Ειδήσεις

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καταγγέλλοντας ως αντισυνταγματική και παράνομη την απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ που καθορίζει το ανώτατο πλαφόν συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων ανά γιατρό.

Υποστηρίζουν πως η καθιέρωση του πλαφόν θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και δη μεγάλης ομάδας ασθενών η οποία πρέπει να λαμβάνει συνεχώς και αδιαλείπτως φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους.

Στην προσφυγή που υπογράφεται από το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων τονίζεται ότι ο ΕΟΠΠΥ επιδιώκει τη μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης και μέσω του μέτρου αυτού, τη βελτίωση των οικονομικών του κράτους, χωρίς όμως τα επιστημονικά – ιατρικά κριτήρια για τον καθορισμό των ορίων συνταγογράφησης των γενοσήμων φαρμάκων με συνέπεια ο καθορισμός του πλαφόν να είναι αυθαίρετος και αντίθετός στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, αλλά και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, Επιπλέον, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος. η επίμαχη απόφαση αγνοεί, , κάθε κανόνα επιστημονικής αντιμετώπισης των πολιτών που υποφέρουν από κάποια ασθένεια, αφού θέτει για πρώτη φορά ως μοναδική υποχρέωση του γιατρού την συνταγράφηση γενοσήμων φαρμάκων

Σύμφωνα με την από 29.4.2014 απόφαση του πρόεδρου του ΕΟΠΥΥ τίθενται συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Ενδεικτικά, το κόστος των φαρμάκων που γράφει ανά ασφαλισμένο ένας καρδιολόγος στην Αττική δεν πρέπει τον ερχόμενο Αύγουστο να ξεπεράσει τα 36,12 ευρώ και τον Σεπτέμβριο τα 38,24 ευρώ. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη το όριο φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασφαλισμένο για έναν καρδιολόγο είναι τον Αύγουστο 36,15 ευρώ και τον Σεπτέμβριο 37,17 ευρώ, στο Ηράκλειο Κρήτης 36,45 ευρώ (Αύγουστο) και 34,23 ευρώ (Σεπτέμβριο) και στην Καβάλα 41,70 ευρώ και 40,98 ευρώ αντίστοιχα.

zougla

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου