Τοπικές Ειδήσεις

Τα Λέβιθα και η Κίναρος δεν είναι … «Εστία» αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση!

Αστραψε και βρόντηξε ο δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης, μιλώντας στον RV με αφορμή το κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας “Εστία”, με τίτλο “Χωρίς ΑΟΖ Λέβιθα-Κίναρος, με απόφαση της Πολεοδομίας”, δίνοντας εξηγήσεις για το πώς έχει το θέμα, ενώ σε οργισμένο τόνο επισήμανε καταρχάς πως η εφημερίδα ουδέποτε ζήτησε και τη δική του άποψη πριν δημοσιεύσει το συγκεκριμένο άρθρο που έχει να κάνει με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ενώ και παλαιότερα είχε δημοσιεύσει ανακριβές άρθρο, υποστηρίζοντας ότι η οικογένεια Καμπόσου έχει εγκαταλείψει τα Λέβιθα. Ο κ. Κωττάκης επισήμανε πως “δεν μπορεί κανείς να παίζει με τα εθνικά θέματα”!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, “Απαγορεύουν εγγράφως κτηνοτροφικές εργασίες στην οικογένεια Καμπόσου και αφαιρούν οικονομική δραστηριότητα από τη νησίδα! Παρελθόν η βόσκηση αμνοεριφίων, τους ενθαρρύνουν να στραφούν στα…θαλάσσια σπορ”.
Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης: ¨Μία εφημερίδα πριν κάνει πρωτοσέλιδο αυτό το θέμα, είχε την υποχρέωση να επικοινωνήσει είτε με την πολεοδομία, είτε με μένα, για να απαντήσω, αλλά επειδή η συγκεκριμένη εφημερίδα προ μηνών ανέφερε ψευδώς ότι η οικογένεια Καμπόσου μαζί με τα αιγοπρόβατα έφυγε από τα Λέβιθα κι έχει πάει στην Αστυπάλαια, είναι ψευδές και βέβαια, απάντησε η οικογένεια μέσω της εφημερίδας “Δημοκρατική”.
Άρα η συγκεκριμένη εφημερίδα Εστία, με αυτή την ψευδή είδηση έδωσε μήνυμα στους απέναντι ότι τα Λέβιθα είναι ακατοίκητα και εξ αυτού μπορεί να μην έχουν ΑΟΖ. Άρα δεν δικαιούται η εφημερίδα η συγκεκριμένη να γράφει ανακρίβειες. Επικοινώνησε ο Φιλήμονας Ζαννετίδης, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και μαθαίνω το θέμα όταν η Πολεοδομία σε ένα αίτημα της οικογένειας Καμπόσου για να κάνει ένα στέγαστρο και μία μικρή παρέμβαση για να μπουν τα αιγοπρόβατα να σταυλίζονται και το Πολεοδομικό γραφείο, η διευθύντρια απάντησε όχι. Εγώ έμαθα μετά την απάντηση της Πολεοδομίας, δεν είχα γνώση, δεν με ενημέρωσε η Πολεοδομία, αλλά καλώς έπραξε και θα σας εξηγήσω.
Το 2009 ο Δήμος της Λέρου είχε κάνει ένα γενικό πολεοδομικό σχέδιο κι έχει γίνει ΦΕΚ, έχει γίνει νόμος του κράτους και είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό εργαλείο που μέχρι σήμερα το χρησιμοποιεί η Πολεοδομία μας, εκεί λοιπόν στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο που ασχολήθηκαμε επί τρία χρόνια μέχρι να καταλήξουμε, με επιτροπές όπως προέβλεπε ο νόμος εκεί λοιπόν πριν το 2009 υπήρχε ΦΕΚ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος που έλεγε ότι τα Λέβιθα και η Κίναρος που είναι στη διοικητική περιοχή του Δήμου της Λέρου υπήρχε προγενέστερο ΦΕΚ που έπρεπε το γενικό πολεοδομικό του 2009 να ενσωματώσει το ΦΕΚ του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έλεγε ότι είναι χαρακτηρισμένα αυτά τα δύο νησιά ως καταφύγιο άγριας ζωής.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε δραστηριότητα που εμποδίζει τη βλάστηση, απαγορεύεται. Άρα είναι φωτογραφημένο το θέμα ότι δεν μπορεί να υπάρχει δραστηριότητα κτηνοτροφική εκεί.
Σήμερα που συζητάμε το νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο για όλα τα νησιά και νομίζω και για όλη την Ελλάδα, εκεί λοιπόν βρίσκεται η διαδικασία σε διαβούλευση που έχουμε συμφωνήσει να μπορεί να υπάρχει ήπια κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Αυτό όμως μέχρι να γίνει ΦΕΚ δεν ξέρω πόσο χρόνο θέλει. Εμείς είμαστε υπέρ του να δοθεί η άδεια στον κ. Καμπόσο, γιατί έκανε ένα αίτημα να ενταχθεί στους νέους αγρότες που δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 30.000 ευρώ και καλά έκανε. Τώρα κλείνοντας ο φάκελος ώστε να χρηματοδοτηθεί, έπρεπε να έχει ένα έγγραφο από την Πολεοδομία ότι επιτρέπει αυτή την κατασκευή εκεί.
Η διευθύντρια της Πολεοδομίας που πήγα επιτόπου πριν μία εβδομάδα όταν έμαθα μέσω του κ. Ζαννετίδη το θέμα, απάντησε και ορθώς απάντησε, ότι εγώ σαν διευθύντρια της Πολεοδομίας δεν μπορώ να αλλάξω δύο νόμους και έχει δίκιο. Η λύση ποια είναι;
Η οικογένεια Καμπόσου είναι 150 χρόνια πάνω στο νησί. Το να επιτρέπεται αυτή η ήπια δραστηριότητα είναι αναγκαία, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν οι άνθρωποι εκεί που είναι, που ούτως ή άλλως αυτή η εκμετάλλευση η κτηνοτροφική γίνεται 150 χρόνια τώρα και δεν είναι κάτι καινούργιο και πρέπει νομίμως πλέον να μπορούν να το κάνουν, εμείς είμαστε δίπλα τους.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος μπορεί να βγάλει μία διάταξη και να επιτρέπει την ήπια δραστηριότητα, κτηνοτροφική, ώστε να μπορέσει και ο κ. Καμπόσος να πάρει τα χρήματά του, εννοείται, και η Πολεοδομία να μπορέσει να εκδώσει αυτή τη βεβαίωση ότι δύναται να κάνει αυτή την κατασκευή. Αν δεν υπάρχει δραστηριότητα, δεν θα μπορούν να είναι και κατοικημένα τα νησιά.
Εμείς εδώ η Περιφέρεια, οι Δήμοι, μαχόμεθα για βωμούς και εστίες. Όσον αφορά για την ΑΟΖ, το 2013 ο πρώην δήμαρχος για να μπορέσει να διευκολύνει μία εταιρεία να βάλει ανεμογεννήτριες στα Λέβιθα, έβγαλε μία επιστολή, ότι τα Λέβιθα είναι ακατοίκητα. Και στάλθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ στην απογραφή του 2011 και η επιτροπή από λάθος, εγώ πιστεύω, δεν πήγε στο νησί και έτσι η απογραφή έγραφε ότι δεν κατοικούνται, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι τα Λέβιθα ήταν κατοικήσιμα. Άρα η αμφισβήτηση της ΑΟΖ είναι τεράστιο θέμα.
Το θέμα των Λεβίθων όποιος το ακουμπάει, από παράγοντες, πολιτικούς, διοικητικούς, πρέπει να φιλτράρει πάρα πολύ αυτά που λέει και αυτά που γράφει, δεν είναι απλά πράγματα, άρα το 2013 είχαμε θέμα με την ΑΟΖ κι έκανε παρέμβαση ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ και το θέμα πήγε και στη Δικαιοσύνη και μπήκε μετά στο αρχείο.
Δεν μπορεί ο καθένας να διαχειρίζεται ευκαιριακά τα εθνικά θέματα. Πως προ μηνών η εφημερίδα δίνει μήνυμα στους απέναντι ότι τελικά αυτοί που ήταν στα Λέβιθα έφυγαν με τα ζώα τους και πήγαν στην Αστυπάλαια και το νησί είναι ακατοίκητο; Εμείς φυλάμε βωμούς και εστίες εδώ όλοι μας, όλα τα νησιά, όλοι οι κάτοικοι, ο περιφερειάρχης, οι δήμαρχοι, ποιος είναι αυτός και η εφημερίδα που αμφισβητεί το ό,τι υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας;», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Κωττάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου