Τοπικές Ειδήσεις

Τα φαρμακευτικά βότανα και η προβολή τους από την Περιφέρεια-Γράφει ο Μιχάλης Δραμουντανής

Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με την καλλιέργεια φαρμακευτικών βοτάνων, ξεκίνησα πιστεύοντας ότι θα ήταν μια μοναχική προσπάθεια αφού δεν υπήρχε κανένα υποστηρικτικό πλαίσιο για να αναπτύξω αυτή τη δραστηριότητα όπως την είχα φανταστεί: με ορίζοντες ανοιχτούς και δυνατότητες επέκτασης έξω από τα όρια του νησιού και γιατί όχι, ακόμη και έξω από τα όρια της χώρας.

Στην πορεία διαπίστωσα ότι η υποστήριξη και το υπόβαθρο που αναζητούσα υπήρχαν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η απόφαση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου να βάλει τον πρωτογενή τομέα σε πρώτη θέση στην ιεράρχηση των τομέων όπου η Περιφέρεια θα έριχνε το βάρος της, άνοιξε δρόμους που δεν φανταζόμουν ότι θα άνοιγαν τόσο γρήγορα.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συγκροτημένα και με σχέδιο, για πρώτη φορά δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την υποστήριξη των τοπικών παραγωγών, των τοπικών προϊόντων, των τοπικών επιχειρήσεων όπως η δική μου, που στηρίζεται αμιγώς στη δική μου καλλιέργεια φαρμακευτικών βοτάνων.

Η δυνατότητα τα δικά μου προϊόντα, όπως και τα τοπικά προϊόντα δεκάδων παραγωγών από τα νησιά μας, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να παρουσιαστούν στις μεγαλύτερες εκθέσεις του είδους, μας δόθηκε για πρώτη φορά από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μαζί βέβαια με όλες τις μεγάλες εκθέσεις που γίνονται εντός Ελλάδος.

Η εξωστρέφεια, που είναι το σλόγκαν της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, άρχισε να έχει αποτέλεσμα και στις δικές μας προσπάθειες. Στο πλαίσιο ενεργειών προβολής της περιοχής μας, τα προϊόντα Dm natural farming ταξίδεψαν σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και εξωτερικό προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο τόσο τα προϊόντα, όσο και την μέθοδο φυσικής καλλιέργειας φαρμακευτικών βοτάνων που εφαρμόζω στο κτήμα μου. Συμμετέχοντας σε ενέργειες που οργανώθηκαν από την ομάδα της Περιφέρειας, τα προϊόντα μου εκπροσώπησαν -μαζί με άλλους παραγωγούς- την Ρόδο και έτσι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω νέους συνεργάτες και συναδέλφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα, είχα την δυνατότητα να μεταφέρω την τοπική κουλτούρα και φιλοσοφία του νησιού, αναδεικνύοντας τον πρωτογενή τομέα και την γαστρονομία της Ρόδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υποστήριξη που έχω δεχθεί στην προσπάθεια μου να γίνει θεσμός το Φεστιβάλ Φαρμακευτικών Βοτάνων. Έπειτα από γνωριμία μας που οργανώθηκε από την Περιφέρεια, το φεστιβάλ έλαβε πρόσκληση προκειμένου να εκπροσωπηθεί σε ιατρικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Sibiu της Ρουμανίας,σε λίγους μήνες.

Οι δυνατότητες να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που κάνουν την ίδια δουλειά με μας, όπως και με εκείνους που τα εμπορεύονται προϊόντα όπως τα δικά μας, έχει πολύ μεγάλο όφελος για μας και για την οικονομία των νησιών μας. Η εξωστρέφεια φέρνει ζήτηση. Η ζήτηση φέρνει επέκταση και η επέκταση δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ο πρωτογενής τομέας αρχίζει να γίνεται ελκυστικός για νέους ανθρώπους που βλέπουν να τους δίνονται ευκαιρίες αντί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα νησιά μας ή τη χώρα μας. Το όφελος για μας δεν αφορά μόνο τις νέες αγορές που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά και γαι την εμπειρία και τις γνώσεις που αποκτούμε, ερχόμενοι σε επαφή με ανθρώπους, κυρίως στο εξωτερικό, που έχουν πίσω τους πολλά χρόνια ενασχόλησης με δραστηριότητες όπως οι δικές μας.

Η ανάδειξη της Περιφέρειάς μας σε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, μεγιστοποίησε το αποτέλεσμα, αφού σε κάθε συμμετοχή του Νοτίου Αιγαίου σε Έκθεση, στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό, τα φώτα πέφτουν πάνω στα νησιά μας. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να αναδειχθούν και τα δικά μας προϊόντα, είναι πολλαπλάσιες.

Όλα αυτά, πριν από λίγα χρόνια, θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνουν πραγματικότητα. Σήμερα έχουν δρομολογηθεί. Είναι η απόδειξη ότι ο πρωτογενής τομέας στα νησιά της Περιφέρειάς μας έχει μπει σε μια άλλη τροχιά με πολλές δυνατότητες και προοπτικές.

Χάρη στην Περιφερειακή Αρχή του Νοτίου Αιγαίου, που έδωσε στον πρωτογενή τομέα την προσοχή που του αξίζει, μπορούμε να ελπίζουμε ότι σύντομα θα βρίσκεται δίπλα στον τουρισμό, ως το δεύτερο ισχυρό στήριγμα της τοπικής μας οικονομίας.

Με εκτίμηση,

Μιχάλης Δραμουντανής

Καλλιεργητής φαρμακευτικών βοτάνων

Dm natural farming

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου