Την Ιδρυτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμικού Φορέα Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου ΑΕ Ο.Τ.Α. (ΦΟΔΣΑ) συγκάλεσε χθες Παρασκευή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, με παρόντα τον πρόεδρο της ΠΕΔ και δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και το σύνολο σχεδόν των δημάρχων του Νοτίου Νοτίου Αιγαίου, με θέματα ημερήσιας διάταξης :
• Ορισμός αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας
• Ψήφιση του καταστατικού
• Εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου
Η σύσταση του νέου φορέα έγινε με βάση τον νέο περιβαλλοντικό νόμο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», ο οποίος, προβλέπει στη σύσταση δύο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) στα Ιόνια Νησιά και στο Νότιο Αιγαίο -με συμμετοχή της περιφέρειας και των δήμων- οι οποίοι θα έχουν τη διαχειριστική και τεχνική επάρκεια να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που προκύπτουν από το υπάρχον καθεστώς κατακερματισμού. Με τη ρύθμιση αυτή γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στα νησιά.
Σκοπός του νέου φορέα είναι η υλοποίηση μέτρων και έργων που προωθούν την ιεράρχηση των δράσεων και των εργασιών διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και ειδικά στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου, που ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2016 και θεσμοθετήθηκε με ΚΥΑ των τότε Υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.
Σε επίπεδο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο νέος ΦΟΔΣΑ για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα θα λειτουργεί με επταμελές συμβούλιο, με πρόεδρο τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και 2 ακόμη μέλη από την Περιφέρεια (μέτοχος με 40%) και 4 μέλη από τους 34 Δήμους του Νοτίου Αιγαίου (μέτοχοι με 60%).
Έδρα του νέου φορέα ορίζεται Δήμος Ρόδου, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.
Της χθεσινής ιδρυτικής Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος και συμμετείχε το 97,68% του μετοχικού κεφαλαίου δια των εκπροσώπων της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, σύμφωνα με αποφάσεις των αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων.
Ο ορισμός του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου του ΦΟΔΣΑ ψηφίστηκε ομόφωνα, από το σύνολο των μετόχων που παρέστησαν στη σημερινή Γενική Συνέλευση. Το μετοχικό κεφάλαιο ορίζεται σε 3.000.000 ευρώ και διαιρείται σε 100.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 30 ευρώ η κάθε μία. Η κατανομή της συμμετοχής των Δήμων έγινε με βάση πληθυσμιακά κριτήρια (απογραφή 2011). Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως μεγαλομέτοχος του 40%, συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο με 40.000 μετοχές, ήτοι 1.200.000 €.
Στους ΟΤΑ του Νοτίου Αιγαίου κατανέμεται το 60% των μετοχών, οι οποίες εκπροσωπήθηκαν ως εξής:

Δήμος Αριθμός Μετοχών Εκπροσώπηση
Σύρος 4176 Ιωάννης Βρούτσης
Νάξος και
Μικρές Κυκλάδες 3670 Δημήτριος Λιανός – Δήμαρχος
Σαντορίνη 3019 Αντώνιος Σιγάλας – Δήμαρχος
Πάρος 2663 Μάρκος Κωβαίος – Δήμαρχος
Μύκονος 1968 Μιχάλης Ζουγανέλης
Άνδρος 1790 Δημήτρης Λοτσάρης – Δήμαρχος
Τήνος 1677 Πέτρος Μαρκουίζος – Πρόεδρος ΔΣ
Μήλος 966 Εμμανουήλ Μικέλης – Δήμαρχος
Σίφνος 510 Νικόλαος Χρυσίνης – Πρόεδρος ΔΣ
Κέα 477 Ειρήνη Βελισσαροπούλου – Δήμαρχος
Ίος 393 Αντώνιος Σιγάλας – Δήμαρχος Θήρας
Αμοργός 383 Ελευθέριος Καραΐσκος – Δήμαρχος
Κύθνος 283
Σέριφος 276
Αντίπαρος 235
Κίμωλος 177
Φολέγανδρος 149 Αντώνιος Σιγάλας – Δήμαρχος Θήρας
Σίκινος 53 Αντώνιος Σιγάλας – Δήμαρχος Θήρας
Ανάφη 53 Αντώνιος Σιγάλας – Δήμαρχος Θήρας
Ρόδος 22424 Αντώνης Καμπουράκης – Δήμαρχος
Κως 6483 Θεοδόσης Νικηταράς – Δήμαρχος
Κάλυμνος 3141 Δημήτρης Διακομιχάλης – Δήμαρχος
Λέρος 1537 Μιχάλης Κόλιας – Δήμαρχος
Κάρπαθος 1209
Πάτμος 592 Ελευθέριος Πέντες – Δήμαρχος
Σύμη 503 Ελευθέριος Παπακαλοδούκας-Δήμαρχος
Αστυπάλαια 259 Νικόλαος Κομινέας – Δήμαρχος
Κάσος 219 Ιωάννης Νικολάου
Νίσυρος 196 Χριστοφής Κορωναίος – Δήμαρχος
Λειψοί 153 Φώτης Μάγγος – Δήμαρχος
Τήλος 151 Μαρία Καμμά – Δήμαρχος
Καστελλόριζο 95
Χάλκη 93 Άγγελος Φραγκάκης – Δήμαρχος
Αγαθονήσι 36
ΣΥΝΟΛΟ 60000

Ομοφώνως ψηφίστηκε επίσης το Καταστατικό του νέου φορέα, το οποίο εισηγήθηκε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ενώ ομόφωνη ήταν και η εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ, το οποίο απαρτίζεται από τους:
Γιώργο Χατζημάρκο, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου – Πρόεδρο
Γιώργο Λεονταρίτη – Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων
Χρήστο Ευστρατίου – Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου
Αντώνη Καμπουράκη – Δήμαρχο Ρόδου
Θεοδόση Νικηταρά – Δήμαρχο Κω
Αντώνη Σιγάλα – Δήμαρχο Θήρας
Δημήτρη Λιανό – Δήμαρχος Νάξου
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γενική Συνέλευση, παρέμβαση έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με τη σημερινή ημέρα:
“Αυτή την σπουδαία μέρα για το περιβάλλον, προχωράμε σε μια πολιτική επιλογή που βάζει τέλος στην απραξία του χθες και στη δικαιολογημένη ανησυχία του σήμερα.
Περνάμε σε μία νέα φάση υπεύθυνης διαχείρισης των αποβλήτων, βγαίνοντας από τον κύκλο της αδράνειας που τόσο έχει κοστίσει στη χώρα: έχει κοστίσει δημοσιονομικά, με τα εκατομμύρια των προστίμων που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει κοστίσει όμως πρωτίστως στο ίδιο το περιβάλλον με τη συστηματική υποβάθμισή του.
Ο φυσικός πλούτος του Νότιου Αιγαίου είναι το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.
Δεν μπορούμε συστηματικά να τον απαξιώνουμε με την αμέλειά μας.
Η μόνη πολιτική που μπορεί να δημιουργήσει πραγματικό πλούτο στη χώρα μας, στηρίζεται στο σεβασμό στο περιβάλλον.
Σήμερα, παίρνουμε μια απλή απόφαση: να πάψουμε να γκρινιάζουμε, να μεμψιμοιρούμε και να αλληλοκατηγορούμαστε.
Να δουλέψουμε όλοι μαζί.
Ο νέος διαβαθμιδικός φορέας διαχείρισης αποβλήτων στο Νότιο Αιγαίο με τη σύμπραξη Α’ και Β΄ Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όπως ενωθήκαμε για να καταπολεμήσουμε τον κορωνοϊό και να σώσουμε ζωές, έτσι μπορούμε να ενωθούμε για να σώσουμε το περιβάλλον κατά της κλιματικής αλλαγής. Εργαζόμαστε για να ανακάμψουμε καλύτεροι.
Το μοναδικό περιβάλλον του Νότιου Αιγαίου δεν μας ανήκει.
Είναι ένα δάνειο από τις επόμενες γενιές που οφείλουμε να επιστρέψουμε με φροντίδα.
Σήμερα, συστήνουμε το νέο διαβαθμιδικό φορέα διαχείρισης αποβλήτων στο Νότιο Αιγαίο και αλλάζουμε πορεία.
Προχωράμε μπροστά”.
Ο δήμαρχος Ρόδου
Με αφορμή τη συγκρότηση σε σώμα, της Διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου, ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, μετά την εκλογή του στο Διοικητικό Συμβούλιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Κάνουμε σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ένα τολμηρό βήμα προς το μέλλον. Καθήκον μας είναι να υπηρετούμε τον πολίτη και ταυτόχρονα να προστατεύουμε αποτελεσματικά το περιβάλλον, συνειδητοποιώντας όλοι, ειδικά μετά την εμπειρία της πανδημίας, τη σημασία του για τη ζωή μας. Ο Πλανήτης ΔΕΝ ξεχνά, και τα λάθη του χθες και του σήμερα πρέπει να σταματήσουν. Δεν είναι δικαίωμά μας να πληγώνουμε το Περιβάλλον.
Ενώνουμε λοιπόν δυνάμεις, απέναντι στα προβλήματα, που γεννούν η νησιωτικότητα και οι αποστάσεις μεταξύ των νησιών μας, προκειμένου να επιτύχουμε τάχιστα την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων μας, μέσω της ανακύκλωσης, και της ενεργειακής αξιοποίησής τους. Ο χαμένος χρόνος και οι χαμένες ευκαιρίες είναι η εντολή μας, για άμεσες σημερινές αποφάσεις και έργα. Το όφελος είναι διπλό. Αναβαθμισμένη ποιότητα στην καθημερινότητα των πολιτών, και ενισχυμένη προφύλαξη του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος. Με γνώση, με καινοτομία, με σχέδιο και υψηλό αίσθημα ευθύνης, απέναντι στον τόπο μας και στις επόμενες γενιές, προχωράμε μπροστά. Όλοι μαζί, ομόφωνα, με την Περιφέρεια, όπως οι καιροί και η κοινωνία επιτάσσουν.
Με όραμα να καταστήσουμε τη Ρόδο μας, πράσινο νησί και να διασφαλίσουμε ανάπτυξη, με περιβαλλοντικό πρόσημο, και ποιότητα ζωής για όλους”.

Ένα σχόλιο στο Με πλήρη ομοφωνία ιδρύθηκε ο Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου

  1. Avatar Ο/Η Καλαβάρδα 2020 λέει:

    Από τον πολύ σεβασμό προς το περιβάλλον κύριε δήμαρχε μας έβαλαν οι τοπικοί άρχοντες τον καλαβαρδων τα σκουπίδια μπροστά στην είσοδο του γηπέδου.Ντροπη σε όλους εσάς που θέλετε μόνο καρέκλα. Και μην πείτε ότι δεν το γνωρίζετε.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ