Ειδήσεις

Κινεζική ‘απόβαση’ στα νησιά του Αιγαίου – Ζουν… ομαδικά τον γαμήλιο μύθο τους στην Ελλάδα

Μια τάση των προηγούμενων χρόνων τείνει να γίνει… μανία με ευεργετικές συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό.

Πρόκειται για κατακόρυφη αύξηση των ερωτευμένων Κινέζων που επιλέγουν τη χώρα μας για να ανταλλάξουν βέρες και όρκους αιώνιας αγάπης σε ειδυλλιακές τοποθεσίες με φόντο το απέραντο γαλάζιο.

Η αρχή είχε γίνει εδώ και μερικά χρόνια στη Σαντορίνη. Πολλά ζευγάρια από την Κίνα είχαν ταξιδέψει 5.000 μίλια για να βγάλουν μια γαμήλια φωτογραφία με φόντο την Καλντέρα και να απολαύσουν τον μήνα του μέλιτος στο Αιγαίο. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα, οι νύφες και oι γαμπροί από την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου που ήρθαν στην Ελλάδα αυξήθηκαν εντυπωσιακά, φέρνοντας μαζί τους εκτός από πολύτιμο συνάλλαγμα και νέες τάσεις: τους ομαδικούς γάμους!

Φέτος, 16 ζευγάρια Κινέζων θα βρεθούν σε μια κοινή τελετή στα Χανιά και θα ανταλλάξουν όρκους στη Σαντορίνη ενώ και η Πάρος έχει την τιμητική της, αφού ήδη υπάρχει προγραμματισμένο event στον λόφο της Αγίας Αννας στην Παροικιά.

Στα Χανιά, η ομαδική τελετή θα γίνει στις 25 Απριλίου στο φρούριο Κουλές στην Απτερα. Στη συνέχεια τα 16 ζευγάρια θα επισκεφτούν και άλλους νομούς της Κρήτης συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες με σκοπό να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής, θα ταξιδέψουν στη Σαντορίνη ενώ το γαμήλιο ταξίδι θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή τους σε αρχαιολογικούς χώρους στην Αθήνα.

Συνεργασία φορέων
Είναι η πρώτη φορά που οργανώνονται ομαδικοί γάμοι Κινέζων στην Κρήτη και για να επιτευχθεί αυτό συνεργάστηκαν ο οργανισμός Rose Wedding με την Περιφέρεια Κρήτης ενώ είχαν τη στήριξη του Γενικού Προξενείου στη Σαγκάη. Μαζί με τα ζευγάρια στη χώρα μας θα βρεθούν επιτελείς του Δήμου Σαγκάης και της περιφέρειας Χουάνγκ Που, καθώς και είκοσι δημοσιογράφοι (!) αφού το ταξίδι θα βιντεοσκοπηθεί και θα παρουσιαστεί σε ένα διαφημιστικό φιλμ διάρκειας 10′ στο Φεστιβάλ Τουρισμού της Σαγκάης τον Σεπτέμβριο.

Τα ζευγάρια από τη Σαγκάη δεν κρύβουν την ανυπομονησία τους να έρθουν στην Ελλάδα και να ζήσουν τον «μύθο» που έχουν γνωρίσει μόνο από φωτογραφίες, βίντεο και διηγήσεις φίλων τους ταξιδιωτών.

«Η Ελλάδα είναι το λίκνο ενός σπουδαίου πολιτισμού και είναι μια όμορφη χώρα με ζωντανή κουλτούρα. Είναι μια ονειρική χώρα για τον μήνα του μέλιτος ενός ζευγαριού», λένε στο «Εθνος της Κυριακής» ο 30χρονος Τσάο Ζικιάν και η 27χρονη σύζυγός του Ζιάνγκ Χούι.

«Είμαστε ευτυχισμένοι που μας δίνεται η ευκαιρία να επισκεφτούμε θρυλικά μέρη και να γνωρίσουμε την ιστορία και την κουλτούρα της Ελλάδας. Νιώθουμε τυχεροί που θα περάσουμε τον μήνα του μέλιτος σε τοπία που έχουν γίνει διάσημες καρτ ποστάλ. Θα είναι για μας μια αξέχαστη ανάμνηση», συμπληρώνουν. «Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στην Ελλάδα γι΄ αυτό είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι.

Δεν γνωρίζαμε την Κρήτη μέχρι που ο οργανισμός Rose Wedding μας έκανε σχετική παρουσίαση. Είναι το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα. Ανυπομονούμε να εξερευνήσουμε τις καταγάλανες παραλίες, να απολαύσουμε την εντυπωσιακή θέα από τα βουνά και να γνωρίσουμε τον λαμπρό πολιτισμό» καταλήγουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο Σουν Ζιενγκί και η γυναίκα του Λινγκ Μιν, οι οποίοι μετρούν αντίστροφα για να βρεθούν στην Κρήτη την οποία «γνώρισαν» μέσω του κινεζικού ταξιδιωτικού καναλιού Chinese Travel Channel.

«Η Ελλάδα είναι μια εκπληκτική χώρα με χιλιάδες χρόνια ιστορίας και μεγαλοπρεπείς ναούς. Τα όμορφα άσπρα σπίτια κατά μήκος της ακτογραμμής είναι το τέλειο μέρος για να περιπλανηθείς. Πίσω από κάθε γλυπτό υπάρχουν μύθοι και ιστορία. Ο ελληνικός λαός είναι φιλόξενος και φιλικός. Ολα αυτά κάνουν την Ελλάδα μια εξαιρετική επιλογή για το γαμήλιο ταξίδι μας», μας λένε.

Πριν από μερικά χρόνια ένα ταξίδι στην Ελλάδα ήταν σχεδόν αδύνατο για τους Κινέζους, ωστόσο σήμερα η εντυπωσιακή ανάπτυξη της χώρας τους και η άνοδος της αγοραστικής τους δύναμης, τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν ένα όνειρο ζωής. Γι’ αυτούς τους λόγους, ο Λιού Τσάο και η Φαν Τζιαερ έσπευσαν να «κλείσουν θέσεις» μόλις ενημερώθηκαν ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί ομαδικό γαμήλιο ταξίδι στην Ελλάδα. «Ανυπομονούμε να ζήσουμε προσωπικά την εμπειρία του ελληνικής κουλτούρας».

Αν και οι γάμοι Κινέζων που γίνονται στην Ελλάδα έχουν συμβολικό χαρακτήρα χωρίς νομική υπόσταση και τα ζευγάρια έχουν παντρευτεί ήδη στη χώρα τους, ωστόσο δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο τελετουργικό. «Οι κάτοικοι της Σαγκάης είναι ιδιαίτερα συναισθηματικοί και οι όρκοι που θα ανταλλάξουν στη χώρα μας με φόντο τη θάλασσα αποτελεί για εκείνους ένα σπουδαίο γεγονός.

Ο ομαδικός γάμος που θα γίνει στα Χανιά έχει μεγάλα τουριστικά οφέλη για τη χώρα μας», λέει η Μαρία Ζησούλη, συντονίστρια της διοργάνωσης των ομαδικών γάμων στην Κρήτη.

H Σαντορίνη στην κορυφή της γαμήλιας ατζέντας
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σαγκάη αποδίδει κατά την τελευταία διετία ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του τουρισμού από την Κίνα στην Ελλάδα. Το 2012 ο αριθμός των τουριστών από την περιοχή αρμοδιότητάς του διπλασιάστηκε, ενώ πέρυσι αυξήθηκε κατά 70%», δηλώνει ο Ελληνας γενικός πρόξενος Ευγένιος Καλπύρης και συμπληρώνει:

«Φιλοδοξώ φέτος να επιτύχουμε πάλι διπλασιασμό. Οι προσπάθειές μας για να “πλασαριστεί” η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός βασίζεται σε συνεχείς επαφές με τοπικούς παράγοντες της τουριστικής αγοράς, απλοποίηση διαδικασίας και ταχεία έκδοση βίζας, με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία και στοχευμένη προβολή σε εδώ ΜΜΕ λιγότερο γνωστών στην Κίνα προορισμών, όπως η Βόρεια Ελλάδα, αλλά και περισσότερο γνωστών, όπως οι Κυκλάδες».

Αφιέρωμα στις Κυκλάδες
Το γενικό προξενείο οργάνωσε μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προβολή των Κυκλάδων με αφιέρωμα σε ολόκληρο τεύχος του πιο γνωστού κινεζικού ταξιδιωτικού περιοδικού και την παραγωγή 4 ημίωρων ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν με επαναλήψεις σε 33 κινεζικά τηλεοπτικά κανάλια. «Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης φέτος τον Μάιο πολλά ζευγάρια Κινέζων θα παντρευτούν στην Κρήτη, στο πλαίσιο της εδώ δημοφιλούς διοργάνωσης Rose Weddings. Οι προσπάθειές μας πλέον έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα», καταλήγει ο κ. Καλπύρης.

Ο πρώτος ομαδικός γάμος Κινέζων στην Ελλάδα έγινε το 2006 στην Οία της Σαντορίνης, όμως τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένα τέτοιο event θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τουριστική τάση. Το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων παραμένει μέχρι σήμερα ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους ταξιδιώτες από την Κίνα που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

«Μέχρι στιγμής έχουμε δεχτεί αιτήματα για να πραγματοποιήσουμε στα Φηρά οκτώ με δέκα ομαδικούς γάμους Κινέζων νεονύμφων, από τον Απρίλιο μέχρι το φθινόπωρο», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Θήρας Ιωάννης Αργυρός. «Η τελετή γίνεται στο κέντρο των Φηρών μπροστά από τη Μητρόπολη με πανοραμική θέα της Καλντέρας. Οι Κινέζοι αγαπούν πολύ τη Σαντορίνη. Από το 2008 υπάρχει μια σταθερά αυξητική τάση στους επισκέπτες από την Κίνα», συμπληρώνει.

Την ίδια στιγμή, στην ατζέντα των Κινέζων νεονύμφων μπαίνει δυναμικά και η Πάρος, όπου θα γίνει για πρώτη φορά ομαδική τελετή. «Τα ζευγάρια θα έρθουν στο νησί στις 30 Απριλίου και οι γάμοι θα γίνουν την Πρωτομαγιά στον λόφο της Αγίας Αννας στην Παροικιά. Μετά την τελετή θα υπάρξει αναπαράσταση του παριανού γάμου, ενώ θα ακολουθήσει δείπνο με παραδοσιακά, τοπικά προϊόντα», αναφέρει η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μαρία Χανιώτη.

ethnos

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου