Ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, προσέφυγε χθες, ο 41χρονος επαγγελματίας οδηγός, που κατηγορείται για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, με αίτημα την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους.
Ο 41χρονος, συνελήφθη από κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε συγκεκριμένα σε παγκόσμια επιχείρηση και διεξήγαγε στοχευμένες πολύμηνες έρευνες σε δίκτυο διαμοιρασμού αρχείων peertopeer (Ρ2Ρ), για την καταπολέμηση της πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου.
Κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβη την 24η Σεπτεμβρίου 2015, στην οικία του 41χρονου, ο οποίος φέρεται να κατείχε στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2015 ένα video με υλικό παιδικής πορνογραφίας στο δίκτυο Ρ2Ρ edonkey2000.
Από την έρευνα, που έγινε στην οικία του στη Ρόδο, βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος με πλήθος πορνογραφικών αρχείων μεταξύ των οποίων ορισμένα απεικονίζουν ανήλικα παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών, να επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις.
Κατασχέθηκε επίσης και ένας φορητός υπολογιστής, ο οποίος θα ελεγχθεί αρμοδίως από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 41χρονος, είχε σε κρυφούς φακέλους στον εξωτερικό δίσκο δύο ηλεκτρονικά ντοσιέ, που ήταν συνδεδεμένα με το δίκτυο Ρ2Ρ εντός των οποίων υπήρχαν συνολικά 585 φωτογραφίες και video με σκληρό πορνογραφικό υλικό.
Απολογούμενος κατέθεσε ότι το πορνογραφικό υλικό προοριζόταν για αποκλειστικά δική του χρήση και ότι επρόκειτο για αποσπασματικά βίντεο μικράς διάρκειας μεταξύ πολλών μικρών βίντεο με απλό πορνογραφικό περιεχόμενο τα οποία είναι ελεύθερα στο διαδίκτυο.
Σε κάποιες ιστοσελίδες, ανάμεσα σε αυτά που κατέβασε υπήρχαν, όπως είπε, και βίντεο που περιείχαν νεαρά άτομα των οποίων, η ηλικία ήταν απροσδιόριστη. Όταν όμως διαπίστωσε ότι τα αποσπάσματα αφορούσαν νεαρά άτομα, απλώς τα έκλεισε και δεν τα ξαναείδε.
Το πρόγραμμα, που ευρέθη στον υπολογιστή του, όπως είπε, δεν χρησιμοποιήθηκε για αναμετάδοση, ούτε και εγκαταστάθηκε για κάτι τέτοιο.
Στην προσφυγή του εκθέτει μεταξύ άλλων ότι ο χαρακτηρισμός της αποδιδόμενης σ’ αυτόν κακουργηματικής πράξης της πορνογραφίας ανηλίκων  κατ’ επάγγελμα είναι προδήλως εσφαλμένη, αδόκιμη, υπερβολική, αυθαίρετη  και αναπόδεικτη.
Υποστηρίζει ότι ουδέποτε κατείχε, παρήγαγε, αποθήκευσε και μετέφερε υλικό παιδικής πορνογραφίας με οποιονδήποτε τρόπο, ισχυριζόμενος παραπέρα ότι με βάση το υλικό της δικογραφίας οι αποδιδόμενες σε βάρος του  πράξεις, έχουν τον χαρακτήρα πλημμελήματος.
Το πρόγραμμα που ευρέθη στον υπολογιστή του, όπως εκθέτει, δεν χρησιμοποιήθηκε για αναμετάδοση, ούτε και εγκαταστάθηκε για κάτι τέτοιο. Το πρόγραμμα αυτό είναι από αυτά που εγκαθίστανται δωρεάν, το χρησιμοποιεί, όπως υποστηρίζει, μόνο για να κατεβάζει φωτογραφίες και βιντεάκια. Δεν γνώριζε ότι αυτό μπορεί και να αναμεταδώσει εικόνες.
Αγνοούσε, όπως ισχυρίζεται, επίσης ότι το πρόγραμμα Ρ2Ρ, που η χρήση του είναι νόμιμη και δωρεάν, περιέχει και παράνομο υλικό.
Τονίζει εξάλλου ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Τάσος Διάκος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ