και διασύνδεση για ορισμένα νησιά που ήταν απομονωμένα και θα ανατρέψει τη δημογραφία των επισκεπτών της.
Η μεταφορά με υδροπλάνα και η ύπαρξη σύγχρονων υδατοδρομίων θα ενισχύσει την αίγλη των νησιών, τόσο αυτών με ήδη ισχυρό τουριστικό brandname και παγκόσμιο απόηχο, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Ρόδος, όσο και αυτών με ραγδαία αναπτυσσόμενη τουριστική ταυτότητα όπως για παράδειγμα η Σέριφος, η Κύθνος και η Αστυπάλαια.
Αδιαμφισβήτητα θα αποτελέσει ένα νέο αλλά και βασικό πυλώνα της συγκοινωνιακής συνέχειας του νησιωτικού μας χώρου, καθώς η χρήση υδροπλάνου συμβάλλει στην άρση της απομόνωσης των πιο μικρών νησιών της Περιφέρειας όπου δεν είναι δυνατή η κατασκευή αεροδρομίων, ενώ και η μεταξύ τους ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι δυσχερής, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο.
Πέρα από το κομμάτι του τουρισμού και των συγκοινωνιακών επιλογών των κατοίκων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο ερχομός των υδροπλάνων θα παίξει εξίσου σημαντικό ρόλο στην αμεσότητα στον τομέα της υγείας με τις αεροδιακομιδές των ασθενών να γίνονται σαφώς ταχύτερες.
Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η κοινοπραξία «Υδατοδρόμια Νοτίου Αιγαίου» και η επένδυση στην κατασκευή των υδατοδρομίων είναι ένα υλοποιήσιμο project που θα φέρει τον θετικό αέρα αλλαγών που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας αλλά και το Αιγαίο.
• Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Ρόδο, το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα που τίθεται για την ολοκλήρωση της υποδομής των 20 υδατοδρομίων, είναι 18 μήνες. Είστε αισιόδοξος;
Η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχουν θέσει χρονοδιάγραμμα εντός του επόμενου μήνα να παρουσιαστεί το νέο ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υδατοδρομίων που έχει ως τρίπτυχο την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών καθώς και την επαναφορά των ιδιωτικών επενδύσεων το οποίο θα οδηγήσει στην ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων και πτήσεων υδροπλάνων στην Ελλάδα.
Ο αυστηρός προγραμματισμός και ο στόχος της «HellenicSeaplanesS.A» καθώς και των υπόλοιπων μελών της σύμπραξης, «Ελληνικά Υδατοδρόμια Ι.Κ.Ε» και «OPTIMUMVALUEA.E» μέσω της κοινοπραξίας «Υδατοδρόμια Νοτίου Αιγαίου» έχουν πλάνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων πολύ πιο πριν από το 18μηνο και σίγουρα θα είναι εφικτό και υλοποιήσιμο εντός του χρονικού ορίου που έχει συμφωνηθεί.
Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για 8 ακόμη υδατοδρόμια στα νησιά Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μήλο και Αμοργό, των οποίων οι μελέτες είναι προχωρημένες και αναμένεται να υποβληθούν προς αδειοδότηση μέχρι το τέλος του έτους. Ακόμη, 4 υδατοδρόμια έχουν προηγηθεί αυτοτελώς σε Ίο, Τήνο, Σίφνο και Πάτμο, ενώ στο δίκτυο θα προστεθεί προσεχώς και το υδατοδρόμιο της Κω, μετά από συνεννόηση του νέου δημάρχου, Θεοδόση Νικηταρά με τον περιφερειάρχη.
Πρέπει να ειπωθεί ότι η στάση και η αποφασιστικότητα της σημερινής Κυβέρνησης και η από κοινού πορεία των εταιρειών μας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αισιοδοξία είναι μονόδρομος για το ζήτημα της ολοκλήρωσης της υποδομής των 20 υδατοδρομίων. Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε την Μέκκα των υδροπλάνων στην Ελλάδα…!
• Οι νησιώτες έχουν μεγάλες προσδοκίες από τα υδατοδρόμια. Σε τι θα συμβάλουν και πόσο θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες που θα παρέχετε;
Το σχέδιο της πτήσης με υδροπλάνα δεν μπορεί να λειτουργήσει ορθολογικά χωρίς την ύπαρξη υδατοδρομίων. Τα υδατοδρόμια δημιουργούν την κατάλληλη υποδομή, προκειμένου να παράσχουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στα υδροπλάνα και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας μας.
Η διαμόρφωση και η υλοποίηση αυτής της νέας εθνικής μεταφορικής υποδομής αυτομάτως θα έχει ως αποτέλεσμα το άνοιγμα θέσεων εργασίας που σύμφωνα με προβλέψεις μας μπορεί να φτάσει, μόνο στα υδατοδρόμια της Ελλάδας, σε έναν αριθμό της τάξεως των 1500 ατόμωνκαι θα αφορά πολλές και διαφορετικές ειδικότητες.
Επιπροσθέτως τα υδατοδρόμια στα νησιά θα προσελκύσουν αναμφίβολα εμπορικές συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις τουριστικού περιεχομένου και όχι μόνο, καθώς στο επιχειρησιακό μας πλάνο προβλέπεται το εκάστοτε υδατοδρόμιο να διαθέτει πολλαπλές παροχές υπηρεσιών εστίασης, καταστήματα ή κιόσκια με τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά ενθύμια.
Γενικότερα αυτοσκοπός της δημιουργίας υδατοδρομίων είναι η στήριξη της τοπικής κοινωνίας και ο πυλώνας ανάπτυξής της.
Όσον αφορά στο ερώτημα για το κατά πόσο τα υδατοδρόμια θα συμβάλλουν στις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, είναι σημαντικό να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι κοινός παρονομαστής αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι όλων των υπηρεσιών μας είναι η υπερκάλυψη του αισθήματος ασφάλειας στους επίδοξους επιβάτες μας.
Ο επιβάτης, όταν καταφτάσει στο υδατοδρόμιο και εφόσον περάσει τις απαραίτητες διαδικασίες προσωπικού ελέγχου και των στοιχείων πτήσης του, θα μπορεί να μεταβεί με απόλυτη ασφάλεια από το χώρο αναμονής στο εσωτερικό του αεροσκάφους, ενώ έχουν παρθεί και τα απαραίτητα μέτρα για την υποστήριξη μεταφοράς ατόμων ΑΜΕΑ και ειδικών κατηγοριών.
Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθώ στις υποστηρικτικές λειτουργίες που προσφέρουν τα υδατοδρόμια των νήσων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που θα βελτιώσουν αναμφίβολα τη λειτουργία πτήσης των υδροπλάνων τους.
Σε κάθε υδατοδρόμιο προβλέπεται ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τη συντήρηση των υδροπλάνων και την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ελέγχων τους για την πρόληψη και άμεση επιδιόρθωση πιθανών τεχνικών ζητημάτων.
• Μιλήστε μας για την εταιρεία που εκπροσωπείτε. Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι σας;
Η Hellenic Seaplanes ξεκίνησε το 2013 αμέσως μετά την υπογραφή του Ν.4146 περί λειτουργίας υδροπλάνων και δημιουργίας υδατοδρομίων.
Έχοντας ως οδηγό την εμπειρία αλλά και τα λάθη του παρελθόντος, η ομάδα μου και εγώ σχεδιάσαμε προσεκτικά το δίκτυό μας, δίνοντας εναλλακτικές λύσεις στα πιθανά προβλήματα που θα μπορούσαν να ανακύψουν, αναπτύσσοντας παράλληλα εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη από τη λειτουργία των υδροπλάνων.
Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη και δημιουργία των κατάλληλων σύγχρονων υποδομών με σκοπό την παροχή της απαιτούμενης επιχειρησιακής υποστήριξης τόσο στα υδροπλάνα όσο και στα υδατοδρόμια.
Προτεραιότητά μας είναι να ενισχύσουμε τη συνδεσιμότητα των νησιών μεταξύ τους, ιδιαίτερα εκείνων που είναι απομακρυσμένα χωρίς ικανοποιητική διασύνδεση αλλά και των νησιών με την ηπειρωτική χώρα καθώς και να προσφέρουμε τις απαραίτητες υπηρεσίες ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που μπορεί να συναντήσει και να απολαύσει ο τουρίστας σε όλα τα σημεία της χώρας μας.
Έχοντας το σύνθημα ‘‘Ενώνουμε την Ελλάδα’’, αποσκοπούμε να καλύψουμε μεταφορές στο εσωτερικό́ της χώρας μας, χρησιμοποιώντας την νέα εναλλακτική́ και ασφαλή μορφή́ μετακίνησης, τα υδροπλάνα, δραστηριοποιούμενοι ταυτόχρονα σε τομείς όπως η αδειοδότηση, διαχείριση και ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων, η λειτουργία υδροπλάνων καθώς και η εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών.
Από την Ελλάδα θα ξεκινήσει το μεγαλύτερο επιχειρησιακό περιβάλλον πτήσεων υδροπλάνων στον κόσμο, θα αλλάξει την δημογραφία του τουρισμού στην Μεσόγειο ξεπερνώντας κάθε προσδοκία και θα θέσει νέα όρια στον κλάδο της μεταφοράς ….

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου