Ρεπορτάζ

Πρέπει να αξιοποιηθούν η Βάρη και ο Καλαμώνας

Την βούληση της δημοτικής αρχής Ρόδου, να καταβάλει προσπάθειες ώστε να προχωρήσει η παραχώρηση χρήσης των αγροκτημάτων «Βάρης» και «Κάτω Καλαμώνα» από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο Δήμο Ρόδου, εξέφρασε με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική», ο εντεταλμένος σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα και Εμπορίου κ. Σάββας Καραταπάνης.

«Το θέμα αυτό, μας απασχολεί έντονα και μετά την σχετική έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, είμαι αποφασισμένος να το προχωρήσω. Είναι πράγματι πολύ μεγάλοι χώροι που παραμένουν αναξιοποίητοι. Τόσα χρόνια, μια ολόκληρη περιουσία, είναι σε εγκατάλειψη.
Ο Δήμος Ρόδου θέλει να αξιοποιήσει τις περιοχές με διάφορους τρόπους για λόγους ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία και μπορεί να προχωρήσει. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση.
Η γραφειοκρατία, μας έχει καθυστερήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά δεν μπορεί να παραμένει σε αυτή την κατάσταση.
Το επισκέφτηκα πρόσφατα για αυτοψία, και ειλικρινά η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε άλλο έτσι…» τόνισε ο κ. Καραταπάνης.
Να σημειωθεί ότι το θέμα έχει απασχολήσει επί σειράν ετών τόσον τον Δήμο Ρόδου όσο και τις πρώην δημοτικές αρχές, την ΠΝΑι και την άλλοτε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως να έχει καταλήξει σε αποτέλεσμα.
Νέο πρόγραμμα
στειρώσεων
αδέσποτων ζώων
συντροφιάς
από τον Δήμο Ρόδου
Στην πραγματοποίηση στειρώσεων σε Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, προχωράει ο Δήμος Ρόδου. Το θέμα συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, ύστερα από σχετική εισήγηση του εντεταλμένου του Δημοτικού Κυνοκομείου κ. Σάββα Καραταπάνη, ο οποίος έφερε την σχετική εισήγηση, που αναφέρει τα εξής:
«Ως γνωστό, το Δημοτικό Κυνοκομείο λειτουργεί σε συνεργασία με τη Φιλοζωική Εταιρεία Ρόδου που στελεχώνεται από εθελοντές συμπολίτες μας. Η λειτουργία του Δημοτικού Κυνοκομείου εν γένει στηρίζεται πέραν της συνεισφοράς του Δήμου, στην εθελοντική προσφορά εργασίας και υλικών από εθελοντές φιλόζωους. Υπάρχει δε εθελοντική προσφορά ακόμη και από αλλοδαπούς που στηρίζουν τη λειτουργία του κυνοκομείου. Μια από τις σπουδαιότερες εθελοντικές δράσεις, είναι αυτή που γίνεται από ιδιώτες κτηνιάτρους που με δικά τους έξοδα προβαίνουν σε στειρώσεις αδέσποτων γατιών και σκύλων, δράση σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς ο περιορισμός του αριθμού τους σε επίπεδο νησιού, είναι σημαντικό να διατηρείται εντός συγκεκριμένου εύρους.
Υπάρχει αίτημα από τον κτηνίατρο κ. Χαράλαμπο Παπαγεωργίου του Γεωργίου να προβεί δωρεάν σε στειρώσεις και στην περίθαλψη αδέσποτων ζώων, διαθέτοντας χωρίς αντάλλαγμα τα απαιτούμενα υλικά (εξοπλισμό και αναλώσιμα) για το διάστημα από 01 Ιουνίου έως 31 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπευθύνου κτηνιάτρου.
Το αίτημα έχει περιέλθει στο Δήμο από τον παραπάνω εθελοντή κτηνίατρο, ο οποίος ζητά την υπογραφή σχετικής σύμβασης, ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες του το συγκεκριμένο διάστημα εθελοντικά, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον Δήμο Ρόδου, καθώς η δράση του αποτελεί εξ’ ολοκλήρου εθελοντική προσφορά προς το νησί μας. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω αίτημα, καλείται το σώμα να αποδεχτεί την εθελοντική προσφορά του παραπάνω κτηνιάτρου, εντάσσοντας την στο σχεδιασμό των δράσεων του Δημοτικού Κυνοκομείου».
Σημειώνεται ότι οι στειρώσεις θα λάβουν χώρα αποκλειστικά εντός του αδειοδοτημένου από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής υπηρεσίας ιατρείο μικρών ζώων του κ. Χαράλαμπου Παπαγεωργίου του Γεωργίου, ενώ θα γίνουν αποκλειστικά και μόνο σε αδέσποτα ζώα του νησιού μας και σε καμιά περίπτωση δεν θα αφορούν σε δεσποζόμενα κατοικίδια. Για το θέμα θα προωθηθεί η υπογραφή σχετικής σύμβασης. Σημειώνεται πως τα προγράμματα στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς (γατάκια και σκυλάκια) γίνονται εθελοντικά από ομάδες κτηνιάτρων είτε από μεμονωμένους γιατρούς που προσπαθούν να συμβάλουν στην πρόληψη των ανεξέλεγκτων γεννήσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου