Στην κατάθεση πρότασης για τη ψηφιακή διασύνδεση των λογιστηρίων των εταιρειών με τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προχώρησε ο Γιώργος Πιτσιλής.

Από το βήμα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο διοικητής της ΑΑΔΕ έθεσε το θέμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και την καθιέρωση ενός ηλεκτρονικού συστήματος τήρησης των φορολογικών βιβλίων.

«Πολλές φορές η συμμόρφωση είναι δύσκολη γι’ αυτόν που θέλει να συμμορφώνεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής, επιχειρηματολογώντας πως η φορολογική συμμόρφωση είναι αρωγός στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Συνεπώς η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων θα μπορούσε να συμβάλει προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών φορολογικής συμμόρφωσης αν συνδυαζόταν με την ήδη προωθούμενη ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Οι απαιτήσεις για τα λογιστήρια

Τα λογιστήρια των επιχειρήσεων όλων των μεγεθών θα πρέπει να είναι διασυνδεμένα ψηφιακά με τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ώστε να αποστέλλουν αυτόματα σε αυτές όλα τα δεδομένα των οικονομικών συναλλαγών τους, τη στιγμή που θα γίνονται εγγραφές στα ηλεκτρονικά τηρούμενα βιβλία.

Η διαδικασία

Η ηλεκτρονική διασύνδεση της ΑΑΔΕ θα λειτουργεί ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Συνεπώς η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα επαληθεύεται αμέσως με τα δεδομένα που θα έχουν καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά τηρούμενα βιβλία των εταιριών ώστε να μην υπάρχει πιθανό ενδεχόμενο φοροδιαφυγής και ανάγκη για υποβολή φορολογικής δήλωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν ήδη προχωρήσει στην προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης με το οποίο θα καταργηθεί η σημερινή διαδικασία εκτύπωσης και διακίνησης των τιμολογίων σε χάρτινη μορφή για όλες τις συναλλαγές.

Πηγή: reporter.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ