Τοπικές Ειδήσεις

Ανεμος αισιοδοξίας στη Pόδο μετά το άνοιγμα της εστίασης

Με αποφασιστικά αλλά προσεκτικά βήματα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Μαΐου 2021, το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης μετά από έξι ολόκληρους μήνες lockdown.
Στην πόλη της Ρόδου, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια, αυλές, ταράτσες και εξωτερικοί χώροι καταστημάτων γέμισαν τραπεζοκαθίσματα και πολλοί ήταν αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν την αργία αλλά και την καλοκαιρία για να απολαύσουν τον καφέ ή το πρωινό τους μαζί με την ολιγομελή παρέα τους, καθώς οι περιορισμοί δεν επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, τις πολυμελείς κοινωνικές συναναστροφές.
Μετά τις 12 το μεσημέρι η κίνηση σε καφέ, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια έγινε πιο έντονη.
Στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, τα περισσότερα καφέ άνοιξαν με τους Ροδίτες, να επανέρχονται στα… «στέκια» τους, ενώ η κίνηση στην αγορά ανέβηκε αισθητά.
Οι καταστηματάρχες εμφανίσθηκαν ανακουφισμένοι αφού οι αγορές στα εμπορικά καταστήματα, στις αλυσίδες (franchise) και στα επώνυμα πολύ-καταστήματα, γίνονται με ραντεβού (είτε μέσω της ιστοσελίδας στο διαδίκτυο είτε με click inside) αλλά η ροή προχωρά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς οι συμπολίτες μας, έχουν συμμορφωθεί και αρχίζουν να συνηθίζουν την νέα κατάσταση για τις αγορές τους.
Στην συντριπτική πλειονότητα, οι καταναλωτές τηρούν τα μέτρα προστασίας (φορώντας μάσκες, τηρώντας αποστάσεις κ.λπ) ενώ στα καταστήματα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα κατά γράμμα.
Τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους πολίτες το άνοιγμα του κλάδου έμοιαζε –ειδικά χτες μετά τις αργίες του Πάσχα- με γιορτή. Εκτός από τα καφέ άνοιξαν και αρκετά εστιατόρια όχι όμως όλα. Η ίδια εικόνα και στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, όπου οι εστιάτορες, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, καφέ, σνάκ μπαρ κ.λπ. περιμένουν το άνοιγμα του τουρισμού και τους τουρίστες.

 

Μέτρα και προϋποθέσεις
Σημειώνεται πως για την εστίαση π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering – εκτός των φοιτητικών εστιατορίων, θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα οποία παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,
2. φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,
3. μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
-Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
-Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
-Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
-Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
-Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
-Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45
-Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
-Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).
-Οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

*Κατ’ εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και οι κανόνες υγιεινής.

*Επιπλέον, ορίζονται τα εξής:
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από τους διαμένοντες κατά την αναμονή, μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι, πληρότητα 50% της δυναμικότητας
-Πληρότητα 40% της δυναμικότητας
-Απαγόρευση ζωντανής μουσικής.
-Απαγόρευση πραγματοποίησης εκδηλώσεων/συναθροίσεων/ δεξιώσεων

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου