Ειδήσεις

Και οι επιχειρήσεις Πολιτισμού και Θεάματος στο «μηνιαίο ισοδύναμο» των €800 τον Μάιο

Νέο πακέτο στήριξης για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και επιχειρήσεις που πήραν μέχρι τώρα τα 800 ευρώ, ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Αντί 800 ευρώ όμως για 45 ημέρες, τον Μάιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι θα λάβουν το «μηνιαίο ισοδύναμο» των 800 ευρώ που αντιστοιχεί σε 533 ευρώ.

Με βάση το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που απέστειλε την περασμένη Πέμπτη στην Κομισιόν, το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει ότι εκτός από τους εργαζομένους που πλήττονται, θα δοθούν επίσης:

1. Ειδικό επίδομα σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται με βάση συγκεκριμένους ΚΑΔ. Το μηνιαίο ισοδύναμο (533 ευρώ) θα χορηγηθεί τον Μάιο. Μαζί με τα πρώτα 800 ευρώ, το συνολικό πακέτο εκτιμάται 574 εκατ.

2. Ειδικό επίδομα σε εργοδότες εταιριών (έως 20 εργαζόμενοι) που πλήττονται από την κρίση με βάση συγκεκριμένους ΚΑΔ. Το μηνιαίο ισοδύναμο (533 ευρώ) θα χορηγηθεί τον Μάιο. Μαζί με τα πρώτα 800 ευρώ, το συνολικό κόστος της παροχής σε αυτούς εκτιμάται σε 73 εκ ευρώ.

3. Οικονομική στήριξη και σε όσους ήσαν δικαιούχοι των voucher ή των 600 ευρώ,  δηλαδή στους έξι επιστημονικούς κλάδους (μηχανικοί, οικονομολόγοι/λογιστές, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές). Το μηνιαίο ισοδύναμο του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ (δηλ 533 ευρώ) θα χορηγηθεί τον Μάιο και το συνολικό κόστος εκτιμάται σε 108 εκ ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ανάλογα με το ποια ημέρα διακόπτεται η αναστολή λειτουργίας ενός κλάδου ή μιας επιχείρησης (είτε αυτό επιβάλλεται δια νόμου είτε προαιρετικά με απόφαση της επιχείρησης) οι αυταπασχολούμενοι θα αποζημιώνονται με 17,88 ευρώ τη μέρα, κατ’ αναλογίαν δηλαδή των 800 ευρώ για 45 ημέρες ή του «μηνιαίου ισοδυνάμου» των 533 ευρώ (=30 μέρες Χ 17,78 ευρώ). Για παράδειγμα, για 10 μέρες αναστολής θα δοθούν 178 ευρώ, για μισό μήνα 267 ευρώ, για 20 ημέρες 356 ευρώ κλπ.

Προς το παρόν, από 570.000 δικαιούχους (επιχειρήσεις και επαγγελματίες), σχεδόν οι 70.000 επαναλειτούργησαν ήδη από προχθές. Συνεπώς και άλλοι 500.000 θα λαμβάνουν την αναλογία του «μηνιαίου ισοδύναμου» μέχρι την ημέρα που θα λειτουργήσουν, το αργότερο έως 31 Μαΐου -πλην μόνον όσων τυχόν απαιτηθεί δια νόμου να παραμείνουν κλειστά και το μήνα Ιούνιο.

Πέραν αυτού του βοηθήματος πάντως, το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων προβλέπει ότι θα δοθεί και αποζημίωση από το Υπουργείο Πολιτισμού για δράσεις σε κλάδους που πλήττονται από τον κρίση του κορωνοϊού, με εκτιμώμενο κόστος 10 εκατ. ευρώ.

Πηγή newmoney.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου