Τοπικές Ειδήσεις

Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ο Καλυμνιακής καταγωγής Νευροχειρουργός Στέφανος Κορφιάς

Σήμερα Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ο Καλυμνιακής καταγωγής Νευροχειρουργός Στέφανος Κορφιάς του Ιωάννη.

Παραθέτουμε το πλούσιο βιογραφικό του

Ο Στέφανος Κορφιάς του Ιωάννου και της Θεοδοσίας γεννήθηκε στη Ρόδο του νομού Δωδεκανήσου στις 27 Οκτωβρίου 1971. Είναι παντρεμένος με την Ιατρό Γυναικολόγο Αγγελική Παπαδημητρίου και πατέρας δύο τέκνων. Αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Ρόδου το 1989 με βαθμό «άριστα» και εισήχθηκε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κατόπιν Πανελληνίων Εξετάσεων, το Σεπτέμβριο του 1989, φέροντας την υψηλότερη βαθμολογία στο νομό Δωδεκανήσου (610 / 640). Το ίδιο έτος έλαβε το βραβείο 2ης θέσης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χημείας και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην ΧΧΙ Ολυμπιάδα Χημείας (Αν. Γερμανία – Ιούλιος 1989).

Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών ελάμβανε μηνιαίως υποτροφία από το Κληροδότημα Αντώνιου Παπαδάκη, του Ιδρύματος Κληροδοτημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών (απονομή κατόπιν εξετάσεων) και υποτροφίες επίδοσης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή το 1995, φέροντας τον υψηλότερο βαθμό (8,23 / 10) κατά την ορκωμοσία της 6ης Ιουλίου 1995. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, πέρασε επιτυχώς τις δοκιμασίες για την απονομή του διπλώματος ECFMG certificate (αναγνώρισης πτυχίου στις Η.Π.Α.).

Υπηρέτησε την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου στο Περιφερικό Ιατρείο Απερίου του Κέντρου Υγείας Καρπάθου Δωδεκανήσου κατά το έτη 1995-1996. Στη συνέχεια υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός Υγειονομικού κατά τα έτη 1996-1998 και απολύθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού με το βαθμό του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού Υγειονομικού / Ανθυπίατρου στο 401 ΓΣΝΑ.. Κατά τη διάρκεια της θητείας του αποφοίτησε 1ος στη σειρά επιτυχίας από τη Σχολή Εφαρμογής Υγειονομικού (ΣΕΥ) και τη Σχολή Ειδικών Όπλων Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΕΟΕΔ).

Το 1999 πραγματοποίησε χρόνο ειδίκευσης στη γενική χειρουργική στο ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» και τα έτη 2000-2004 ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στη

Νευροχειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», όπως επίσης και την εκπόνηση της Διδακτορικής του Διατριβής υπό την εποπτεία του Καθηγητού Νευροχειρουργικής κου Δαμιανού Ε. Σακά με βαθμό «άριστα». Τα έτη 2004-2008 πραγματοποίησε τη μετεκπαίδευσή του σε μεγάλα νευροχειρουργικά κέντρα της Βόρειας Αγγλίας και του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο (Newcastle General Hospital, Royal Free Hospital, Charing Cross Hospital, Queen’s Hospital Essex, UK).

Τα έτη 2001-2004 παρακολούθησε το τετραετές πρόγραμμα εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Νευροχειρουργικής Εταιρείας και έλαβε κατόπιν εξετάσεων σημαντικά ελληνικά και διεθνή μεταπτυχιακά διπλώματα μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Νευροχειρουργικών Εξετάσεων (European Examination Diploma). Επιπλέον παρακολούθησε συνολικά 34 μεταπτυχιακά ιατρικά φροντιστήρια (Medical Courses). Έλαβε βραβεία σε πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς, προπτυχιακές και μεταπτυχιακές υποτροφίες επίδοσης και μετεκπαίδευσης, κατόπιν εξετάσεων (από Ίδρυμα Κληροδοτημάτων Πανεπιστημίου Αθηνών, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Ωνάση και Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία), βραβεία καλύτερων εργασιών σε Πανελλήνια Συνέδρια, Αριστεία Επιστημονικής Επίδοσης από την Ένωση Επιστημονικού Προσωπικού Γ.Ν.Α. «O Ευαγγελισμός» και σημαντική ερευνητική χορηγία (Research Grant) το 2010 από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Λειτουργικής και Στερεοτακτικής Νευροχειρουργικής (ESSFN).

Από το 2008 προσφέρει ανελλιπώς τις υπηρεσίες του ως ειδικευμένος ιατρός στην Α΄ Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», διαδοχικά ως έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης, Επικουρικός Επιμελητής, Επιμελητής Β’ ΕΣΥ, Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ, Λέκτορας Νευροχειρουργικής, επί θητεία Επίκουρος Καθηγητής, μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής και στις 23 Ιουλίου 2020 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει λάβει 20 συστατικές επιστολές από προϊστάμενους των Πανεπιστημιακών και Υγειονομικών Μονάδων, στις οποίες εργάσθηκε σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Κατά το διάστημα 2000-2020 πραγματοποίησε ως χειρουργός ένα μεγάλο αριθμό νευροχειρουργικών επεμβάσεων (> 3.600) και έχει αποκτήσει πολύτιμη κλινική και χειρουργική εμπειρία σε όλες τις εξειδικεύσεις της Νευροχειρουργικής και ειδικά

στον τομέα της Λειτουργικής Νευροχειρουργικής και Χειρουργικής Νευροτροποποίησης.

Αποτελεί πλήρες μέλος ή και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σε συνολικά δώδεκα ελληνικές και διεθνείς επιστημονικές εταιρείες. Συνέβαλε στην σύνταξη επιστημονικών συγγραμμάτων, Newsletters, εντύπων ιατρικών οδηγιών (guidelines), διδακτορικών διατριβών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών ερευνητών και αποτελώ σύμβουλο συντακτικής επιτροπής (Editorial Board) σε δύο επιστημονικά περιοδικά και κριτή προτεινόμενων επιστημονικών δημοσιεύσεων (reviewer) για τέσσερα σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Αποτέλεσε μέλος οργανωτικής επιτροπής σε οκτώ ελληνικά και διεθνή κλινικά φροντιστήρια, ημερίδες και συνέδρια, αποτέλεσε μέλος 7μελών / 3μελών επιτροπών διδακτορικών διατριβών σε 18 ιατρούς / ερευνητές, μέλος εξεταστικών επιτροπών διπλωματικών εργασιών σε 5 νοσηλευτές / σπουδαστές και συμμετείχε σε όλες τις επιστημονικές και εξωακαδημαϊκές δραστηριότητες της Α΄ Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ. Επιπλέον πραγματοποίησε πολλές επιστημονικές επισκέψεις σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού και παρακολούθησε 65 ελληνικά και 42 διεθνή βιοϊατρικά συνέδρια, ενώ αποτέλεσε προεδρείο θεματικών ενοτήτων σε 19 ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Συμμετέχει σε διοικητικά συμβούλια διεθνών επιστημονικών εταιρειών και αποτελεί μέλος εθνικών διοικητικών / υγειονομικών επιτροπών όπως η Ομάδα Εργασίας για την Ιατρική ειδικότητα της Νευροχειρουργικής, η Ειδική Υγειονομική Επιτροπή για τον καρκίνο και τις λοιπές νόσους και η Επιτροπή για την τοποθέτηση εμφυτευόμενων συστημάτων στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ και από το Μάιο του 2020 μέλος της κεντρικής επιτροπής του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του Υπουργείου Υγείας.

Διετέλεσε εκπαιδευτής και προσκεκλημένος ομιλητής σε 60 ελληνικά και διεθνή συνέδρια, σεμινάρια, κλινικά φροντιστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα Πανεπιστημιακών Κλινικών και Κλινικών ΕΣΥ, Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και στο μάθημα σχολικού προσανατολισμού των Αρσακείων Σχολείων. Έχει λάβει μέρος στην εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικών Σχολών Πανεπιστημίων της Αγγλίας (University College of London, Barts and The London Medical School, London) και σε διδασκαλία φοιτητών στα πλαίσια των μαθημάτων «Νευροχειρουργική» και «Υγιεινή, Επιδημιολογία και Πρόληψη Νοσοκομειακών

Λοιμώξεων» στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, καθώς και στα πλαίσια των επιστημονικών εκδηλώσεων της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος. Από το 2008 συμβάλλει καθημερινά στη θεωρητική και χειρουργική εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού της Α΄ Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Θεραπευτήριο «Ο Ευαγγελισμός».

Το ερευνητικό του έργο αφορά κατά κύριο λόγο την παθοφυσιολογία της εγκεφαλικής βλάβης, τη Λειτουργική Νευροχειρουργική και τη χειρουργική υποφυσιακών εξεργασιών. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 πλήρεις δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, 8 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα συγγράμματα και πρακτικά συνεδρίων, 126 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, 60 δημοσιεύσεις ανακοινώσεων συνεδρίων σε διεθνή περιοδικά, 22 δημοσιεύσεις σε Ελληνικά περιοδικά, 19 κεφάλαια σε Ελληνικά συγγράμματα και πρακτικά συνεδρίων, 150 ανακοινώσεις σε Ελληνικά συνέδρια, και 9 δημοσιεύσεις ανακοινώσεων συνεδρίων σε Ελληνικά περιοδικά. Το άθροισμα του συντελεστή απήχησης (Impact Factors) των βιοϊατρικών περιοδικών στα οποία έχουν πραγματοποιηθεί οι πλήρεις δημοσιεύσεις του είναι 203,732 και των περιοδικών στα οποία έχουν πραγματοποιηθεί δημοσιεύσεις ανακοινώσεων συνεδρίων είναι 196,494 (σύνολο IF: 400,226), ο μέσος συντελεστής απήχησης των πλήρων δημοσιεύσεων είναι 3,995, το σύνολο των βιβλιογραφικών του αναφορών από Google Scholar είναι 3.629 (Μάιος 2020), ενώ ο h – index είναι 24

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου