ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έως τέλος Ιουλίου η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για εξεταστική για capital controls-3ο Μνημόνιο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
βουλή
Έως το τέλος του τρέ­χο­ντος Ιουλίου θα συζη­τη­θεί στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξε­τα­στι­κής επι­τρο­πής η οποία θα διε­ρευ­νή­σει τις συν­θή­κες υπό τις οποίες οδη­γή­θηκε πριν ένα χρόνο η χώρα στα capital controls και την υπο­γραφή του τρίτου μνη­μο­νίου. Αυτό έκανε γνωστό ο Πρό­ε­δρος της Βουλής Ν. Βούτσης προς τους κοι­νο­βου­λευ­τι­κούς συντά­κτες λίγη ώρα αργό­τερα από την παρά­σταση δια­μαρ­τυ­ρίας στην οποία προέβη ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος της ΝΔ Ν. Δένδιας με την εξου­σιο­δό­τηση του προ­έ­δρου του κόμ­μα­τος Κυρ. Μητσο­τάκη.

Ο κ. Δένδιας έθεσε το θέμα της καθυ­στέ­ρη­σης της συζή­τη­σης επί της πρό­τα­σης για την σύσταση εξε­τα­στι­κής επι­τρο­πής (κατα­τέ­θηκε στις 30 Μαρτίου 2016) και μάλιστα υπό το φως των απο­κα­λύ­ψεων Γκαλ­μπρέιθ περί plan Β και μετά­βα­σης στη Νέα Δραχμή επί υπουρ­γίας Γ. Βαρου­φάκη. Ο Πρό­ε­δρος της Βουλής παρα­δέ­χθηκε ότι υπήρξε «σχετική καθυ­στέ­ρηση» υπεν­θυ­μί­ζο­ντας, ωστόσο, ότι στο παρελ­θόν υπήρξαν προ­τά­σεις για σύσταση εξε­τα­στι­κής επι­τρο­πής που δεν συζη­τή­θη­καν καν.

Ο κ. Δένδιας επα­νέ­φερε και  τα θέματα που έχει θίξει ο κ. Μητσο­τά­κης στην επι­στολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής από τις 14 Ιουνίου 2016 για την υπο­βάθ­μιση της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής και νομο­θε­τι­κής λει­τουρ­γίας. Μάλιστα ο πρό­ε­δρος της ΝΔ έχει κατη­γο­ρή­σει από του βήματος της Βουλής τον κ. Βούτση ότι δεν απά­ντησε στην επι­στολή του αυτή. Από την πλευρά του ο ΠτΒ είπε σχετικά ότι «το πώς θα απαντά είναι απο­λύ­τως δικό του θέμα» και ότι εν προ­κει­μένω απά­ντησε τόσο μέσω της Διά­σκε­ψης των Προ­έ­δρων, όπου τέθηκαν θέματα για τρόπους καλύ­τε­ρης νομο­θέ­τη­σης, αλλά και δημο­σίως κατά την συζή­τηση στην Ολο­μέ­λεια επί των αλλαγών στον Κανο­νι­σμό της Βουλής: «Έτσι επιλέγω και έτσι επέλεξα να απα­ντήσω, κατά την κοι­νο­βου­λευ­τική δια­δι­κα­σία, με πλήρη επί­γνωση και ειλι­κρί­νεια και αυτό θα έπρεπε να έχει εκλη­φθεί θετικά», είπε χαρα­κτη­ρι­στικά, κατα­λο­γί­ζο­ντας στη ΝΔ πως «το ότι έρχεται και επα­νέρ­χε­ται δημιουρ­γεί ένα θέμα παρε­ξη­γή­σεων».  Μάλιστα, συμπλή­ρωσε ότι «το καμπα­νάκι της Δημο­κρα­τίας καλό είναι να το χτυπάμε όταν χρειά­ζε­ται για όσους χρειά­ζε­ται».

Βαρου­φά­κης: «Σε Εξε­τα­στική αν δεν είχα plan B»

«Εξε­τα­στική θα έπρεπε να μου κάνουν, αν δεν είχα plan B», τόνισε ο Γ.Βαρου­φά­κης μιλώ­ντας στο real.gr, με αφορμή το το αίτημα της ΝΔ, σχο­λιά­ζο­ντας ότι «την ίδια μέρα με κατη­γο­ρούν ταυ­τό­χρονα ότι ήθελα να γυρίσω την Ελλάδα στη δραχμή, αλλά και ότι ήθελα να συνε­χίσω το πρό­γραμμα του Σαμαρά».

«Όταν ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών της Γερ­μα­νίας μιλούσε για έξοδο από το ευρώ, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος είχε plan B, δεν θα είχε το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών;», ανα­ρω­τιέ­ται ο πρώην υπουρ­γός, που υπεν­θυ­μί­ζει τη δήλωσή του στη Realnews της Κυρια­κής:

«Είχαμε, βέβαια, plan Χ (σ.σ. όπως λεγόταν το plan B) σε περί­πτωση που ο Σόιμπλε και σία επι­χει­ρού­σαν να μας εκδιώ­ξουν από την Ευρω­ζώνη –όπως ακριβώς το υπουρ­γείο Άμυνας έχει υπο­χρέ­ωση να δια­θέ­τει σχέδιο σε περί­πτωση πολέμου (χωρίς αυτό να σημαί­νει ότι σχε­διά­ζει να κηρύξει τον πόλεμο)».

Ταυ­τό­χρονα, υπεν­θυ­μί­ζει παλαιό­τερη του δήλωση για την πρόθεση της ΝΔ για διε­ξα­γωγή εξε­τα­στι­κής επι­τρο­πής για την ανα­κε­φα­λαιο­ποί­ηση των τρα­πε­ζών:

«Είναι σίγου­ροι οι της ΝΔ ότι τους συμ­φέ­ρει εξε­τα­στική για την ανα­κε­φα­λαιο­ποί­ηση των τρα­πε­ζών; Χάρη θα μου έκαναν!».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.